Veel bedrijven hebben afrekening coronasteun nog niet aangevraagd
AMSTERDAM (ANP) - Zo’n 55.000 bedrijven hebben nog steeds geen definitieve berekening aangevraagd voor de eerste periode loonsteun, die was bedoeld om hen de coronacrisis door te helpen. Uitkeringsinstantie UWV waarschuwt dat ze nog maar twee weken, dus tot eind deze maand, hebben om dit te regelen. "Werkgevers moeten nu echt in actie komen, want wie geen aanvraag voor een definitieve berekening indient moet straks het hele voorschot terugbetalen", zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps.
Het gaat om de zogeheten Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) voor de periode van maart tot en met mei vorig jaar. Dat was aan het begin van de coronacrisis. Toen ontvingen in totaal 139.500 werkgevers ondersteuning in de loonkosten. Maar dat geld betrof een voorschot gebaseerd op de lonen in januari 2020 en het geschatte omzetverlies.
De definitieve berekening is nodig om te bepalen waarop bedrijven daadwerkelijk recht hebben. Dat kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering. Maar wanneer bedrijf hiervoor geen aanvraag indient wordt de tegemoetkoming bepaald op nul euro. Het volledige voorschot moet dan terugbetaald worden.
Drukte
Het UWV weet dat veel werkgevers die een voorschot van meer dan 20.000 euro hebben ontvangen, nog wachten op de benodigde derden- of accountantsverklaring. Het is namelijk druk bij boekhouders en accountants. Maar ook als deze zaken nog niet helemaal afgerond zijn, is het volgens de uitkeringsinstantie van belang dat werkgevers toch alvast een aanvraag doen.
Vanaf maandag zal het UWV werkgevers er ook in radiospotjes op wijzen dat de tijd voor hen dringt. Ongeveer 84.500 werkgevers hebben voor de eerste NOW-periode al wel hun eindafrekening aangevraagd.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR/AFP/BELGA) - Chipontwikkelaar Nvidia vervangt Intel in de Dow-Jonesindex op de aandelenbeurzen in New York. Dit meldt de beheerder van de belangrijke index, S&P Dow Jones Indices. Aandelen van chipmaker Intel zijn de afgelopen 25 jaar in de Dow-Jonesindex verhandeld, maar het bedrijf moet voor aanvang van de handel op vrijdag 8 november plaatsmaken voor Nvidia.
1 uur geledenDALLAS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Amerikaanse bar- en grillrestaurantketen TGI Fridays heeft in de Verenigde Staten een soort uitstel van betaling aangevraagd. De restaurantketen, die ook vestigingen had in Nederland, heeft er last van dat consumenten steeds meer op hun uitgaven letten. Ook de concurrentie met ketens die sneller eten serveren zorgt voor problemen bij TGI Fridays.
3 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Vier oud-topmanagers van het voormalige Twitter mogen doorgaan met hun rechtszaak tegen X-eigenaar Elon Musk. Dit heeft een rechter in het Amerikaanse San Francisco bepaald. Eerder dit jaar hadden onder anderen topman Parag Agrawal en financieel topman Ned Segal de miljardair aangeklaagd omdat hij meer dan 128 miljoen dollar (zo'n 118 miljoen euro) aan ontslagvergoeding zou achterhouden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het bedrijfsleven zamelt dit jaar meer statiegeldverpakkingen in, maar het zijn er nog steeds niet genoeg, verwacht Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van verpakkingen. Jaarlijks moet 90 procent van de flessen en blikjes waarop statiegeld zit worden ingeleverd, maar dat haalt Verpact niet.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pakketdiensten bereiden zich voor op een nieuw recordaantal bezorgingen aan het einde van het jaar. Vooral de vraag naar producten van Chinese webshops zoals Alibaba, Temu en Shein zal dit jaar tot grote drukte leiden, verwachten zij.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In Nederland worden huizen steeds vaker boven de vraagprijs verkocht. In het derde kwartaal van 2024 werd bij bijna driekwart van de verkochte woningen boven de vraagprijs geboden, meldt Huispedia. Dat komt volgens het onlinewoningplatform doordat huizen bewust tegen te lage prijzen worden aangeboden om een biedoorlog te ontketenen.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In Nederland worden huizen steeds vaker boven de vraagprijs verkocht. In het derde kwartaal van 2024 werd bij bijna driekwart van de verkochte woningen boven de vraagprijs geboden, meldt Huispedia. Dat komt volgens het onlinewoningplatform doordat huizen bewust tegen te lage prijzen worden aangeboden om een biedoorlog te ontketenen.
12 uur geleden