Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel minder vliegtuigpassagiers in eerste jaar met corona

Veel minder vliegtuigpassagiers in eerste jaar met corona

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse luchtvaartsector verwerkte in de eerste twaalf maanden van de coronacrisis veel minder passagiers, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het vervoer van vracht via de lucht nam daarentegen slechts licht af. Doordat er minder gevlogen werd, daalde ook de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart.

Tussen maart 2020 en februari 2021 vlogen 14,1 miljoen mensen van en naar de vijf nationale luchthavens. Dat is 82,6 procent minder ten opzichte van een jaar eerder. Dat kwam door de reisbeperkingen die de overheid afkondigde om de besmettingen met het coronavirus in te dammen.

Na een eerste verbod op passagiersvluchten uit risicogebieden zoals Italiƫ en China daalde het aantal passagiers half maart 2020 meteen met bijna twee derde naar ruim 385.000 per week. De weken erna, nadat wereldwijd lockdowns waren afgekondigd, daalde dit aantal verder. Half april was het aantal passagiers met bijna 25.000 per week het laagst, een jaar eerder waren dat er nog 1,6 miljoen. Met name van en naar China, gezien als een van de eerste coronabrandhaarden, werd beduidend minder gevlogen.

Toen begin juni versoepelingen werden aangekondigd stegen de passagiersaantallen weer. In augustus was het het drukst. Door nieuwe beperkende coronamaatregelen in december verergerde de situatie weer. Eind maart 2021, nadat in veel landen vaccinatiecampagnes waren gestart, waren de passagiersaantallen ten opzichte van de eerste lockdown weer een stuk hoger.

Doordat er minder werd gevlogen daalde zowel de behoefte aan brandstof als de CO2-uitstoot met ongeveer de helft ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De gemeten uitstoot komt alleen van alle vluchten door Nederlandse vliegtuigen.

De bestemmingen waar mensen op vlogen veranderden in het coronajaar overigens nauwelijks. Procentueel gezien reisden tussen maart 2020 en februari 2021 ongeveer evenveel mensen naar een bestemming binnen Europa als een jaar eerder. In de top tien stonden respectievelijk Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italiƫ in deze periode bovenaan.

Veel minder effect hadden de coronamaatregelen op het vrachtvervoer door de lucht, dat met 3,7 procent licht daalde. Vanwege vliegbeperkingen werden in de eerste maanden van de coronacrisis weliswaar minder goederen door de lucht vervoerd, vanaf eind september steeg dat en werd zelfs meer vracht vervoerd met het vliegtuig dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het vierde kwartaal kwam de hoeveelheid luchtvracht uit op 457.000 ton goederen, bijna 5 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

32 minuten geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

3 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

4 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

15 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

19 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

19 uur geleden