Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel dak- en thuislozen maken gebruik van winterkoudeopvang

Veel dak- en thuislozen maken gebruik van winterkoudeopvang

DEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.

"Indien nodig kunnen we beperkt opschalen voor de winterkoudeopvang door bedden erbij te zetten", licht ze toe. "Er wordt dan extra personeel en beveiliging ingehuurd."

Ook in Utrecht, Rotterdam en Den Haag overnachten veel dak- en thuislozen in de winterkoudeopvang. "Er melden zich meer mensen dan we hadden verwacht, vooral de doelgroep EU-arbeidsmigranten", zegt een woordvoerster van de gemeente Utrecht. In de twee locaties van de winterkoudeopvang in die gemeente zijn 95 plekken, waarvan er nu 74 bezet zijn. "Ook in de reguliere opvang zien we drukte."

Gevoelstemperatuur onder vriespunt

In Rotterdam, waar 150 plekken beschikbaar zijn in de winterkoudeopvang, sliepen daar afgelopen nacht 109 mensen, bijna twintig meer dan in de eerste twee nachten deze week. In Den Haag zijn 100 plekken beschikbaar. Daar maakten in de nacht van woensdag op donderdag 56 mensen gebruik van. In de twee nachten daarvoor waren dat er respectievelijk 27 en 33.

De winterkoudeopvang is bedoeld voor dak- en thuisloze mensen die niet in staat zijn om bij aanhoudende kou zelf onderdak te vinden. De opvanglocaties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaan tegelijk open als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt en het te gevaarlijk wordt om buiten te slapen.

Meer uit Binnenland

Putters spreekt woensdag met Wilders, Omtzigt en Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt woensdagochtend eerst PVV-leider Geert Wilders. In de middag komen tegelijkertijd Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) langs voor een vervolggesprek. Met VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz staat nog geen nieuwe afspraak gepland.

4 minuten geleden
Extinction Rebellion wil derde blokkade A10 Zuid

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) kondigt opnieuw een blokkade aan op de A10 Zuid, bij het voormalige hoofdkantoor van ING. De klimaatactivisten willen op zaterdag 30 maart vanaf 12.00 uur daar weer actievoeren, zoals dat afgelopen zaterdag en op 30 december ook gebeurde.

1 uur geleden
Helft daders uitbuiting en mensenhandel begint jonger dan 25 jaar

DEN HAAG (ANP) - Daders van seksuele uitbuiting van kinderen en mensenhandel beginnen daarmee vaak al op jonge leeftijd. Ook zijn negatieve omgevingsfactoren op hen veel meer van invloed dan op andere criminelen. Van de daders is 52 procent jonger dan 25 als ze met hun criminele activiteiten beginnen. Een kwart heeft dan al twee delicten gepleegd.

4 uur geleden
Raad stemt over tweede termijn Halsema als burgemeester Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse gemeenteraad stemt woensdag over de tweede termijn van burgemeester Femke Halsema. Zij liet in september weten nog zes jaar burgemeester van de hoofdstad te willen zijn. Het debat en de stemming hierover zijn niet openbaar, maar doet de raad in het geheim.

6 uur geleden
Commissie Haagse raad praat over rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - In een commissie van de gemeenteraad van Den Haag wordt woensdag gedebatteerd over de rellen rond een Eritrees feest zo'n anderhalve week geleden. Enkele honderden tegenstanders van de machthebbers in Eritrea probeerden toen een feest van aanhangers van het bewind aan te vallen. Daarbij raakten ze slaags met de politie.

6 uur geleden
Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

14 uur geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

16 uur geleden