Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel diergeneesmiddelen in gezuiverd water Friesland

Veel diergeneesmiddelen in gezuiverd water Friesland

LEEUWARDEN (ANP) - In gezuiverd water van tien rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's) in Friesland zijn hoge concentraties van diergeneesmiddelen als fipronil, imidacloprid en diazinon aangetroffen. Deze middelen zijn al jaren verboden als bestrijdingsmiddel in de landbouw, maar komen nog wel voor in onder andere vlooienbanden en mierenlokdozen, zegt Wetterskip Fryslân. Het waterschap gaat nader onderzoek doen bij de rwzi's waar de meeste verboden middelen in het water werden gevonden.

Het schap nam anderhalf jaar lang monsters van gezuiverd water bij tien rwzi's in de provincie. Het is bekend dat rwzi's niet alle vervuiling uit het afvalwater kunnen halen. Resten van menselijke geneesmiddelen zoals oxazepam en diclofenac worden overal nog te vaak gevonden. De medische sector en de waterbeheerders zijn een campagne begonnen tegen het lozen van deze stoffen. In Friesland blijkt nu dat ook diergeneesmiddelen in het water blijven zitten. Imidacloprid kan desastreus zijn voor bijen. Fipronil kan voor schade aan lever en nieren zorgen.

Wetterskip Fryslân zocht naar 300 chemische stoffen die niet in zuiver water thuishoren. Daarvan zijn er 174 gevonden, aldus het schap. Zestig stoffen zaten in meer dan de helft van de monsters. De verboden bestrijdingsmiddelen werden volgens het schap continu gevonden. De gevonden stoffen en de wisselwerking tussen die stoffen zorgen voor een "chronische toxische druk" op het waterleven, zegt het waterschap.

Bij Heerenveen, Franeker, Burdaard en Wolvega werden de meeste verontreinigingen gevonden en daar volgt nader onderzoek. Omdat het schap geschrokken is van de totale hoeveelheid gevonden chemische stoffen volgt nu ook onderzoek bij de rwzi's die eerder buiten beeld waren gebleven.

Meer uit Binnenland

Nederlandse ambassadeur in Moskou bij begrafenis Navalny

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassadeur in Moskou, Gilles Beschoor Plug, heeft vrijdag de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny bijgewoond, laat demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten. Navalny overleed onlangs in een strafkamp.

16 minuten geleden
Yeşilgöz: verband politiecontrole en afkomst heel ingewikkeld

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) vindt het "heel goed" dat er voor het eerst cijfers zijn over de mate waarop afkomst en uiterlijk volgens mensen zelf aanleiding vormde voor een politiecontrole. In de Veiligheidsmonitor van statistiekbureau CBS over 2023 is dat voor het eerst meegenomen. Ruim een derde van de mensen met Marokkaanse ouders heeft het gevoel dat hun afkomst of huidskleur een rol speelde. Dat getal "moet je wel kunnen duiden", vindt Yeşilgöz. "Het is zo'n ingewikkeld onderwerp."

1 uur geleden
Net genoeg opvangplekken beschikbaar voor vluchtelingen Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft nog net genoeg opvangplekken beschikbaar voor mensen die nu de oorlog in Oekraïne ontvluchten. Er zijn in totaal 170 bedden vrij voor nieuwe vluchtelingen, een fractie meer dan de 160 eerder deze maand. Dat was de kleinste marge in de opvang sinds het begin van de oorlog en de start van de vluchtelingenstroom twee jaar geleden.

1 uur geleden
Kritiek Onderwijsinspectie op aanpak sociale veiligheid TU Delft

DEN HAAG/DELFT (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs vindt dat de TU Delft te weinig doet voor sociale veiligheid van zijn medewerkers. De zorg voor de werknemers "wordt verwaarloosd", en dat leidt tot een "verhoogd risico op sociale onveiligheid voor alle medewerkers", concludeert de inspectie. De TU Delft is het niet eens met de kritiek en noemt het onderzoek van de inspectie ondeugdelijk.

2 uur geleden
Hele week minder dan 2000 asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - In totaal 1982 asielzoekers hebben de nacht van donderdag op vrijdag doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daarmee is het maximum van 2000 al een hele week niet overschreden.

3 uur geleden
Nu al kans op tekenbeet door hoge temperaturen

WAGENINGEN (ANP) - Door de relatief hoge temperaturen van de afgelopen februarimaand, is de teek al uit winterrust gekomen. Op de website Tekenradar.nl zijn al tientallen meldingen van tekenbeten binnengekomen. Ook zijn er al meldingen van de ziekte van Lyme, die door besmette teken wordt overgebracht. Normaal is het bloedzuigertje in februari nog niet actief.

3 uur geleden
Sla gegevens niet zomaar op in VS, waarschuwt Van Huffelen

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven en overheden moeten goed nadenken over de risico's voordat ze hun gegevens opslaan op een harde schijf van een Amerikaans bedrijf, waarschuwt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering). Ze reageert daarmee op een kritisch rapport van het Instituut Clingendael, in opdracht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De onderzoekers maken zich zorgen over wetten die Amerikaanse bedrijven verplichten om gegevens over te dragen aan hun overheid als hierom wordt gevraagd, ook als die in een ander land zijn opgeslagen.

3 uur geleden