Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel hinder door staking openbare diensten in België

Veel hinder door staking openbare diensten in België

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Een staking van personeel van de openbare diensten in België tegen de "algemene malaise" in de sector, leidt dinsdag tot veel hinder. Vooral mensen die aangewezen zijn op het openbaar vervoer ondervinden last van de acties. In Brussel reed bijvoorbeeld slechts één metrolijn. Bij het Vlaamse vervoersbedrijf De Lijn viel 35 tot 50 procent van de ritten uit. In Antwerpen reed 55 procent van de bussen, trams en metro's.

In heel België reed dinsdag slechts een kwart van de treinen. Spoorwegmaatschappij NMBS zette een alternatieve dienstregeling op zodat er nog wat verkeer mogelijk was. In de provincies Luik, Luxemburg en Namen reed evenwel geen enkele trein. Er was onvoldoende personeel beschikbaar voor de seinhuizen.

Door de hinder bij de NMBS is er dinsdag ook geen treinverkeer mogelijk tussen België en Duitsland, tussen België en Maastricht en tussen België en Luxemburg. Voor Eurostar en TGV INOUI wordt wel een normale dienstverlening voorzien. Ook voor de IC Nederland en voor Thalys-verbindingen tussen Parijs, Brussel en Amsterdam worden geen moeilijkheden verwacht. Mensen wordt wel aangeraden de reisplanner te raadplegen.

Gemeenschappelijk vakbondsfront

Volgens het Vlaams Verkeerscentrum was het door de stakingen 's ochtends niet drukker op de weg. Rond 07.30 uur stond er ruim 100 kilometer file, een normale ochtendspits.

Ook bij de Belgische publieke omroepen VRT en RTBF wordt actie gevoerd. Er zullen onder andere verkorte tv-journaals van maximaal tien minuten uitgezonden worden. De postbezorging is eveneens verstoord door de acties. "De acties van het gemeenschappelijk vakbondsfront en de staking zullen een impact hebben op de dienstverlening in de postkantoren, het contact center, bij de ophaling, verwerking en bezorging van brieven en pakjes", meldde bpost via Twitter.

De bonden komen volgens persbureau Belga op voor meer koopkracht, meer investeringen in de openbare sector en meer respect voor de overheidspensioenen.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

2 uur geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

2 uur geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij heeft Israël naar eigen zeggen drie doelen geraakt van Hamas, de groep die het gebied controleert. Twee van de doelen werden met een drone beschoten en een derde met een tank. Volgens Palestijnse media gaat het om checkpoints die zijn geraakt. Bij de operatie zouden 28 Palestijnen gewond zijn geraakt.

4 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

5 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

6 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

7 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

8 uur geleden