Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel huisartsen zien nieuw zorgakkoord niet zitten

Veel huisartsen zien nieuw zorgakkoord niet zitten

UTRECHT (ANP) - Onder huisartsen bestaat veel weerstand tegen de nieuwe afspraken over de toekomst van de zorg. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) heeft onder haar leden een peiling gehouden over het Integraal Zorgakkoord. "De stemming is negatief", zegt een woordvoerder van de vereniging na berichtgeving van de NOS. De uitkomst wordt voorgelegd aan de ledenvergadering, die maandag besluit of de LHV instemt met het akkoord.

De NOS zegt de uitkomsten in handen te hebben. Die worden via sociale media gedeeld en de LHV bevestigt de echtheid ervan. Ongeveer 3000 huisartsen hebben de peiling ingevuld, een kwart van de genodigden, en zij geven het akkoord gemiddeld een 4,6 als eindcijfer.

Huisartsen vinden onder meer dat de toezegging om meer tijd voor de patiënt te krijgen niet goed geregeld is. Ook zouden gemeenten niet genoeg doen voor huisvesting en passende tarieven.

Het zorgakkoord werd eerder afgewezen door MIND, een belangenorganisatie die opkomt voor patiënten in de geestelijke gezondheidszorg en hun naasten. Andere partijen hebben wel ingestemd met de plannen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Nederlandse ggz, de vereniging van organisaties die geestelijke gezondheidszorg leveren. De ziekenhuizen zijn ook akkoord gegaan, via de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Patiëntenfederatie Nederland heeft ook groen licht gegeven.

Meer uit Gezond

Ouderen en risicogroepen kunnen komend najaar coronaprik halen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en risicogroepen kunnen ook komend najaar een coronaprik halen, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Ze wacht een advies af dat de Gezondheidsraad eind maart uitbrengt om te bepalen welke groepen sowieso in aanmerking komen voor een vaccinatie. Mensen die niet tot de doelgroep horen, kunnen ook in aanmerking komen als bijvoorbeeld een arts dat adviseert of ze een kwetsbaar gezinslid hebben.

20 uur geleden
Provincie benadrukt belang gezondheid bij verduurzaming Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland benadrukt dat de verduurzaming van Tata Steel "hand in hand" moet gaan met een gezondere leefomgeving. Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond wordt door het provinciebestuur dan ook gezien als ondersteuning van het standpunt dat gezondheid belangrijk is bij de toekomstige ontwikkelingen van de staalfabriek in IJmuiden.

1 dag geleden
Griepepidemie zwakt verder af volgens cijfers huisartsen

UTRECHT (ANP) - Opnieuw zijn afgelopen week minder mensen naar de huisarts gegaan omdat ze grieperig waren. Het ging vorige week om 48 op de 100.000 mensen, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat is eigenlijk onder de grens van een griepepidemie, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij. Dat heeft ermee te maken dat nog wel relatief veel griepvirussen worden gevonden in monsters die bij patiënten zijn afgenomen. Ook dat telt mee in de afweging.

1 dag geleden
Advocaat omwonenden Tata: advies is erg belangrijk voor strafzaak

AMSTERDAM (ANP) - Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond is "ontzettend belangrijk" voor de strafzaak die loopt tegen Tata Steel, benadrukt Bénédicte Ficq, die optreedt als advocaat van de omwonenden in de zaak. Een essentieel onderdeel in het advies is volgens haar dat de groep de uitstootcijfers van Tata Steel te onduidelijk vindt en signaleert dat het bedrijf "terughoudend lijkt" met het delen van absolute waarden.

2 dagen geleden
Heijnen: gezondheid moet echt verbeteren in omgeving Tata

DEN HAAG (ANP) - Bij de voorgenomen investeringen van het kabinet in Tata Steel, zullen zeker eisen worden gesteld aan de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een eerste reactie op het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond. Aan welke eisen ze denkt, wil ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het rapport bestuderen. Wel tekent ze erbij aan dat die eisen wel "haalbaar" moeten zijn voor Tata. "We willen ook proberen staalproductie in Nederland te behouden." Het kabinet wil dat wel op een groene manier doen, zegt Heijnen.

2 dagen geleden
Expertgroep: gezondheid omwonenden Tata mogelijk extra belast

DEN HAAG (ANP) - De gezondheid van omwonenden van Tata Steel staat komende jaren mogelijk extra onder druk. De Expertgroep Gezondheid IJmond signaleert dat woensdag in een eerste advies aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De gezondheid van omwonenden moet daarom centraal staan als de overheid geld stopt in de verduurzaming van Tata Steel.

2 dagen geleden
Minister Dijkstra roept producenten antibiotica op zich te melden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) roept Nederlandse producenten van antibiotica op zich te melden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er is een groot tekort aan antibiotica voor met name baby's en kinderen en snelle toelating van nieuwe antibiotica kan de nood verlichten, zei Dijkstra in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

2 dagen geleden