Veel patiënten denken onnodige zorg te hebben gekregen
UTRECHT (ANP) - Van de mensen die in de afgelopen twee jaar zorg hebben gekregen, heeft 40 procent ook zorg als onnodig ervaren. Dat maakt Patiëntenfederatie Nederland op uit de resultaten van een onderzoek onder het eigen Zorgpanel. Bijna 11.000 mensen deden er aan mee.
Er is geklaagd over onnodige controle- of vervolgafspraken, onnodige operaties/behandelingen, onnodige medicatie, te veel medicatie en onnodige onderzoeken. "Niet alle zorg die als onnodig ervaren wordt, is ook echt onnodig. Maar dit is wel een heel duidelijk signaal waar we mee aan de slag moeten. Zeker gezien de huidige druk op de zorg. De zorg kan op veel plekken nog veel beter en passender", aldus Arthur Schellekens, directeur van de federatie.
Een van de oorzaken is te weinig samenwerking en gegevensuitwisseling, concludeert de federatie. De organisatie zegt dat patiënten "regelmatig" bij verschillende zorginstellingen dezelfde onderzoeken moeten ondergaan omdat instellingen niet bij elkaars gegevens kunnen of niet met elkaar communiceren."En dan hebben we het nog niet eens over de jaarlijks 27.000 vermijdbare ziekenhuisopnames door medicatiefouten, onder andere doordat zorgverleners geen goed inzicht hebben in medicatiegegevens", stelt Schellekens.
Aankaarten
Ergernis bleek er ook te zijn over het optrommelen van patiënten voor een gesprek dat ook best per telefoon of digitaal had gekund. "Dat moet anders. Onnodige fysieke bezoeken kosten veel tijd en geld en zijn ook nog slecht voor het milieu", stelt Schellekens.
Veel patiënten vinden het lastig om (het vermoeden van) onnodige zorg aan te kaarten met de zorgverlener in kwestie. Patiënten die dat wel proberen, hebben vaak het gevoel dat er niet geluisterd wordt, zegt de federatie. "Artsen beroepen zich vaak op protocollen en richtlijnen, maar dat is voor patiënten niet voldoende," vult Schellekens aan. En zorggebruikers hebben zelf vaak ook kennis en ervaring die van pas kan komen, die worden veel te weinig benut, denkt de directeur.
Meer uit Gezond
WOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.
16 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
5 dagen geledenLONDEN (ANP) - In Engeland is voor de vijfde keer een besmetting geregistreerd met de nieuwe variant van mpox, clade Ib. Er is geen link met de vorige gevallen, meldt de Britse gezondheidsdienst (UKHSA).
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in hun laatste levensfase verkeren, mogen geen last hebben van mogelijke budgetplafonds voor palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige zorg) is het met een kritische Tweede Kamer eens dat deze zeer kwetsbare mensen de juiste zorg moeten krijgen, in een hospice, thuis of in een zorginstelling. Ook voor de rouwverwerking van nabestaanden is een rustig en waardig levenseinde van een geliefde van groot belang, werd volop benadrukt in een debat.
1 week geleden