Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel partijen positief over grote treinprojecten buiten Randstad

Veel partijen positief over grote treinprojecten buiten Randstad

GRONINGEN/EMMEN (ANP) - Negen politieke partijen in de Tweede Kamer noemen de grote treinprojecten Lelylijn en Nedersaksenlijn in hun verkiezingsprogramma. De Stichting Nedersaksenlijn vindt het positief dat de plannen zo vaak in de programma's staan. Initiatiefgroep Lelylijn zegt dat de plannen wel wat concreter mogen.

De Lelylijn moet vanuit Noord-Holland via Friesland naar Groningen gaan, de meest waarschijnlijke route lijkt via de Noordoostpolder en het Friese dorp Drachten. Zo worden Noord-Flevoland, het zuidoosten van Friesland en Groningen nauwer verbonden met de Randstad. De Nedersaksenlijn moet van Groningen naar Enschede lopen en onder meer Veendam en Emmen met elkaar verbinden. Daarnaast moeten beide lijnen worden doorgetrokken naar Duitsland.

JA21 en GroenLinks-PvdA hebben de meest concrete plannen voor de treinverbindingen in hun verkiezingsprogramma. JA21 schrijft dat de treinlijnen "nieuwe dynamiek" opleveren in het noorden van het land, maar dat daarvoor wel de hulp van Den Haag nodig is. GroenLinks-PvdA noemt ook de verbinding met Duitsland en Scandinavië voor de Lelylijn en dat onderzocht moet worden welke uitbreidingen kunnen worden toegevoegd aan de Nedersaksenlijn.

Beide lijnen

De partijen die over beide lijnen schrijven zijn PvdD, D66, CDA, ChristenUnie, NSC en SP. BBB, VVD en Volt noemen alleen de Lelylijn in hun programma. Deze partijen benoemen allemaal het belang van de verbindingen, maar zeggen niet wat het bijvoorbeeld kan opleveren.

"We worden concreet genoemd in de plannen van meerdere partijen, zij willen allemaal dat de Nedersaksenlijn er komt", zegt woordvoerder Roel Barkhof van de Stichting Nedersaksenlijn. "Als je ziet waar we een paar jaar geleden stonden, dan is dit heel mooi."

Totaalkostenplaatje

Johan Goos van de initiatiefgroep Lelylijn, een lobbyvereniging voor de treinverbinding, vindt de aandacht die er voor is ook mooi, maar hij had liever gezien dat er concretere plannen waren geweest bij de partijen. "Het kan ons niet duidelijk genoeg."

Barkhof ziet het voor de Nedersaksenlijn niet als een probleem dat er geen bedragen worden genoemd. "Het totaalkostenplaatje is 1,2 tot 1,25 miljard euro, daar valt de politiek niet van achterover." Hij denkt dat de relatief lage kosten voor het realiseren van de verbinding een voordeel zijn. Barkhof had zelf ook al een paar mogelijke coalities gemaakt en "in alle gevallen is een meerderheid voor de Nedersaksenlijn".

Meer uit Politiek

Dijkgraaf: onder druk stoppen samenwerking met Israël onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vindt "het niet wenselijk" als onderwijsinstellingen hun samenwerking met instellingen in het buitenland stopzetten als er sprake is van druk, intimidatie of dreiging van demonstranten. In een Kamerbrief over de pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten benadrukt hij dat onderwijsinstanties het recht en ook de vrijheid hebben om zelf een afweging te maken over hun relaties. Binnen de academische gemeenschap moet en kan daar wel "een open en stevige discussie" over zijn, stelt de minister.

1 dag geleden
Partijen dicht bij akkoord over verdeling kabinetsposten

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB zijn nog niet klaar met de verdeling van de kabinetsposten, maar ze zijn er al wel bijna uit. Rond de kringen van de formatie klinken daarover optimistische geluiden. "Het was een goede gespreksdag", wilde beoogd premier Dick Schoof vrijdag alleen kwijt na een nieuwe dag van overleg.

1 dag geleden
Bruins Slot: Nederland overlegt met Amerikanen over F-16's

BRUSSEL (ANP) - Nederland overlegt met de Verenigde Staten over de inzet van F-16's door Oekraïne, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Oekraïne wil ze net als andere westerse wapens graag ook kunnen gebruiken tegen doelwitten over de grens, maar de VS stellen zich nog schoorvoetend op. Amerikaanse toestemming is nodig, omdat de F-16's daar worden gemaakt.

2 dagen geleden
Jetten was groot voorstander van vliegtaks die toch sneuvelde

DEN HAAG (ANP) - Demissionair klimaatminister Rob Jetten wilde koste wat het kost een aangescherpte vliegbelasting doorvoeren, maar deze maatregel sneuvelde toch kort voordat hij zijn klimaatpakket in april vorig jaar presenteerde. Dat blijkt uit stukken die het ANP heeft opgevraagd via de Wet open overheid (Woo).

2 dagen geleden
Nog zo'n 9,6 miljard euro aan belastingschulden uit coronatijd

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 153.000 bedrijven hebben bij elkaar opgeteld nog 9,6 miljard euro aan schulden uit de coronatijd bij de Belastingdienst. Dat maakt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) bekend. De betalingsregelingen van ongeveer een derde van deze ondernemers (54.000) zijn beëindigd. Zij hebben samen een schuld van 3,2 miljard euro. De verwachting is dat een groot deel hiervan oninbaar zal blijken.

2 dagen geleden
Plasterk houdt vol: patentenkwestie ook moreel correct verlopen

DEN HAAG (ANP) - De kwestie rond patenten voor kankertherapieën, die hem uiteindelijk het premierschap kostte, is volgens Ronald Plasterk niet alleen juridisch juist verlopen, maar ook "moreel correct gegaan". Hij blijft erbij dat de publicaties van NRC over hem niet kloppen. De voormalig minister en oud-informateur deed zijn uitspraken in het praatprogramma Sophie & Jeroen.

2 dagen geleden
Beoogd premier Schoof zwijgt over mogelijke hoorzitting

DEN HAAG (ANP) - Beoogd premier Dick Schoof wil niet ingaan op de vraag of hij bereid is zich vrijwillig te onderwerpen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. Oppositiepartij GroenLinks-PvdA heeft hem daartoe opgeroepen. Maar na afloop van een ontmoeting met formateur Richard van Zwol en de leiders van de coalitiepartijen deed Schoof er het zwijgen toe.

2 dagen geleden