Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel positiewisselingen binnen Chinese overheid

Veel positiewisselingen binnen Chinese overheid

PEKING (ANP) - In China is een ongekende wisseling van de wacht binnen de regionale overheden bezig. Sinds 21 december zijn zeker 32 nieuwe burgemeesters aangesteld.

Het opvallende van de positiewisselingen is dat veel van de burgemeesters naar nieuwe regio's zijn gestuurd. Volgens Suisheng Zhao, van het centrum voor Chinees-Amerikaanse samenwerking van de Universiteit van Denver, worden deze bestuurders klaargestoomd om op den duur de controle binnen de Communistische Partij over te nemen.

"We hebben nog nooit zoveel verschuivingen gezien op dit bestuursniveau", aldus Zhao. "Talent klaarstomen is de belangrijkste opgave binnen de modernisering van de overheid door president Xi Jinping."

Xi wil dat de opleidingen van bestuurders worden verbeterd. Een onderdeel daarvan is het uitwisselen van lokale bestuurders in regio's door het hele land. De president klaagt al geruime tijd over het gebrek aan ambitie bij lokale overheidsmedewerkers die soms decennia lang in dezelfde provincie werkzaam zijn.

De verschuivingen moeten er ook voor zorgen dat wetten uitgevaardigd door de centrale overheid in Peking ook echt de regio bereiken. "De partij wil mensen vinden die betrouwbaar zijn en een uitstekende staat van dienst hebben om ze naar andere provincies te sturen en daar de lokale bureaucratie beëindigen", zegt Zhao.

Van de 32 nieuwe bestuurders zijn 21 na 1970 geboren. Wang Liqi, uit 1977, wordt waarschijnlijk de jongste burgemeester ooit in China sinds hij eerder deze maand is voorgedragen voor die positie in de stad Jiuquan.

Meer uit Buitenland

PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

10 minuten geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

2 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

3 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

3 uur geleden
VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

5 uur geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Een persoon heeft zichzelf op zondagochtend opgeblazen dicht bij het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon werd "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een "terroristische aanslag".

7 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

7 uur geleden