Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel PFAS-problemen verholpen, grondverzet wel duurder

Veel PFAS-problemen verholpen, grondverzet wel duurder

DEN HAAG (ANP) - De maatregelen die het kabinet in december heeft getroffen tegen de PFAS-problemen, hebben hun vruchten afgeworpen, zegt minister Stientje van Veldhoven (Milieu). De wat ruimere normen voor de schadelijke stoffen PFAS zorgen voor "meer voortgang en beter werkbare situaties in projecten" en uit een enquête blijkt dat twee derde van projecten bij gemeenten weer zijn vlotgetrokken.

Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Bij waterschappen zijn aanbestedingen voor baggeropdrachten ook goed op gang gekomen. Wel blijkt uit gesprekken met de sector, gemeenten en provincies dat het verplaatsen, opslaan en gebruiken van grond en bagger duurder is geworden door de problemen met PFAS. Dit komt deels door de kosten die het keuren van grond met zich meebrengt. Daarnaast gelden voor het verplaatsen van bagger in diepe plassen nog steeds zeer strenge normen. Met nieuwe maatregelen hoopt Van Veldhoven daarom ruimte te creëren voor baggeraars.

In 16 plassen mag nu tot een bepaald niveau, dat per plas verschilt, bagger met PFAS worden verplaatst. Het ministerie laat drie proeven uitvoeren om te onderzoeken of er meer ruimte "verantwoord" is. Dat moet voor elke plas individueel worden bekeken. Deze proeven moeten leiden tot een rekenmethode op basis waarvan ook elders per plas kan worden gekeken of er meer ruimte is.

Strenge normen

Vorige zomer werden strenge normen ingevoerd voor PFAS, nadat was gebleken dat deze stoffen overal in Nederland in de grond zitten. Bouw- en baggerwerkzaamheden kwamen voor een deel stil te liggen, tot woede van bouwers, die besloten in Den Haag te demonstreren. In december werden de normen wat versoepeld, en werden er verdere maatregelen genomen om de bouw weer op gang te brengen.

Er is al een bedrijf bezig met "concrete voorbereidingen" voor een proef om PFAS-houdende grond te reinigen, meldt Van Veldhoven verder aan de Kamer.

De minister hoopt nog steeds met haar Europese collega's tot een verbod op niet-essentiële PFAS te komen. PFAS die worden gebruikt om bijvoorbeeld water af te stoten, zouden kunnen worden verboden. Ze wil niet één of meer specifieke PFAS verbieden, omdat bedrijven dan gewoon een ander type PFAS zouden kunnen gebruiken. "Zo’n brede restrictie is de enige manier om de risico’s van deze groep stoffen structureel aan te pakken", aldus de bewindsvrouw.

Meer uit Politiek

Kabinet wil snoeien in de ruim 8800 overheidswebsites

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

1 uur geleden
Kamer wil af van voorrang statushouders bij sociale huurwoning

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.

1 uur geleden
Kamer wil af van bezuinigingen op regionaal ov

DEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.

2 uur geleden
PVV en CDA geven nog geen duidelijkheid over steun asielwetten

DEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.

2 uur geleden
CDA-voorstel verworpen om tweestatusstelsel te verlaten naar 2026

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.

3 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met langer begeleiden oud-leerlingen mbo

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.

3 uur geleden
Tweede Kamer verwerpt twee aanscherpingen van PVV op asielwet

DEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.

3 uur geleden