Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel politie op de been voor klimaatdemonstratie bij A10

Veel politie op de been voor klimaatdemonstratie bij A10

AMSTERDAM (ANP) - Een groot aantal agenten staat klaar bij de A10 in Amsterdam. Daar begint om 12.00 uur de demonstratie die Extinction Rebellion heeft aangekondigd. De klimaatactiegroep wil voor de derde keer de snelweg blokkeren.

XR richt zich met de acties tegen het investeringsbeleid van ING. De A10 is een symbolische locatie. Aan de snelweg zat vroeger het hoofdkantoor van ING. Het gebouw staat bekend als 'de schoen' of 'de poenschoen'.

Langs de afrit van de A10 staan twintig agenten klaar. Ook staan in de omgeving veel politiebusjes klaar, aldus een verslaggever van het ANP. Verkeer rijdt vooralsnog gewoon door.

Tachtig musici

Volgens de gemeente Amsterdam en het Openbaar Ministerie brengen de acties van XR de verkeersveiligheid in gevaar. De actiegroep zelf noemt de acties "veilig en verantwoord".

XR heeft aangekondigd dat onder anderen ruim tachtig musici de weg op gaan. Ze willen het slotkoor van de Matthäus-Passion ten gehore brengen, met het lijdensverhaal van Jezus als centraal thema. Het muziekstuk klinkt op deze Stille Zaterdag voor Pasen op diverse plaatsen in Nederland. Het koor zingt aan het slot: "Wir setzen uns mit Tränen nieder" (in tranen gaan wij zitten). De XR-aanhangers vinden dat toepasselijk voor de toestand van het klimaat.

Aanhoudingen vorige actie

De laatste demonstratie op de A10 was op 24 februari. Toen zijn er ruim driehonderd demonstranten aangehouden. De eerste demonstratie was op 30 december. Bij die eerste actie hield de politie ook ongeveer driehonderd actievoerders aan.

Meer uit Binnenland

Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

8 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

10 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

12 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

12 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

12 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

13 uur geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

14 uur geleden