Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel animo voor Keti Koti-tafels met gesprek over racisme

Veel animo voor Keti Koti-tafels met gesprek over racisme

DEN HAAG (ANP) - Stichting Keti Koti Tafel heeft dit jaar al meer aanvragen voor hun zogenoemde 'dialoogtafel' gekregen dan in heel 2022, vertelt oprichter van de stichting Mercedes Zandwijken na berichtgeving van de NOS. Tijdens een dialoogtafel gaan witte mensen en mensen van kleur met elkaar in gesprek over een thema. Daarbij komt ook het onderwerp racisme aan bod.

Tijdens een dialoogtafel kan het bijvoorbeeld ook gaan over familiegeschiedenissen, maar het onderwerp 'excuses' kan eveneens het gesprek van de avond zijn. Witte mensen en mensen van kleur zitten tegenover elkaar aan tafel en ieder krijgt precies evenveel tijd om te praten en te luisteren. Ook wordt er denktijd ingelast, zodat deelnemers na kunnen denken over wat de ander gezegd heeft. Volgens Zandwijken komt in de verhalen van de mensen van kleur al gauw het thema racisme omhoog. "Daardoor beseffen witte mensen hoe groot racisme en discriminatie zijn in het leven van die ander."

Bedrijven en andere organisaties kunnen het evenement samen met de stichting vormgeven, legt Zandwijken uit. Zo staan er dit jaar al sessies op de agenda in samenwerking met onder meer het Rijksmuseum, ABN AMRO en meerdere onderwijsinstellingen. Het aantal aanvragen neemt al een paar jaar toe, maar nu komen er zoveel binnen dat de stichting extra mensen heeft moeten opleiden om alle sessies te kunnen begeleiden.

Excuses voor slavernijverleden

Volgens Zandwijken zijn er meerdere redenen dat mensen het initiatief op dit moment goed weten te vinden. Zo is het dit jaar 150 jaar geleden dat slavernij in het Nederlands koninkrijk ten einde kwam. Maar ook de excuses die premier Mark Rutte deze winter namens de regering aanbood voor het slavernijverleden helpen volgens Zandwijken mee voor de bekendheid van haar stichting.

Volgens Zandwijken is het vaak de eerste keer voor zowel de witte mensen als de mensen van kleur dat ze met elkaar praten over racisme. Omdat bij veel van de organisaties die een aanvraag doen vooral witte mensen werken, helpen Zandwijken en haar team bij het vinden van mensen van kleur die willen meedoen. "Zo kunnen we bijvoorbeeld een fonds voor kunsten helpen om zwarte kunstenaars aan tafel te krijgen. Dat zijn twee partijen die elkaar moeten kennen, maar elkaar vaak nog niet kennen."

Bij het gesprek wordt ook een maaltijd geserveerd en een koor zingt liederen uit de slavernijperiode.

Meer uit Binnenland

Boekenpetitie na drie dagen 100.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van btw op boeken is na drie dagen 100.000 keer ondertekend. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl en kan nog altijd worden ondertekend.

23 minuten geleden
Zondag trekken opnieuw fikse onweersbuien over het land

DE BILT (ANP) - Na een enigszins droge onderbreking op zaterdag, moeten we zondag opnieuw rekening houden met fikse buien. Volgens Weeronline staan stevige regen- en onweersbuien op het programma. De dag begint droog, met temperaturen tot wel 23 graden, maar het weerbeeld kan vanaf de middag flink omslaan.

2 uur geleden
19-jarige gewond door steekpartij Dinxperlo, 17-jarige opgepakt

DINXPERLO (ANP) - Bij een steekincident in de Gelderse plaats Dinxperlo is een 19-jarige man uit die plaats gewond geraakt. De politie bevestigt berichtgeving hierover door De Gelderlander. Het incident gebeurde in de Emmastraat rond 02.30 uur.

3 uur geleden
Overlast door regen in West-Brabant, water stroomt naar binnen

BREDA (ANP) - Op meerdere plekken in Noord-Brabant leidt de hevige regenval van afgelopen nacht zaterdagochtend tot wateroverlast. In de West-Brabantse plaatsen Kruisland, Halsteren, Steenbergen en Wouw, vlak bij de grens met Zeeland, staan straten blank en stroomt het water bij mensen naar binnen, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De brandweer en betrokken gemeenten laten de rioleringspompen "op volle toeren draaien" om het water zo snel mogelijk weg te krijgen.

4 uur geleden
Code geel niet langer van kracht

DEN HAAG (ANP) - De code geel die vrijdagavond voor een groot gedeelte van het land werd afgegeven om langdurige regen en onweer is niet langer van kracht. Rond middernacht gold in het hele land weer code groen. De regen zorgde er vrijdagmiddag al vroeg voor dat het flink druk was op de Nederlandse wegen. Rond 16.00 uur telde de ANWB op de A- en N-wegen al ruim 140 files met een totale lengte van meer dan 800 kilometer.

6 uur geleden
Youp van 't Hek speelt allerlaatste voorstelling

AMSTERDAM (ANP) - Youp van 't Hek speelt zaterdagavond zijn laatste voorstelling. De 70-jarige cabaretier sluit dan zijn afscheidstournee De Laatste Ronde af in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het is die avond de 276e keer dat de komiek solo op het podium van Carré staat.

9 uur geleden
Brand bij loods met vrachtwagens in Terneuzen geblust

TERNEUZEN (ANP) - De brand bij een loods met vrachtwagens aan de Koegorsstraat in Terneuzen, waarbij in de nacht van vrijdag op zaterdag veel rook vrijkwam, is geblust. Rond 01.55 uur werd het sein brand meester gegeven, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Even na middernacht rukte de brandweer met meerdere eenheden uit om de brand te blussen.

11 uur geleden