Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veehouders zagen inkomen dalen door hoge prijzen voer

Veehouders zagen inkomen dalen door hoge prijzen voer

DEN HAAG (ANP) - Voor de meeste veehouders was 2021 een jaar waarin ze minder verdienden. Vooral varkenshouders en pluimveehouders hadden last van de sterk gestegen prijzen voor veevoer, waardoor ze minder overhielden, becijferden Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Akkerbouwers en telers van bloemen en planten in kassen verdienden juist meer.

Varkenshouders hadden niet alleen last van de hoge prijs voor voer, maar ook van de gedaalde prijzen voor varkensvlees. Zo werd er 20 procent minder betaald voor biggen en 9 procent minder voor vleesvarkens. Het voer voor de dieren kostte tegelijkertijd zo'n 14 procent meer. Gemiddeld legde een varkenshouder 49.000 euro toe op zijn bedrijf.

Melkveehouders verdienden dit jaar met gemiddeld 35.000 euro wel meer dan in 2020. De prijzen voor melk stegen wereldwijd omdat het aanbod afnam. daar stond wel tegenover dat ze meer kwijt waren aan voer, kunstmest en energie. Pluimveehouders zagen de prijzen voor hun producten ook toenemen, maar niet zo hard als de extra kosten voor voer en energie. Gemiddeld verdienden deze boeren 21.000 euro per jaar.

Glastuinbouw

Die energieprijzen zaten ook boeren in de glastuinbouw dwars. Door de sterk gestegen prijzen voor onder meer snijbloemen en potplanten konden zij toch meer verdienen. Verbouwers van glasgroenten verdienden dit jaar net iets meer. De prijsstijgingen voor hun producten waren net iets groter dan de toename van de energieprijzen. Een deel van de glastuinbouwbedrijven kon ook profiteren van de hoge elektriciteitskosten omdat ze hun eigen energie opwekken en daar een deel van doorverkopen.

Gemiddeld verdiende een gemiddelde snijbloementuinder 312.000 euro. Voor bedrijven waar pot- en perkplanten worden gekweekt was dat 242.000 euro. Door de coronacrisis werken veel mensen thuis en omringen ze zich graag met bloemen en planten.

Houders van kassenbedrijven waar groenten worden geteeld verdienden dit jaar gemiddeld 315.000 euro, wat ongeveer gelijk ligt aan vorig jaar. De tomatenteelt deed het behoorlijk goed, maar voor paprika- en komkommertelers was het een minder goed jaar. Akkerbouwers verdienden gemiddeld 58.000 euro dit jaar. De prijs van aardappelen herstelde zich na een aantal mindere jaren en ook voor suikerbieten en graan werd meer betaald.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

HOUSTON (ANP/RTR) - Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak. Geen van de initiatiefvoorstellen, ingediend door het activistische beleggerscollectief Follow This, kreeg meer dan 36 procent van de stemmen.

56 minuten geleden
Damrak kleurt rood in aanloop naar stemming schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op Beursplein 5 heeft de handelsdag woensdag met een verlies afgesloten. De algehele stemming op de Europese beursvloeren bleef terughoudend. Beleggers zijn vooral benieuwd of het Amerikaanse Congres de pas gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond zal goedkeuren. Vooral binnen de Amerikaanse Republikeinse partij lijkt het verzet toe te nemen tegen de deal, die naar verwachting vannacht in stemming wordt gebracht.

2 uur geleden
VS en EU ijveren voor gedragscode AI-bedrijven

LULEA (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten en Europese Unie moeten er bij techbedrijven op aandringen dat ze een gedragscode over kunstmatige intelligentie (AI) gaan volgen, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager. De EU werkt weliswaar aan wetgeving die de risico's van baanbrekende technologie moet beperken. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat bedrijven als OpenAI, Google en Microsoft zichzelf al zouden moeten reguleren om schadelijke maatschappelijke gevolgen van AI tegen te gaan.

3 uur geleden
Staatsagent: KLM schond afspraken, gezag overheid geschaad

DEN HAAG (ANP) - Het gezag van de overheid heeft schade opgelopen doordat KLM, tot dusver ongestraft, de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis schond. Dat schrijft staatsagent Jeroen Kremers, door het kabinet aangewezen om mee te kijken bij KLM zolang het bedrijf overheidssteun genoot, in zijn vijfde en laatste rapport.

4 uur geleden
Wall Street daalt in afwachting stemming over schuldendeal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omlaag. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Vooral binnen de Republikeinse partij lijkt het verzet tegen de deal toe te nemen.

4 uur geleden
Duitse spoorvakbond denkt na over nieuwe stakingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond voor spoorpersoneel EVG denkt na over nieuwe stakingen vanwege een slepend arbeidsconflict met Deutsche Bahn. EVG wees dinsdagavond een nieuw cao-voorstel van Deutsche Bahn af. Het staatsspoorbedrijf heeft vervolgens op zijn beurt een uitnodiging van de bond voor verdere onderhandelingen afgewezen.

6 uur geleden
Winning Portugese lithium voor stekkerauto's stap dichterbij

LISSABON (ANP/RTR) - De ontginning van lithium voor stekkerauto's en andere elektrische toepassingen in Portugal is een stap dichterbij gekomen. Het Britse mijnbouwbedrijf Savannah Resources heeft een positief oordeel gekregen van een Portugese toezichthouder over de verwachte impact op het milieu van een lithium-mijn in het noorden van Portugal. Het bedrijf spreekt van "een belangrijke mijlpaal" voor het project in de streek Barroso.

6 uur geleden