
'Veel huishoudens hebben te weinig geld achter de hand'
AMSTERDAM (ANP) - Veel huishoudens hebben te weinig financiële reserves om een inkomensval als gevolg van de crisis op te vangen. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft ruim 20 procent van de huishoudens minder dan 2500 euro opzij staan. Daartegenover heeft 2 tot 4 procent van de huishoudens meer dan 250.000 euro tot zijn beschikking.
Met name jongeren, flexwerkers en zelfstandigen zijn kwetsbaar in crisistijd, benadrukt de AFM nog maar eens. Huishoudens zijn doorgaans iets meer dan de helft van het inkomen kwijt aan vaste lasten. Bij eenoudergezinnen, huishoudens met een hoofdkostwinner jonger dan 35 jaar, lage-inkomensgroepen en flexwerkers loopt dat op van twee derde tot driekwart van het inkomen.
De AFM wijst op een drietal risico's dat met name jongeren en flexwerkers lopen. Naast een grotere kans op werkloosheid, en de relatief hoge vaste lasten hebben zij ook amper geld achter de hand om op terug te vallen. Zelfstandig ondernemers hebben over het algemeen hogere buffers, maar met het verlies van opdrachtgevers is de inkomensterugval tot bijstandsniveau veel ingrijpender.
Financiële weerbaarheid
Overheidsingrijpen biedt maar tijdelijk soelaas, zo klinkt het. Vroeg of laat zal de recessie zich laten voelen op de arbeidsmarkt en komt het aan op de financiële weerbaarheid van huishoudens, aldus de toezichthouder. Het bieden van een betaalpauze of een andere regeling, lost volgens de AFM problemen ook niet altijd op. Het zou in sommige gevallen zelfs voor financiële problemen op lange termijn kunnen zorgen.
Huishoudens zouden als kostenbesparing kunnen kiezen voor het opzeggen van verzekeringen terwijl zelfstandigen mogelijk hun pensioeninleg verlagen. Verder bestaat het risico dat bestaande kredietlijnen opdrogen, onder andere door strenge regels. Daardoor wenden huishoudens zich mogelijk tot illegale of niet-gereguleerde 'kredieten’.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in juni gemiddeld 3,1 procent duurder geworden ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een snelle raming. De inflatie was daarmee lager dan de 3,3 procent in mei.
19 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal passagiers dat met een budgetvliegtuigmaatschappij zoals Ryanair en easyJet vliegt, is in twintig jaar verdrievoudigd. In 2024 reisden 27,8 miljoen passagiers van of naar een Nederlandse luchthaven met een budgetmaatschappij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als de 9,3 miljoen passagiers in 2004.
30 minuten geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar met een tiende gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat komt deels doordat meer mensen een hypotheek afsluiten om hun woning te verbouwen of te verduurzamen. Ook het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning zit nog steeds in de lift, meldt hypotheekadviesketen De Hypotheker.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag verder omhoog en sloten op recordniveaus. Beleggers bleven optimistisch op de laatste dag van de sterke beursmaand juni. Zij hopen dat de Amerikaanse regering binnenkort nieuwe handelsdeals sluit met belangrijke partners.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is bereid een handelsdeal met de Verenigde Staten te sluiten waarin een importheffing van 10 procent geldt voor veel van haar exportproducten. In ruil daarvoor wil de EU dat de VS lagere tarieven hanteren voor belangrijke producten zoals geneesmiddelen, alcohol, halfgeleiders en vliegtuigen, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak gingen maandag over tot winstnemingen na de stevige koerswinsten van afgelopen vrijdag. Nieuwe recordstanden op Wall Street boden geen soelaas; de koersen in Amsterdam gingen over een breed front omlaag.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) neemt langer de tijd om te beslissen over de toekomst van TenneT Duitsland. Hij wilde oorspronkelijk rond deze tijd de keuze maken tussen een beursgang en een onderhandse verkoop, maar dat wordt september. Aan mogelijke kopers is geen gebrek, verzekert hij in een Kamerbrief. "Veel investeerders" hebben interesse getoond.
13 uur geleden