Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel drugsgebruikers nemen meer LSD en truffels door corona

Veel drugsgebruikers nemen meer LSD en truffels door corona

AMSTERDAM (ANP) - Vier op de tien gebruikers van psychedelische drugs, zoals ketamine, LSD, 2C-B en truffels, zijn tijdens de coronalockdown vaker gaan gebruiken, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

Veel ecstasygebruikers slikten juist minder vaak een pilletje. Nog geen 16 procent gaf aan vaker deze partydrug te zijn gaan gebruiken. Volgens de onderzoekers is ruim de helft (56 procent) van de alcoholdrinkers minder vaak gaan drinken sinds het invoeren van de coronamaatregelen. Voor cannabis was dat nog geen 16 procent.

Door de coronamaatregelen, die half maart ingingen, is het uitgaansleven grotendeels stil komen te liggen. "Voor de één was dit een reden om vaker alcohol of drugs te gaan gebruiken. Voor de ander was wegvallen van de mogelijkheid om uit te gaan juist een reden om (even) niet of minder te gebruiken", aldus het Trimbos.

Aan het onderzoek deden 4460 mensen tussen de 16 en 35 jaar mee, die minimaal één keer per jaar een club of een festival hebben bezocht.

Meer uit Binnenland

Politiebonden: meer geld nodig voor bewaken en beveiligen

BAARN (ANP) - Politiebonden roepen in een brief aan minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op snel meer geld beschikbaar te stellen voor het zogenoemde stelsel Bewaken en Beveiligen, dat toeziet op het beschermen van bedreigde personen. Door een tekort aan geld lopen die personen en politie momenteel "onnodige extra risico’s", melden politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe dinsdag.

8 minuten geleden
CPB: pas op met belastingmaatregelen om gedrag te sturen

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet spaarzamer gebruikmaken van belastingmaatregelen om het gedrag van burgers en bedrijven te sturen. Deze instrumenten zijn vaak nodeloos ingewikkeld en leiden tot hoge kosten of lastenverzwaringen, zonder dat het beoogde doel ermee wordt bereikt. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport.

57 minuten geleden
4 musea, waaronder Tropenmuseum, verder onder naam Wereldmuseum

DEN HAAG (ANP) - Het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum gaan later dit jaar verder onder de naam Wereldmuseum. De musea hebben sinds de fusie in 2014 een andere koers ingezet, meldt de museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen dinsdag. "De nieuwe naam is een logische nieuwe stap van deze transitie."

1 uur geleden
Tata Steel naar rechter om cameratoezicht van omgevingsdienst

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel stapt naar de rechter wegens de camera's die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft opgehangen om toezicht te houden op de staalfabriek. Tata eist met een kort geding dat het cameratoezicht stopt, omdat volgens het bedrijf de privacy van de medewerkers niet gegarandeerd is.

1 uur geleden
Gezondheidsraad: baas moet sommige werknemers griepprik aanbieden

DEN HAAG (ANP) - Bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever een griepprik aangeboden moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het kabinet. De raad doelt met name op mensen die in hun werk meer kans maken op griep en die door hun baan kwetsbare anderen ook eerder kunnen besmetten.

2 uur geleden
Zembla: OM verwijdert aantekening strafblad Zembla-journalist

HILVERSUM (ANP) - De aantekening op het strafblad van Zembla-journalist Ton van der Ham na zijn arrestatie in 2018 is door het Openbaar Ministerie verwijderd, meldt Zembla dinsdagochtend. Van der Ham was destijds aan het werk in het UMC Utrecht toen beveiligers hem aanhielden. Het OM concludeert volgens Zembla na nieuw onderzoek dat de aanhouding was gebaseerd op een dwaling.

3 uur geleden
Zorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

DEN HAAG (ANP) - Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen "zinloze" verplaatsingen van kinderen in de asielopvang. Die veroorzaken in hun optiek "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", maar ze zouden ook een verspilling van arbeid, tijd en geld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere betrokken organisaties betekenen.

5 uur geleden