Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel positieve meldingen over toegankelijkheid bij verkiezingen

Veel positieve meldingen over toegankelijkheid bij verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Bij het Meldpunt Onbeperkt Stemmen zijn 150 meldingen binnengekomen over de toegankelijkheid van de stembureaus en stembiljetten bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. Bijna de helft van de meldingen was positief en ongeveer een derde negatief.

Dat zegt een woordvoerder van Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of een chronische ziekte. Ieder(in) heeft via het meldpunt de toegankelijkheid gemonitord en rapporteert hierover verder aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

"Onder de positieve meldingen was er bijvoorbeeld een van een stemmer die aangenaam verrast was dat het stembureau zo goed toegankelijk was voor iemand in een rolstoel; er waren geen drempels", aldus de woordvoerder. Ook van mensen met een visuele beperking kwamen positieve reacties. In 82 gemeenten konden zij gebruikmaken van een zogeheten stemmal en soundbox. Bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar was de stemmal in vijftig gemeenten beschikbaar.

Een stemmal is een mal met voelbare cijfers en braille waar het stembiljet door medewerkers van het stembureau in wordt gelegd. Via een zogenoemde soundbox met koptelefoon krijgt de kiezer te horen welke partijen en kandidaten op de lijsten staan. Die kan de kiezer dan opzoeken door de gaatjes in de mal te tellen.

Rolstoel

Onder de mensen die een negatieve ervaring hadden bij het stemmen was een persoon in een rolstoel die over een plank moest rijden om in het stemlokaal te komen. "Maar zelfs met die plank was er nog een gat waar deze kiezer niet met zijn rolstoel overheen kon, Daarom moest hij zowel bij het binnengaan als het verlaten van het stembureau worden opgetild, terwijl in de Kieswet staat dat een stembureau voor iedereen fysiek toegankelijk moet zijn", aldus de woordvoerder van Ieder(in).

Op basis van de binnengekomen meldingen heeft Ieder(in) meerdere aanbevelingen voor het verder verbeteren van de stembureaus. Zo roept de organisatie gemeenten op de ervaringen met de toegankelijkheid van de stembureaus zorgvuldig te inventariseren en op basis daarvan met punten van verbetering te komen. "En ook zouden we graag zien dat de Kieswet wordt aangepast zodat ook mensen met een verstandelijke beperking hulp kunnen krijgen in het stemhokje."

Meer uit Binnenland

Zorginstituut wil obesitasmedicijn Wegovy niet in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw geneesmiddel tegen overgewicht en obesitas, Wegovy, moet volgens Zorginstituut Nederland niet worden opgenomen in het basispakket. Het instituut heeft daarover een advies uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid). Hoewel het obesitasmedicijn volgens het Zorginstituut bewezen effectief is, zijn er nog grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten.

1 uur geleden
Tweede zitting over drugsproductie in geëxplodeerde garagebox

ROTTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag een tweede inleidende zitting in de zaak tegen de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

5 uur geleden
Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst

NIJMEGEN (ANP) - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.

5 uur geleden
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.

5 uur geleden
Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

ROTTERDAM (ANP) - Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nam met bijna een derde af. Volgens woningplatform Pararius komt dit voor een belangrijk deel door overheidsmaatregelen die de huurmarkt juist toegankelijker zouden moeten maken.

5 uur geleden
Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

9 uur geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

12 uur geleden