Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel hinder door staking openbare diensten in België

Veel hinder door staking openbare diensten in België

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Een staking van personeel van de openbare diensten in België tegen de "algemene malaise" in de sector, leidt dinsdag tot veel hinder. Vooral mensen die aangewezen zijn op het openbaar vervoer ondervinden last van de acties. In Brussel reed bijvoorbeeld slechts één metrolijn. Bij het Vlaamse vervoersbedrijf De Lijn viel 35 tot 50 procent van de ritten uit. In Antwerpen reed 55 procent van de bussen, trams en metro's.

In heel België reed dinsdag slechts een kwart van de treinen. Spoorwegmaatschappij NMBS zette een alternatieve dienstregeling op zodat er nog wat verkeer mogelijk was. In de provincies Luik, Luxemburg en Namen reed evenwel geen enkele trein. Er was onvoldoende personeel beschikbaar voor de seinhuizen.

Door de hinder bij de NMBS is er dinsdag ook geen treinverkeer mogelijk tussen België en Duitsland, tussen België en Maastricht en tussen België en Luxemburg. Voor Eurostar en TGV INOUI wordt wel een normale dienstverlening voorzien. Ook voor de IC Nederland en voor Thalys-verbindingen tussen Parijs, Brussel en Amsterdam worden geen moeilijkheden verwacht. Mensen wordt wel aangeraden de reisplanner te raadplegen.

Gemeenschappelijk vakbondsfront

Volgens het Vlaams Verkeerscentrum was het door de stakingen 's ochtends niet drukker op de weg. Rond 07.30 uur stond er ruim 100 kilometer file, een normale ochtendspits.

Ook bij de Belgische publieke omroepen VRT en RTBF wordt actie gevoerd. Er zullen onder andere verkorte tv-journaals van maximaal tien minuten uitgezonden worden. De postbezorging is eveneens verstoord door de acties. "De acties van het gemeenschappelijk vakbondsfront en de staking zullen een impact hebben op de dienstverlening in de postkantoren, het contact center, bij de ophaling, verwerking en bezorging van brieven en pakjes", meldde bpost via Twitter.

De bonden komen volgens persbureau Belga op voor meer koopkracht, meer investeringen in de openbare sector en meer respect voor de overheidspensioenen.

Meer uit Buitenland

Nemo's woonplaats in Zwitserland viert overwinning songfestival

BIEL (ANP) - Fans van de Zwitserse zanger Nemo gingen in zijn woonplaats Biel in het noordwesten van Zwitserland de straat op om zijn overwinning van het songfestival te vieren.

2 uur geleden
Hevig fluitconcert voor songfestivalbaas Martin Österdahl

MALMÖ (ANP) - Martin Österdahl, executive supervisor van het Eurovisie Songfestival, is zaterdag tijdens de finale getrakteerd op een enorm fluitconcert van het aanwezige publiek. Ook was er veel boegeroep te horen.

4 uur geleden
Nederlands publiek gaf 12 punten aan Israël

MALMÖ (ANP) - Het Nederlandse publiek heeft zaterdag de meeste punten aan Israël gegeven. Zangeres Eden Golan kreeg 12 punten van de televoters, heeft de European Broadcasting Union bekendgemaakt.

5 uur geleden
Israël vindt nieuwe tunnels in Gazastrook

TEL AVIV (ANP) - Israël heeft nieuwe tunnels gevonden in de Gazastrook. Dat zei legerwoordvoerder Daniel Hagari zaterdag. Volgens Hagari is er een "ondergrondse route" gevonden in Zeitoun in het centrum van de Gazastrook. Volgens het Israëlische leger plande Hamas van daaruit aanvallen.

5 uur geleden
Zwitserland wint Eurovisie Songfestival, Israël op vijfde plek

MALMÖ (ANP) - Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is op de vijfde plek geëindigd. De Nederlandse Joost Klein zou ook in de finale staan, maar werd op zaterdagmiddag gediskwalificeerd om een incident.

6 uur geleden
Ierse Bambie Thug houdt pro-Palestijns teken omhoog

MALMÖ (ANP) - De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug hield zaterdag tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival een pro-Palestijns teken in de lucht. De artiest zwaaide met een stuk watermeloen, dat symbool staat voor solidariteit met de Palestijnse gebieden.

6 uur geleden
Zelensky bevestigt strijd in grensgebied bij Charkiv

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdagavond in zijn gebruikelijke videoboodschap bevestigd dat er in het grensgebied ten noordoosten van Charkiv stevig wordt gevochten.

7 uur geleden