Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel gestolen bestanden Gelderse gemeenten verkocht op darkweb

Veel gestolen bestanden Gelderse gemeenten verkocht op darkweb

BUREN (ANP) - De gemeenten Buren en Neder-Betuwe in Gelderland zijn ongeveer drie weken geleden getroffen door een aanval met gijzelsoftware. Daarna zijn honderdduizenden bestanden gestolen. Die worden te koop aangeboden op het darkweb, een afgeschermd deel van het internet, melden de gemeenten nu.

Volgens Buren is ongeveer 130 gigabyte aan gegevens bij de beide gemeenten gestolen. De helft daarvan is in beeld en "dat zijn ruim 730.000 bestanden" met daarin gevoelige persoonsgegevens en vertrouwelijke informatie. Gedupeerden worden op de hoogte gebracht, mensen krijgen het advies om voorzichtig te zijn wanneer iemand contact opneemt en zich voordoet als bijvoorbeeld een medewerker van een bank.

Op criminele websites wordt veel gehandeld in gestolen persoonlijke gegevens. Voor fraudeurs zijn die data goud waard. Ze kunnen bijvoorbeeld bedrijven oplichten door abonnementen op naam van nietsvermoedende consumenten af te sluiten. Ook kunnen ze de mensen zelf benaderen. Als de criminelen zich voordoen als een bedrijf, met informatie die alleen dat bedrijf hoort te hebben, kunnen ze mensen voor de gek houden en oplichten.

Meer uit Binnenland

Eerste ouderen krijgen najaarsvaccinatie tegen coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf maandag een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat moet hun afweer een oppepper geven voor het najaar en de winter. In die seizoenen gaat het virus wat gemakkelijker rond, en ouderen lopen bij besmetting iets meer risico dan anderen.

3 minuten geleden
Amsterdam maakt zich klaar voor 30 kilometer per uur

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam maakt zich klaar voor het invoeren van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregel gaat pas op 8 december in, maar vanaf maandag worden er al bijna 5000 nieuwe snelheidsborden neergezet, 170 verkeerslichten afgesteld en andere "infrastructurele maatregelen" genomen, aldus de gemeente. Ook start de stad met een campagne met de slogan '30 doen we voor elkaar'.

4 minuten geleden
Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

1 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

3 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

9 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

10 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

14 uur geleden