Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel mensen langs route uitvaartstoet slachtoffer Alblasserdam

Veel mensen langs route uitvaartstoet slachtoffer Alblasserdam

ALBLASSERDAM (ANP) - Veel mensen hebben vrijdag in Alblasserdam langs de kant van de weg gestaan om afscheid te nemen van de 34-jarige vrouw die vorige week werd doodgeschoten in een zorgboerderij in de Zuid-Hollandse plaats. Mensen waren zichtbaar geëmotioneerd langs de route van de uitvaartstoet met koets.

De nabestaanden van de vrouw hadden opgeroepen om de vrouw langs de stoet de laatste eer te bewijzen. De tocht ging langs het gemeentehuis, waar ook de burgemeester Jaap Paans zijn medeleven betoonde. Op veel huizen en openbare gebouwen en kerken in Alblasserdam hangen vrijdag de vlaggen halfstok.

De grote opkomst toont volgens Paans de betrokkenheid niet alleen in Alblasserdam, maar ook in de gemeenten eromheen. "Het is heel indrukwekkend dat een heel dorp massaal de vlaggen halfstok hangt en dat de molens in de hele Alblasserwaard in rouwstand gaan, dat is echt uitzonderlijk", aldus de burgemeester. Behalve de familie van het slachtoffer zag Paas ook de boer en eigenaar van de zorgboerderij, de begeleiders en een aantal cliënten "die getraumatiseerd zijn, maar toch de behoefte hadden om hier samen te zijn".

Gewonden

De uitvaart van het tweede slachtoffer van de schietpartij, een 16-jarig meisje, is later in besloten kring in een andere gemeente.

Voor het schietincident zit een 38-jarige man uit Oud-Alblas vast. Hij is een voormalig cliënt van de zorgboerderij die daar werd weggestuurd nadat bekend was geworden dat hij een ongewenste relatie had met een medecliënt. Behalve de twee dodelijke slachtoffers raakten twee andere mensen ernstig gewond. Zij liggen nog altijd in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie wil niets kwijt over hoe het met de twee gaat.

Scooterongeluk

Later vrijdag is ook de uitvaart van de twee slachtoffers van het scooterongeluk dat op dezelfde dag als de schietpartij gebeurde. Voor een van de twee is een erehaag gepland bij de begraafplaats van Alblasserdam. De burgemeester zal ook daarbij aanwezig zijn.

Voor het scooterongeval is een 24-jarige automobilist opgepakt. Hij wordt verdacht van doodslag. Er is nog onduidelijkheid over de omstandigheden die voor die verdenking zorgen.

De vier slachtoffers werden afgelopen dinsdag al herdacht tijdens een bijeenkomst die was georganiseerd door vijf plaatselijke kerkgemeenschappen in de Ichthuskerk. Daar waren ongeveer 250 mensen bij.

Meer uit Binnenland

Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

10 minuten geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

1 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

3 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

3 uur geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

3 uur geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

4 uur geleden