
Veel dak- en thuislozen maken gebruik van winterkoudeopvang
DEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.
"Indien nodig kunnen we beperkt opschalen voor de winterkoudeopvang door bedden erbij te zetten", licht ze toe. "Er wordt dan extra personeel en beveiliging ingehuurd."
Ook in Utrecht, Rotterdam en Den Haag overnachten veel dak- en thuislozen in de winterkoudeopvang. "Er melden zich meer mensen dan we hadden verwacht, vooral de doelgroep EU-arbeidsmigranten", zegt een woordvoerster van de gemeente Utrecht. In de twee locaties van de winterkoudeopvang in die gemeente zijn 95 plekken, waarvan er nu 74 bezet zijn. "Ook in de reguliere opvang zien we drukte."
Gevoelstemperatuur onder vriespunt
In Rotterdam, waar 150 plekken beschikbaar zijn in de winterkoudeopvang, sliepen daar afgelopen nacht 109 mensen, bijna twintig meer dan in de eerste twee nachten deze week. In Den Haag zijn 100 plekken beschikbaar. Daar maakten in de nacht van woensdag op donderdag 56 mensen gebruik van. In de twee nachten daarvoor waren dat er respectievelijk 27 en 33.
De winterkoudeopvang is bedoeld voor dak- en thuisloze mensen die niet in staat zijn om bij aanhoudende kou zelf onderdak te vinden. De opvanglocaties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaan tegelijk open als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt en het te gevaarlijk wordt om buiten te slapen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - 56 procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar kent de eigen rechten uit het Kinderrechtenverdrag niet. Dat blijkt uit een peiling onder ruim duizend jongeren van de State of Youth NL en het Kinderrechtencollectief.
44 minuten geledenUTRECHT (ANP) - ProRail heeft de afgelopen twee jaar honderden dassensporen ontdekt langs het treinspoor, bevestigt een woordvoerder van de spoorwegbeheerder na berichtgeving van de NOS. Het gaat om onder meer uitwerpselen en graafsporen. In zo'n 10 procent van de gevallen gaat ProRail onderzoeken of er maatregelen nodig zijn bij het spoor.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich "grote zorgen" over seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de zorg. Volgens de inspectie doen nog veel instellingen te weinig om dit gedrag te voorkomen en is actie nodig om de zorg veilig te houden.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederlanders rekenen meer dan ooit op de Europese Unie om hen te beschermen tegen wereldwijde crises en veiligheidsrisico's, zo blijkt uit de dinsdag verschenen Eurobarometer. Ruim acht op de tien Nederlanders (84 procent) vindt dat de rol van de EU hierbij belangrijker moet worden, net zoals de Finnen.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Kennis- en expertisecentrum Rutgers heeft de extreem-conservatieve stichting Civitas Christiana gedagvaard om "de aanhoudende leugens en laster" die de stichting volgens Rutgers verspreidt over de Week van de Lentekriebels. Tijdens deze jaarlijkse projectweek krijgen basisschoolleerlingen les over relaties, seksualiteit en weerbaarheid. "We nemen deze juridische stappen, omdat we ouders en leerkrachten willen ondersteunen en desinformatie tegen willen gaan", aldus Rutgers.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Steeds minder kinderen overlijden voor hun vijfde verjaardag. Maar kinderfonds UNICEF vreest dat dit in de komende jaren verandert in een nieuwe toename, door bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. "Door bezuinigingen sluiten klinieken hun deuren, worden gezondheidswerkers ontslagen en worden levensreddende vaccinatieprogramma's stilgelegd. Elke bezuiniging nu betekent een verloren kinderleven morgen", stelt directeur Suzanne Laszlo van de Nederlandse tak van UNICEF.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle ministeries moeten een lijst maken met wat gemeenten moeten doen, wat de ambities daarin zijn en hoeveel geld ze daarvoor krijgen. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) adviseert het kabinet ook om beter zicht te houden op de gemeentelijke taken. Momenteel heeft het Rijk nog te weinig zicht op wat gemeenten namens de landelijke overheid uitvoeren.
7 uur geleden