
Veehouders zagen inkomen dalen door hoge prijzen voer
DEN HAAG (ANP) - Voor de meeste veehouders was 2021 een jaar waarin ze minder verdienden. Vooral varkenshouders en pluimveehouders hadden last van de sterk gestegen prijzen voor veevoer, waardoor ze minder overhielden, becijferden Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Akkerbouwers en telers van bloemen en planten in kassen verdienden juist meer.
Varkenshouders hadden niet alleen last van de hoge prijs voor voer, maar ook van de gedaalde prijzen voor varkensvlees. Zo werd er 20 procent minder betaald voor biggen en 9 procent minder voor vleesvarkens. Het voer voor de dieren kostte tegelijkertijd zo'n 14 procent meer. Gemiddeld legde een varkenshouder 49.000 euro toe op zijn bedrijf.
Melkveehouders verdienden dit jaar met gemiddeld 35.000 euro wel meer dan in 2020. De prijzen voor melk stegen wereldwijd omdat het aanbod afnam. daar stond wel tegenover dat ze meer kwijt waren aan voer, kunstmest en energie. Pluimveehouders zagen de prijzen voor hun producten ook toenemen, maar niet zo hard als de extra kosten voor voer en energie. Gemiddeld verdienden deze boeren 21.000 euro per jaar.
Glastuinbouw
Die energieprijzen zaten ook boeren in de glastuinbouw dwars. Door de sterk gestegen prijzen voor onder meer snijbloemen en potplanten konden zij toch meer verdienen. Verbouwers van glasgroenten verdienden dit jaar net iets meer. De prijsstijgingen voor hun producten waren net iets groter dan de toename van de energieprijzen. Een deel van de glastuinbouwbedrijven kon ook profiteren van de hoge elektriciteitskosten omdat ze hun eigen energie opwekken en daar een deel van doorverkopen.
Gemiddeld verdiende een gemiddelde snijbloementuinder 312.000 euro. Voor bedrijven waar pot- en perkplanten worden gekweekt was dat 242.000 euro. Door de coronacrisis werken veel mensen thuis en omringen ze zich graag met bloemen en planten.
Houders van kassenbedrijven waar groenten worden geteeld verdienden dit jaar gemiddeld 315.000 euro, wat ongeveer gelijk ligt aan vorig jaar. De tomatenteelt deed het behoorlijk goed, maar voor paprika- en komkommertelers was het een minder goed jaar. Akkerbouwers verdienden gemiddeld 58.000 euro dit jaar. De prijs van aardappelen herstelde zich na een aantal mindere jaren en ook voor suikerbieten en graan werd meer betaald.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
25 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Mensen konden vorig jaar in iets minder Nederlandse winkels met contant geld betalen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn jaarlijkse onderzoek. Vooral in de grote steden en in apotheken en bioscopen komt dit steeds vaker voor.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat binnen enkele weken nieuwe handelsgesprekken met China zullen plaatsvinden. Dat zei hij in een interview met zakenzender CNBC. Afgelopen weekend spraken de Verenigde Staten en China in het Zwitserse Genève al een forse tijdelijke verlaging af van de wederzijdse importheffingen.
2 uur geledenAUSTIN (ANP) - Enkele Tesla-medewerkers hebben officieel gevraagd of Elon Musk wil aftreden, waarbij ze bevestigden dat de autofabrikant kampt met een enorm vraagprobleem dat ze toeschrijven aan hun topman. Een medewerker zou om zijn verzet tegen Musk tevens zijn ontslagen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Electrek, waarover ook BNR berichtte.
2 uur geledenCUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple overweegt de prijzen voor de nieuwe iPhone-modellen die later dit jaar uitkomen, te verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het techconcern zal eventuele prijsverhogingen toeschrijven aan nieuwe functies van de smartphone. Hiermee wil het bedrijf voorkomen dat de hogere prijzen worden toegeschreven aan de Amerikaanse importheffingen op goederen uit China.
3 uur geledenVELSEN (ANP) - CNV geeft Tata Steel tot 13 juni de kans om zijn onlangs aangekondigde reorganisatie te wijzigen. Als het bedrijf achter het hoogovencomplex bij IJmuiden dit niet doet, gaan vakbondsleden actievoeren, waarschijnlijk met een staking.
3 uur geledenKOPENHAGEN (ANP/RTR) - De sterke verlaging van de wederzijdse importheffingen door de Verenigde Staten en China voor een periode van negentig dagen is een "stap in de goede richting" bij het verminderen van de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten. Dat zegt de grote Deense containervervoerder A.P. Møller-Maersk in een reactie op de overeenkomst die werd gesloten in het Zwitserse Genève.
3 uur geleden