Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel politie op de been bij demonstratie Pegida in Eindhoven

Veel politie op de been bij demonstratie Pegida in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - In Eindhoven was zondag vooral veel politie op de been voor de demonstratie van de extreem-rechtse groepering Pegida, voor het behoud van Zwarte Piet. De politie hield tijdens de demonstratie drie mensen aan. Twee voor het niet voldoen aan een vordering en een wegens het niet tonen van een identiteitsbewijs, maakte de politie bekend.

Rond 14.15 uur was de demonstratie afgelopen. De actie verliep rustig. "Politie, hulpdiensten, gemeente en OM waren voorbereid op allerlei scenario’s", liet de gemeente Eindhoven na afloop van de demonstratie weten. "Het politieoptreden was proactief, niet alleen in Eindhoven. Elders in het land zijn groepen hooligans gevorderd door de politie om niet naar Eindhoven af te reizen. In de stad zelf zijn ruim honderd personen gesommeerd om niet naar het Stadhuisplein te gaan."

De actievoerders van Pegida waren veelal verkleed als traditionele Zwarte Piet en deelden pepernoten uit aan voorbijgangers. Na een tijd op de drukke Markt te hebben gestaan tussen het winkelend publiek toog het gezelschap naar het lege Stadhuisplein, waar Pegida achter een dranghek moest gaan staan.

Geen demonstratie Kick Out Zwarte Piet

Aanvankelijk zou ook Kick Out Zwarte Piet (KOZP) naar Eindhoven komen. Maar de actiegroep liet zaterdag weten de demonstratie af te blazen vanwege de komst van Pegida. KOZP zegt zich door gemeente en politie beperkt te voelen in de demonstratievrijheid. De actiegroep weigert wat zij noemt opsluiting in een demonstratievak pal tegenover de rechts-extremisten, terwijl er geen publiek is. KOZP wil naar eigen zeggen "niet deelnemen aan dit mediaspektakel en heeft er geen vertrouwen in dat de politie en de gemeente Eindhoven institutioneel racisme, het demonstratierecht en de veiligheid van vreedzame KOZP-demonstranten serieus nemen."

Volgens het twitteraccount Vizier op Links zijn de namen en emailadressen van de activisten van KOZP gelekt en in handen geraakt van dit account. Om die reden zou KOZP hebben afgezien van de eerder aangekondigde demonstratie. De politie kon of wilde hierover niets zeggen. De gemeente Eindhoven adviseert KOZP aangifte te doen, mocht dit lek echt zijn. Bij KOZP was niet direct iemand bereikbaar voor een reactie.

KOZP voerde zaterdag wel actie in Venlo. Daar was een groep van zo'n tweehonderd tegendemonstranten. De politie arresteerde er vier mensen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Aantal mensen in de bijstand blijft stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering krijgt, blijft stijgen. Eind september 2020 kregen 423.000 mensen een uitkering en dat zijn er bijna zevenduizend meer dan een jaar eerder. Het aantal bijstandsontvangers is in alle leeftijdsgroepen omhoog gegaan, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

8 minuten geleden
Drankgebruik onder jongeren tussen 2015 en 2019 onveranderd

DEN HAAG (ANP) - Het aantal jongeren tussen 12 en 25 jaar dat weleens alcohol heeft gedronken, is niet wezenlijk veranderd in de periode van 2015 tot en met 2019. Dat geldt voor jongeren van 12 tot 18 jaar, maar ook voor de jongvolwassenen (18 tot 25 jaar). Vorig jaar had 61 procent van de jongeren van 12 tot 25 jaar weleens alcohol gedronken. Dat staat in het jaarrapport van de Landelijke Jeugdmonitor van het CBS.

12 minuten geleden
FVD wil bindend referendum over leiderschap Baudet

DEN HAAG (ANP) - Het partijbestuur van Forum voor Democratie wil onder de leden een "bindend referendum" houden. De vraag "wilt u dat Thierry Baudet de partijleider blijft van FVD?" zal aan leden worden voorgelegd, meldt de partij op Twitter.

1 uur geleden
Burgemeester Roosendaal: broze sociale structuur in gemeenten

HILVERSUM (ANP) - Na een week van rellen en vuurwerkoverlast door jongeren in verschillende plaatsen zoals Urk, Arnhem en Roosendaal, doet de burgemeester van de laatste stad een oproep aan politiek Den Haag: heb oog voor de broze sociale structuur in verschillende middelgrote gemeenten in het land.

1 uur geleden
Nederland vierde bij Junior Eurovisiesongfestival

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse meidengroep UNITY is zondag vierde geworden bij het Junior Eurovisiesongfestival. De winst van de achttiende editie ging naar Frankrijk. Vanwege de coronacrisis traden alle twaalf deelnemers op in een studio vanuit eigen land.

4 uur geleden
Kabinet: nooit verzoek gehad om Black Friday te verbieden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft nooit het verzoek gehad om Black Friday te verbieden. Dat zegt een woordvoerder tegen het ANP, na uitspraken van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hierover.

5 uur geleden
'Toestroom Belgische bezoekers speelt rol in drukte'

ARNHEM (ANP) - De toestroom van Belgische bezoekers speelde dit weekend een rol in de drukte bij steden en winkelcentra in het zuiden van het land. Dat stelt het Veiligheidsberaad zondag in een verklaring over de drukte in winkelgebieden.

5 uur geleden