
Veel kiezers twijfelen nog over inkrimpen veestapel voor natuur
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse kiezers zijn verdeeld over de vraag wat natuurvriendelijke landbouw mag kosten. Als dit inhoudt dat de veestapel moet worden ingekrompen en de voedselproductie vermindert, vindt 39 procent van de mensen die meededen aan een peiling in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF) het een goed idee. Bijna een kwart (23 procent) is tegen een lagere voedselproductie voor meer natuurbehoud. Er zijn dus meer uitgesproken voorstanders dan uitgesproken tegenstanders, maar een aanzienlijke groep is er nog niet over uit.
Vier op de tien kiezers weten het niet, zijn neutraal of willen geen antwoord geven op de vraag. Onderzoeksbureau Ipsos heeft die voorgelegd aan een representatieve groep van 1011 Nederlanders.
Kiezers van GroenLinks (71 procent) en D66 (61 procent) steunen inkrimping van de landbouwsector ten gunste van de natuur het vaakst. PVV-kiezers vinkten het vaakst ‘oneens’ aan (39 procent). Van de ondervraagde CDA-stemmers was 34 procent het eens en 21 procent oneens. Dat betekent dat bijna de helft van hen er neutraal over denkt of er nog niet over uit is. Bij de VVD-achterban is het beeld vergelijkbaar, maar zijn net iets meer mensen echt tegen een lagere landbouwopbrengst: 25 procent.
Een meerderheid is wel te vinden voor de stelling dat economische groei en natuurbescherming en -herstel hand in hand moeten gaan: 56 procent is het daarmee eens. Slechts 11 procent is het hiermee oneens, de rest weet het niet of is neutraal.
Natuurbelangen zijn voor 49 procent een factor in het stemhokje. Helemaal bovenaan staat het thema meestal niet. Gezondheidszorg en onderwijs staan volgens de peiling bovenaan. Een kwart van de ondervraagden zet natuurbescherming en -herstel in zijn top 5 van belangrijkste onderwerpen.
Gevraagd naar de balans tussen bouwen en de natuur, geeft 29 procent aan meer te willen bouwen, 26 procent wil juist meer ruimte voor de natuur. De overige kiezers zitten er tussenin. Ook WWF-directeur Kirsten Schuijt benadrukt dat de bouw en de natuur niet tegenover elkaar hoeven te staan. "Je kunt al veel bereiken met meer groen in steden en dorpen, waarvan bijna 70 procent van de kiezers aangeeft dat ze dit belangrijk vinden. Ook zijn er al fantastische ideeën om huizenbouw te koppelen aan meer ruimte voor natuurgebieden in de woonomgeving, vergroening van daken of natuurinclusief bouwen."
Schuijt ziet in de resultaten van de peiling "echt draagvlak om samen groen uit de crisis te komen".
Meer uit Binnenland
STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.
9 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.
9 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.
9 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.
10 uur geleden