Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel positieve meldingen over toegankelijkheid bij verkiezingen

Veel positieve meldingen over toegankelijkheid bij verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Bij het Meldpunt Onbeperkt Stemmen zijn 150 meldingen binnengekomen over de toegankelijkheid van de stembureaus en stembiljetten bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. Bijna de helft van de meldingen was positief en ongeveer een derde negatief.

Dat zegt een woordvoerder van Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of een chronische ziekte. Ieder(in) heeft via het meldpunt de toegankelijkheid gemonitord en rapporteert hierover verder aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

"Onder de positieve meldingen was er bijvoorbeeld een van een stemmer die aangenaam verrast was dat het stembureau zo goed toegankelijk was voor iemand in een rolstoel; er waren geen drempels", aldus de woordvoerder. Ook van mensen met een visuele beperking kwamen positieve reacties. In 82 gemeenten konden zij gebruikmaken van een zogeheten stemmal en soundbox. Bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar was de stemmal in vijftig gemeenten beschikbaar.

Een stemmal is een mal met voelbare cijfers en braille waar het stembiljet door medewerkers van het stembureau in wordt gelegd. Via een zogenoemde soundbox met koptelefoon krijgt de kiezer te horen welke partijen en kandidaten op de lijsten staan. Die kan de kiezer dan opzoeken door de gaatjes in de mal te tellen.

Rolstoel

Onder de mensen die een negatieve ervaring hadden bij het stemmen was een persoon in een rolstoel die over een plank moest rijden om in het stemlokaal te komen. "Maar zelfs met die plank was er nog een gat waar deze kiezer niet met zijn rolstoel overheen kon, Daarom moest hij zowel bij het binnengaan als het verlaten van het stembureau worden opgetild, terwijl in de Kieswet staat dat een stembureau voor iedereen fysiek toegankelijk moet zijn", aldus de woordvoerder van Ieder(in).

Op basis van de binnengekomen meldingen heeft Ieder(in) meerdere aanbevelingen voor het verder verbeteren van de stembureaus. Zo roept de organisatie gemeenten op de ervaringen met de toegankelijkheid van de stembureaus zorgvuldig te inventariseren en op basis daarvan met punten van verbetering te komen. "En ook zouden we graag zien dat de Kieswet wordt aangepast zodat ook mensen met een verstandelijke beperking hulp kunnen krijgen in het stemhokje."

Meer uit Binnenland

Jongen (5) weer thuis na ongeval Utrecht waarbij zusje overleed

UTRECHT (ANP) - De 5-jarige jongen die vrijdag door een bus werd aangereden op de Vleutenseweg in Utrecht is weer thuis, meldt de politie. Zijn zus van 7 jaar oud overleed vrijdag door de aanrijding.

2 minuten geleden
Organisator toertocht kan ongeval met 4 doden nauwelijks bevatten

PURMEREND (ANP) - Organisator 9Miles kan nauwelijks bevatten dat vier deelnemers aan de toertocht zondag zijn overleden door een ongeval op de Duitse snelweg A3. De organisatie zegt dat een vijfde persoon op tijd kon wegkomen en het ongeval heeft overleefd.

23 minuten geleden
Onderzoekers: beperken opwarming aarde ook economisch verstandig

UTRECHT (ANP) - De opwarming van de aarde onder de 2 graden houden is niet alleen beter voor het welzijn van mensen, maar pakt volgens Utrechts onderzoek ook veel beter uit voor de economie dan hogere temperaturen. Onderzoeker Kaj-Ivar van der Wijst rekent in zijn studie voor dat een temperatuurstijging van 3 graden aan het einde van deze eeuw schade zal veroorzaken ter waarde van 10 tot 12 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

30 minuten geleden
Taalschool Utrecht maakt gedenkhoek voor omgekomen leerling van 7

UTRECHT (ANP) - De Taalschool Utrecht heeft een gedenkhoek ingericht voor een leerling die vorige week vrijdag overleed na een verkeersongeluk op de Vleutenseweg in de wijk Lombok. Ook kunnen ouders in een condoleanceboek hun medeleven betuigen en schrijven leerlingen een kaart of maken een knutselwerk, meldt de school maandag in een verklaring. Het dodelijke ongeval met een stadsbus kostte een 7-jarig meisje het leven, ook raakte een jongen van vijf jaar oud zwaargewond.

36 minuten geleden
Westerbork herdenkt transporten naar Sobibor op 4 mei

HOOGHALEN (ANP) - Herinneringscentrum Kamp Westerbork besteedt dit jaar speciaal aandacht aan de transporten naar vernietigingskamp Sobibor. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat er negentien transporten met aan boord 34.313 Joden, Sinti en Roma naar het nieuw gebouwde kamp in Polen vertrokken. Van de tienduizenden mensen overleefden slechts vijftien vrouwen en drie mannen het vernietigingskamp.

52 minuten geleden
Celstraf geëist voor witwassen 8 ton van Fenerbahçe

ZUTPHEN (ANP) - Tegen een 47-jarige man uit Doetinchem is maandag achttien maanden cel geëist voor het witwassen van ruim 8 ton van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe. Het bedrag was bedoeld voor de Italiaanse club Empoli maar kwam terecht op de bankrekening van het autobedrijf van de verdachte.

1 uur geleden
OM in beroep tegen uitspraak over fatale steekpartij in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die vorige week besloot geen straffen op te leggen in een zaak over een dodelijke steekpartij bij een coffeeshop in Amsterdam Osdorp. Daarbij kwam een 29-jarige man om het leven.

1 uur geleden