
Veel scholen kiezen voor andere doorstroomtoets
DEN HAAG (ANP) - Veel basisscholen kiezen ervoor hun achtstegroepers dit jaar een andere doorstroomtoets te laten maken dan de kinderen in groep acht vorig jaar. De schoolbestuurders hebben een andere aanbieder geselecteerd. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zegt na een bericht in de Volkskrant dat de verschuiving groter is dan anders, maar de organisatie heeft daar geen verklaring voor.
De doorstroomtoets wordt mede gebruikt voor het advies dat een kind krijgt voor de middelbare school. Zes toetspakketten zijn goedgekeurd. De toets van CITO was al het meest gebruikt en dat aantal is nu verder toegenomen. Vorig schooljaar waren bijna 78.000 exemplaren besteld bij CITO, oftewel 43 procent van alle doorstroomtoetsen. Dit jaar zijn het er ruim 83.000, wat neerkomt op 47 procent.
De grote daler is de digitale doorstroomtoets Route 8 van het Apeldoornse bedrijf A-Vision. Die werd vorig jaar ruim 21.000 keer besteld (bijna 12 procent) en dit jaar bijna 14.000 keer (bijna 8 procent). De vier andere toetsen blijven ongeveer gelijk: IEP is goed voor bijna 38 procent van alle bestelde toetsen, DIA voor 4,7 procent, AMN voor 1,5 procent en de DOE-toets voor bijna 1 procent.
Hoger advies
Volgens DUO zijn er iets minder doorstroomtoetsen besteld dan vorig jaar. Het totale aantal is gedaald van bijna 180.000 naar bijna 176.000. Dit komt onder meer doordat er minder kinderen in groep acht zitten dan vorig schooljaar. Scholen bestellen doorgaans ook iets meer toetsen dan het aantal kinderen, zodat ze een reservevoorraad hebben, en het kan zijn dat ze dit jaar een kleinere marge aanhouden.
De doorstroomtoets is de opvolger van de eindtoets. Voorafgaand aan de toets krijgen kinderen al een advies voor de middelbare school. Als het resultaat van de toets vervolgens beter uitpakt dan verwacht, moet de basisschool dit advies in principe verhogen. Daar mag deze alleen van afzien als daar een goede reden voor is.
Veel kinderen hebben vorig schooljaar een hoger advies gekregen na de doorstroomtoets. Basisscholen vinden dat er te veel verschillen tussen de toetsen zitten. Bij de ene zou 53 procent van de kinderen zijn uitgekomen op het basisniveau rekenen, bij de andere nog geen 40 procent. Hun koepel, de PO-Raad, wil daarom dat er nog maar één doorstroomtoets is voor alle leerlingen. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer is daar voorstander van.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse kinderen staan wat welzijn betreft op de eerste plaats van een ranglijst die UNICEF heeft opgesteld. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties vergeleek 43 landen met elkaar. Hoewel geen enkel land beter scoorde dan Nederland, plaatst UNICEF wel kritische kanttekeningen. Onder meer door de coronapandemie was op diverse punten een verslechtering te zien.
2 uur geledenBASEL (ANP) - Claude is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zwitserse Basel. De Nederlandse inzending wist met het lied C'est La Vie genoeg punten te krijgen van het internationale publiek om in de halve finale een plek bij de beste tien landen te bemachtigen. De finale van het songfestival is zaterdagavond.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Holiday Inn hotel in Voorburg zou tijdens de NAVO-top 125 kamers beschikbaar hebben voor medewerkers van veiligheidsdiensten. Maar toen het pand waarin het hotel zit een andere eigenaar kreeg, veranderde de zaak. Dat komt het hotel op een boete te staan, oordeelde de rechter dinsdag.
5 uur geledenBASEL (ANP) - Claude is dinsdag tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Basel getrakteerd op een luid applaus van het publiek. Fans in de zaal reageerden enthousiast nadat de Nederlander was uitgezongen. Ook in het perscentrum kon Claude rekenen op applaus.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is "twijfelachtig" of het kabinet zijn eigen doelen om drinkwater te besparen haalt. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar de plannen op dit gebied. Maatregelen om minder drinkwater te gebruiken, komen traag op gang.
6 uur geledenALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Alphen aan den Rijn is uitgesteld. Dat heeft de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Wouter Kolff dinsdag besloten vanwege "de opgelopen politiek-bestuurlijke spanningen in de gemeente en het delen van vertrouwelijke informatie met de media". Hij gaat na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar opnieuw in gesprek met de gemeenteraad om te kijken of de procedure kan worden opgestart.
7 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Een oud-medewerker van het ministerie van Defensie is maandag opgepakt op Schiphol omdat hij verdacht wordt van ambtelijke corruptie, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. De 58-jarige Rotterdammer zou zich in 2023 mogelijk hebben laten omkopen rond de gunning van aankoopcontracten, toen hij nog werkte voor het ministerie.
7 uur geleden