Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel paasvuren voor tweede jaar op rij geschrapt

Veel paasvuren voor tweede jaar op rij geschrapt

HOF VAN TWENTE (ANP) - Heel veel paasvuren in het noorden en oosten van het land gaan dit jaar weer niet door. Ditmaal wordt de eeuwenoude traditie getroffen door maatregelen vanwege de coronacrisis in Nederland. Vorig jaar mochten honderden paasvuren niet ontstoken worden vanwege droogte en harde wind.

In alle veiligheidsregio's in het land geldt tot 6 april een noodverordening vanwege de coronamaatregelen. Veel gemeenten en ook paasvuurbouwers houden er rekening mee dat die noodverordening zeer binnenkort wordt verlengd tot na Pasen. In dat geval is een bijeenkomst als een paasvuur verboden, omdat daar veel te veel mensen bij elkaar komen. Bovendien moet de opbouw van de houtbergen deze week beginnen en dat is onder de noodverordening ook niet toegestaan.

Onder meer het paasvuur in het Overijsselse Espelo gaat niet door. De bouwers van dit vuur strijden elk jaar met Dijkerhoek om de hoogste paasbult van Nederland. Het vuur in het Sallandse Dijkerhoek is nog niet afgelast, maar er mag geen hout worden aangeleverd.

Paasvuren behoren tot het immaterieel erfgoed van Nederland. In Drenthe werden de paasvuren vrijdag al verboden.

Meer uit Binnenland

Van Rij: politiek had twintig jaar onvoldoende oog voor uitvoering

DEN HAAG (ANP) - De politiek heeft twintig jaar lang te weinig gelet op de uitvoering van wetten en is daarop afgestraft met de recente verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging, zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bij het tv-programma Buitenhof. Daarmee wijst hij ook naar zijn eigen partij CDA die het grootste deel van die tijd in het kabinet zat. Als verantwoordelijke voor de Belastingdienst loopt de bewindsman tegen veel van die uitvoeringsproblemen op.

3 uur geleden
Zes politiemedewerkers buiten functie om ongepaste uitlatingen

APELDOORN (ANP) - De politie heeft zes medewerkers per direct buiten functie gesteld. Ze hadden in een filmpje dat rondgaat op sociale media vanuit een voertuig in Parijs "zich zeer ongepast" uitgesproken over wat ze in hun omgeving zagen. Ook is een onderzoek gestart naar de uitlatingen en de betrokkenheid van de medewerkers, meldt de politie zondag.

3 uur geleden
Dronken Tilburger springt op politieauto en bijt agent

TILBURG (ANP) - Een dronken 49-jarige Tilburger heeft zondagochtend vroeg in zijn woonplaats op de voorruit en het dak van een politieauto staan springen. Ook beet hij bij zijn aanhouding een agent in de hand, meldt de politie.

5 uur geleden
Van der Plas: geen ambitie om premier te worden, zeg nooit nooit

DEN HAAG (ANP) - Voorvrouw Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft niet de ambitie om premier te worden, maar zegt "nooit nooit". Dat laat ze weten bij WNL op Zondag. Van der Plas vindt de rol van fractieleider beter bij haar passen en heeft andere mensen in gedachten die premier zouden kunnen worden.

6 uur geleden
Laatste klimaatactivist XR op vrije voeten

EINDHOVEN (ANP) - De laatste activist die zaterdag bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) werd aangehouden op Eindhoven Airport en nog vastzat, is in de avond weer vrijgelaten, meldt de Koninklijke Marechaussee zondag. De marechaussee hield in totaal 104 mensen van de klimaatactiegroep aan omdat ze zich op verboden terrein begaven.

6 uur geleden
Weeronline: maart 2023 was uitzonderlijk nat en vrij somber

HOUTEN (ANP) - Maart was dit jaar uitzonderlijk nat en vrij somber, vat Weeronline de maand samen. Er viel bijna twee keer zoveel regen als normaal en de zon scheen gemiddeld 30 uur minder in vergelijking met andere jaren. Bovendien is het contrast met maart 2022 "zeer groot".

9 uur geleden
Gewonden bij beëindigen illegale raveparty in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Maastricht een einde gemaakt aan een illegale raveparty in een leegstaand kantoorpand. Daarbij zijn twee feestgangers en een agent gewond geraakt, maakte de politie zondag bekend. Niemand is aangehouden. Gedurende de ontruiming keerden honderden feestgangers zich tegen de politie en gooiden onder meer met stenen en glas.

9 uur geleden