Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel huishoudens in Kiev nog steeds zonder stroom

Veel huishoudens in Kiev nog steeds zonder stroom

KIEV (ANP/DPA/AFP) - De helft van de huishoudens in Kiev zit nog steeds zonder stroom, volgens burgemeester Vitali Klitsjko. Twee dagen na een grootschalige Russische aanval op Oekraïense elektriciteitscentrales zijn de energieproblemen voor veel mensen in de hoofdstad nog niet opgelost.

Klitsjko schrijft op Telegram dat technici nog hard aan het werk zijn om het stroomnetwerk weer te herstellen. Hij hoopt dat het lukt om alle huishoudens vrijdag om de beurt een paar uur op de elektriciteit aan te sluiten. Een medewerker van president Volodimir Zelenski liet donderdag weten dat heel Oekraïne "in feite" weer stroom had.

Als het stroomnetwerk hersteld is, zou iedereen ook weer mobiel bereik moeten hebben. De Oekraïense netbeheerder meldde donderdagavond dat de meeste centrales weer elektriciteit produceren en dat aan de helft van de vraag voldaan kon worden.

Centrale verwarming

De burgemeester zegt verder dat een derde van de huishoudens in Kiev weer aangesloten is op de centrale verwarming. De voorzieningen voor stromend water in de hoofdstad werden al eerder hersteld.

Nu de wintermaanden zich aandienen, zijn de Russische aanvallen de afgelopen weken met name gericht op de energievoorzieningen van Oekraïne. Komende week kan de temperatuur in Kiev waarschijnlijk ook overdag dalen tot onder het vriespunt. Moskou beweert dat het alleen militaire infrastructuur beschiet.

Meer uit Buitenland

Doden bij brand in Italiaans ziekenhuis

TIVOLI (ANP/DPA) - Bij een hevige brand in een ziekenhuis in Tivoli, ten oosten van Rome, zijn vier doden gevallen. Circa tweehonderd patiënten zijn naar andere ziekenhuizen overgebracht of in een nabijgelegen school ondergebracht. De brand brak vrijdagavond uit in het hospitaal San Giovanni Evangelista en breidde zich snel uit.

1 uur geleden
EU op klimaattop: verzet OPEC tegen fossiele stop is schandalig

DUBAI (ANP) - Het verzet van oliekartel OPEC tegen mogelijke afspraken op de klimaattop over het uitfaseren van fossiele brandstoffen is schandalig, vindt de Spaanse vice-premier Teresa Ribera die de EU-landen vertegenwoordigt in Dubai. "We zeggen niet dat we morgen al stoppen met fossiele brandstoffen. Maar we moeten afspraken maken zodat we op termijn ermee kunnen stoppen." Ook Eurocommissaris Wopke Hoekstra is het hiermee eens.

3 uur geleden
Harvard-bestuurder biedt excuses aan om antisemitismerel

CAMBRIDGE (ANP/AFP) - De bestuurder van de prestigieuze Harvard University, Claudine Gay, heeft publiekelijk excuses aangeboden voor opmerkingen die ze maakte in het Amerikaanse Congres en die in de VS werden beschouwd als antisemitisch. "Het spijt me", zei Gay tegen universiteitskrant Harvard Crimson. "Woorden doen ertoe", gaf de bestuurder toe.

9 uur geleden
Amerikaanse acteur Ryan O'Neal (82) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan O'Neal is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws heeft zijn zoon Patrick gedeeld via Instagram. In 2001 werd bij O'Neal een vorm van leukemie vastgesteld. O'Neal was bekend van zijn rollen in onder meer Love Story, Paper Moon en What's Up, Doc? Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rol als Rodney Harrington in de soap Peyton Place.

11 uur geleden
Verenigde Staten verwerpen onmiddellijk bestand in Gazastrook

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben een voorstel voor een onmiddellijk bestand in de Gazastrook verworpen tijdens een stemming hierover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Washington gebruikte zijn veto om de oproep te blokkeren. Groot-Brittannië onthield zich, de overige dertien leden waren voor.

13 uur geleden
Zes tieners veroordeeld voor hun rol bij onthoofding leraar Paty

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) voor één scholier tot achttien maanden voorwaardelijk voor een meisje dat leugens over Paty had verteld, melden Franse media.

14 uur geleden
Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

18 uur geleden