Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel landen willen verbod op organiseren toernooien in Rusland

Veel landen willen verbod op organiseren toernooien in Rusland

WASHINGTON (ANP) - Rusland en Belarus mogen geen internationale sporttoernooien meer organiseren, ze niet toegewezen krijgen en ze mogen zich er ook geen kandidaat meer voor stellen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is een verklaring daartoe door ministers uit tientallen landen ondertekend, onder wie de Nederlandse minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport. Dit alles vanwege de Russische inval in Oekraïne.

In de verklaring worden sportorganisaties bovendien opgeroepen relaties met sponsoren uit beide landen zoveel mogelijk te beperken. Naast Nederland hebben ook onder meer België, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten ondertekend. In totaal hebben 37 regeringen de verklaring ondertekend. Het initiatief kwam van de Britse overheid.

In de verklaring wordt gesproken van een "niet te rechtvaardigen keuze van Rusland deze oorlog te beginnen. Het is een flagrante schending van het internationale recht, mede mogelijk gemaakt door Belarus. Het eerbiedigen van mensenrechten en vreedzame betrekkingen vormen de basis voor internationale sport. Daarvan is nu geen sprake."

Geplande wedstrijden

Het verbod zou ook moeten gelden voor atleten en teams, zoals voetbalclubs, die Rusland vertegenwoordigen op internationale wedstrijden. Het besluit van het Internationaal Paralympisch Comité om Rusland en Belarus te weren van de Paralympische Winterspelen, die momenteel gaande zijn, werd toegejuicht.

Sinds de oorlog in Oekraïne zien de meeste sportbonden al af van deelname aan evenementen in Rusland. Ook zijn er al veel geplande wedstrijden of toernooien in het land afgelast of uitgesteld.

Meer uit Sport

Topfavoriet Alcaraz na krampaanval kansloos tegen Djokovic

PARIJS (ANP) - Tennisser Carlos Alcaraz heeft door fysiek ongemak aan het begin van de derde set kansloos verloren van Novak Djokovic in de halve finale van Roland Garros. De Spaanse topfavoriet kreeg last van kramp, onder meer in zijn been. Tot dat moment ging zijn partij tegen de nummer 3 van de wereld grotendeels gelijk op, in het vervolg raakte Alcaraz vrijwel geen bal meer, 6-3 5-7 6-1 6-1. Van opgeven wilde hij in een vol stadion in Parijs echter niet weten.

1 uur geleden
Hockeysters winnen in Pro League ook van Australië

EINDHOVEN (ANP) - De hockeysters van Oranje hebben hun ongeslagen status in de Pro League behouden. De ploeg van bondscoach Paul van Ass versloeg Australië in Eindhoven met 7-2. Halverwege stond het 4-1.

22 uur geleden
Swiatek voor derde keer naar eindstrijd Roland Garros

PARIJS (ANP) - Iga Swiatek heeft zich voor de derde keer in haar loopbaan geplaatst voor de finale van Roland Garros. De Poolse nummer 1 van de wereld was met 6-2 7-6 (7) te sterk voor de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia, die in de tiebreak een setpunt onbenut liet.

23 uur geleden
Zwemster Schouten scherpt eigen Nederlandse record weer aan

AMERSFOORT (ANP) - Zwemster Tes Schouten heeft voor de derde keer dit jaar het Nederlands record op de 200 meter schoolslag aangescherpt. De 22-jarige zwemster uit Bodegraven kwam bij de NK langebaan in Amersfoort tot een tijd van 2.21,71.

23 uur geleden
Britse justitie houdt vast aan sancties coureur Mazepin

LONDEN (ANP) - Nikita Mazepin kan een terugkeer op korte termijn in de Formule 1 vergeten. De Britse justitie weigert de sancties tegen de Russische coureur, die werden opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne, op te heffen.

1 dag geleden
Williams gearriveerd in Rosmalen, waarschijnlijk geen Svitolina

ROSMALEN (ANP) - Venus Williams heeft haar eerste training afgewerkt op het Autotron in Rosmalen. De Amerikaanse tennisster doet volgende week voor het eerst mee aan het enige WTA-toernooi op Nederlandse bodem.

1 dag geleden
Volleyballers behalen tegen Cuba eerste zege in Nations League

OTTAWA (ANP) - De Nederlandse volleybalmannen hebben hun eerste overwinning van dit jaar in de Nations League binnen. Het team van bondscoach Roberto Piazza was overtuigend te sterk voor Cuba. In Ottawa in Canada werd het 3-0 (28-26 25-23 25-18). Nederland staat twaalfde op de wereldranglijst, Cuba dertiende.

1 dag geleden