Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel politie op de been bij demonstratie Pegida in Eindhoven

Veel politie op de been bij demonstratie Pegida in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - In Eindhoven was zondag vooral veel politie op de been voor de demonstratie van de extreem-rechtse groepering Pegida, voor het behoud van Zwarte Piet. De politie hield tijdens de demonstratie drie mensen aan. Twee voor het niet voldoen aan een vordering en een wegens het niet tonen van een identiteitsbewijs, maakte de politie bekend.

Rond 14.15 uur was de demonstratie afgelopen. De actie verliep rustig. "Politie, hulpdiensten, gemeente en OM waren voorbereid op allerlei scenario’s", liet de gemeente Eindhoven na afloop van de demonstratie weten. "Het politieoptreden was proactief, niet alleen in Eindhoven. Elders in het land zijn groepen hooligans gevorderd door de politie om niet naar Eindhoven af te reizen. In de stad zelf zijn ruim honderd personen gesommeerd om niet naar het Stadhuisplein te gaan."

De actievoerders van Pegida waren veelal verkleed als traditionele Zwarte Piet en deelden pepernoten uit aan voorbijgangers. Na een tijd op de drukke Markt te hebben gestaan tussen het winkelend publiek toog het gezelschap naar het lege Stadhuisplein, waar Pegida achter een dranghek moest gaan staan.

Geen demonstratie Kick Out Zwarte Piet

Aanvankelijk zou ook Kick Out Zwarte Piet (KOZP) naar Eindhoven komen. Maar de actiegroep liet zaterdag weten de demonstratie af te blazen vanwege de komst van Pegida. KOZP zegt zich door gemeente en politie beperkt te voelen in de demonstratievrijheid. De actiegroep weigert wat zij noemt opsluiting in een demonstratievak pal tegenover de rechts-extremisten, terwijl er geen publiek is. KOZP wil naar eigen zeggen "niet deelnemen aan dit mediaspektakel en heeft er geen vertrouwen in dat de politie en de gemeente Eindhoven institutioneel racisme, het demonstratierecht en de veiligheid van vreedzame KOZP-demonstranten serieus nemen."

Volgens het twitteraccount Vizier op Links zijn de namen en emailadressen van de activisten van KOZP gelekt en in handen geraakt van dit account. Om die reden zou KOZP hebben afgezien van de eerder aangekondigde demonstratie. De politie kon of wilde hierover niets zeggen. De gemeente Eindhoven adviseert KOZP aangifte te doen, mocht dit lek echt zijn. Bij KOZP was niet direct iemand bereikbaar voor een reactie.

KOZP voerde zaterdag wel actie in Venlo. Daar was een groep van zo'n tweehonderd tegendemonstranten. De politie arresteerde er vier mensen.

Meer uit Binnenland

Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

13 minuten geleden
Steun spreidingswet asielzoekers na twee dagen nog steeds onzeker

DEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.

14 minuten geleden
De Jonge: huurder is ondanks verhoging 'onder de streep beter af'

DEN HAAG (ANP) - Huurders kunnen weliswaar een forse stijging van hun maandelijkse huur verwachten, maar alsnog zijn zij beter af dan eerder, zegt demissionair woonminister Hugo de Jonge. Dinsdag meldde zijn ministerie dat de huurprijzen bij een wooncorporatie tot wel 5,8 procent kunnen stijgen. Maar andere maatregelen die het kabinet neemt, compenseren die stijging weer, aldus De Jonge. Bovendien komen corporaties in de problemen als de huren worden bevroren, rekent de minister voor.

48 minuten geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Die krant schrijft dat de vrouw de acteur naar Arnhem heeft laten lokken omdat ze boos zou zijn over "slechte seks" die ze lang geleden heeft gehad met Muijs.

1 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

1 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

1 uur geleden
Gevolgen van terugvorderen toeslagen zijn niet onderzocht

DEN HAAG (ANP) - Toen het kabinet in 2010 besloot om kinderopvangtoeslag terug te vorderen als een ouder hier geen recht op bleek te hebben, is "niet geïnformeerd" wat daarvan de gevolgen zouden zijn, blijkt uit het verhoor van topambtenaar Christianne Mattijssen. Als bijvoorbeeld een ouder de eigen bijdrage (een relatief klein bedrag) niet betaalde, moesten er vele duizenden euro's aan voorgeschoten toeslag worden terugbetaald. Deze 'alles-of-niets-systematiek' is een van de redenen dat het toeslagenschandaal tot zulke grote problemen leidde bij gedupeerde ouders.

2 uur geleden