Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Veel mensen willen in 2020 gaan sparen voor buffer'

'Veel mensen willen in 2020 gaan sparen voor buffer'

DEN HAAG (ANP) - Ruim vier op de vijf Nederlanders hebben financiële goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ze willen bijvoorbeeld gaan sparen om een buffer op te bouwen. Ook willen ze vaak minder onnodige uitgaven doen of wat zuiniger gaan leven.

Een en ander komt naar voren uit onderzoek van platform Wijzer in geldzaken, dat zich richt op financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. Voor de studie werden ruim duizend Nederlanders ondervraagd.

Aan een buffer ontbreekt het nog vaak. Een op de drie ondervraagden zegt waarschijnlijk of zeker geen onverwachte uitgave van 2000 euro te kunnen opbrengen. Ruim een tiende heeft helemaal geen buffer om onverwachte uitgaven op te vangen. Hoe lager men is opgeleid, hoe minder vaak men een buffer heeft.

Besparen willen de meeste mensen doen op hun dagelijkse boodschappen. Ook aan winkelen en energie willen ze minder gaan uitgeven. Dat laatste kan bijvoorbeeld door over te stappen naar een andere leverancier. Volgens de onderzoekers geven jongeren (18-24 jaar) net als eind 2018 opvallend vaak aan te willen besparen op koffie halen en uit eten gaan.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

briardfan 3 maanden geleden
Het is een verandering in mentaliteit. Deze generatie vindt vaak dat ze recht hebben op de nieuwste mobiele telefoon, op een vakantie en dit vaak op afbetaling. Mij is ooit van thuis uit geleerd, eerst sparen en dan pas kopen en zorgen dat je geld hebt voor onverwachte uitgaven. Van zeer dichterbij zie ik jonge gasten, ze leven als god in Frankrijk, dichten het ene financiële gat met het andere. Hebben (te) veel huisdieren waarbij een bezoek aan dierenarts in de portemonnee al knijpt. Veel mensen zitten in de schuldsanering, er zijn mensen die hier ongewild in terecht zijn gekomen, maar ik zie er velen die gewoon er jaren flink op los geleefd hebben en daarna op onze kosten na 3 jaar schuldenvrij zijn. Preventie om schulden te voorkomen zou beter zijn, maar of iedereen hier voor openstaat is de vraag. Het is vaak moeilijk om jezelf een spiegel voor te houden en inzicht te krijgen in je eigen (koop)gedrag.

Meer uit Financieel

Videodienst Zoom neemt maatregelen na kritiek op beveiliging

SAN JOSE (ANP/BLOOMBERG) - Videoconferentiedienst Zoom komt na kritiek op zijn beveiliging met nieuwe veiligheidsopties. Alle beveiligingsinstellingen worden in de hoogste stand gezet. Ook gaat Zoom de versleuteling van de video's verbeteren.

2 uur geleden
'Supermarktomzetten normaliseren weer iets'

DIEMEN (ANP) - De omzetten van Nederlandse supermarkten lagen in de vorige week 7,1 procent hoger dan in de zelfde week in 2019, meldt marktonderzoeksbedrijf Nielsen. Daarmee normaliseren de omzetten van de supermarkten weer een beetje meer na de hamsterwoede die losbarstte na de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland.

6 uur geleden
Bijna 65.000 bedrijven hebben loonkosten-aanvraag ingediend

DEN HAAG (ANP) - Al bijna 65.000 bedrijven hebben een aanvraag ingediend voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Die regeling steunt bedrijven die door de coronacrisis omzetverlies lijden.

7 uur geleden
Zzp-organisaties willen verdere compensatie inkomensverlies

AMSTERDAM (ANP) - Organisaties van en voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) vragen het kabinet per brief om zzp'ers die door de coronacrisis inkomsten mislopen, ruimer te compenseren. Volgens hen is het verschil tussen de behandeling van werknemers en zzp'ers nog te groot.

8 uur geleden
KPN: beperkte impact coronacrisis in eerste kwartaal

DEN HAAG (ANP) - Telecomconcern KPN verwacht een beperkte impact van de coronacrisis op zijn financiële prestaties in het eerste kwartaal. Het is volgens het bedrijf nog te vroeg om te zeggen wat de gevolgen voor de rest van het jaar zullen zijn.

8 uur geleden
Pensioenfonds ABP steekt miljoenen in 'corona-obligaties’

HEERLEN (AFN) - Pensioenfonds ABP heeft ongeveer 75 miljoen euro belegd in diverse 'corona-obligaties’, waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor bestrijding van de virusuitbraak en de gevolgen daarvan. Daarbij gaat het onder andere om het verbeteren van de gezondheidszorg en ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf in Europa.

9 uur geleden
VDL Nedcar wil productie auto's begin mei hervatten

EINDHOVEN (AFN) - VDL Nedcar is van plan de productie van BMW's in Born begin mei weer op te starten, als het kabinet in de tussentijd geen extra maatregelen aankondigt om de coronacrisis in te dammen. Dat bevestigde het bedrijf na berichtgeving door De Limburger.

10 uur geleden