Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veehouderij voldoet aan mestregels, maar productie moet omlaag

Veehouderij voldoet aan mestregels, maar productie moet omlaag

DEN HAAG (ANP) - De veehouderij zal in twee jaar tijd minstens 6 procent minder stikstof en 7 procent minder fosfaat moeten gaan produceren om aan de strenger wordende Europese mestregels te voldoen. Het CBS heeft dat uitgerekend. Vorig jaar is de sector binnen de maximaal toegestane hoeveelheden gebleven, meldt het statistiekbureau.

Nederland had jarenlang een uitzonderingspositie in Europa: boeren mogen hier meer dierlijke mest op hun akkers uitrijden dan in andere landen. Aan die soepelheid komt echter een einde in 2026, zo heeft de Europese Commissie eerder besloten. Tot die tijd wordt het plafond elk jaar iets lager. Een van de factoren die in Brussel meespeelden, is dat Nederland de milieudoelen die Europees zijn afgesproken al jaren niet haalt. Zo voldoet de waterkwaliteit vrijwel nergens aan de normen.

De hoeveelheid stikstof die melkkoeien uitscheidden via de mest, steeg in 2023 met 2,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Varkens en pluimvee produceerden juist 2,8 procent minder stikstof. Volgens de cijfers is de fosfaatuitscheiding ook een fractie gedaald, maar nog niet genoeg om al te voldoen aan de plafonds die de EU voor 2025 heeft vastgesteld.

Stikstof en fosfaat zijn voedingsstoffen. Landbouwgewassen groeien erdoor, maar te hoge concentraties kunnen problemen opleveren voor de soortenrijkdom. Als zich in landbouwgrond te veel fosfaat ophoopt, kan het uitspoelen naar sloten en andere oppervlaktewateren. Dat leidt tot algengroei en verstikking van andere plantensoorten.

Landbouworganisaties wijzen er steevast op dat door het gebruik van dierlijke mest minder kunstmest nodig is. "Het is de ultieme vorm van kringlooplandbouw: eigen mest op eigen grond", stelt LTO bijvoorbeeld.

Meer uit Financieel

Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

53 minuten geleden
Filmstudio Paramount stijgt op Wall Street na stuklopen deal

NEW YORK (ANP) - Paramount Global hoorde bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De exclusieve onderhandelingen die de Hollywoodstudio voerde over een fusie met branchegenoot Skydance hebben geen deal opgeleverd. Voor Paramount is de weg daarmee vrij om andere biedingen te overwegen. Het aandeel steeg ruim 4 procent.

1 uur geleden
Grootste Nederlandse uitgever VBK komt in Amerikaanse handen

AMSTERDAM (ANP) - De Amerikaanse uitgeverijgroep Simon & Schuster (S&S) neemt Nederlands grootste uitgeverij Veen Bosch & Keuning (VBK) over. Op die manier wil VBK internationaal groeien, volgens het bedrijf een "langgekoesterde ambitie". VBK wordt de eerste niet-Engelstalige uitgever van S&S.

1 uur geleden
Adverteerders besteden recordbedrag aan audioreclames

AMSTERDAM (ANP) - Adverteerders hebben afgelopen kwartaal een recordbedrag aan radioreclame en andere audiospotjes uitgegeven, meldt brancheorganisatie Audify. De totale bestedingen zijn gestegen naar 48,8 miljoen euro, ruim 10 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2023. Nederlandse radiozenders en andere aanbieders van audio hadden in 2022 en 2023 ook recordbedragen aan reclames verkocht.

4 uur geleden
Prijs aan de pomp daalt iets, olieprijs veert weer wat op

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen aan de pomp dalen licht, volgens brandstofdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De olieprijzen maakten vorige week de grootste daling sinds februari door, die kwam op het moment dat de risico's op verdere escalatie van de conflicten in het Midden-Oosten afnamen. Maandag veerden de olieprijzen weer wat op.

5 uur geleden
Grote geldverstrekkers verhogen hypotheekrente

AMSTERDAM (ANP) - Alle grote geldverstrekkers in Nederland, waaronder Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS Bank, Aegon, NN en Triodos, hebben hun hypotheekrentes de afgelopen twee weken één of twee keer verhoogd, meldt De Hypotheekshop. De meeste instellingen verhoogden vorige week hun tarieven met 0,05 tot 0,10 procentpunt. Dat is de grootste wekelijkse stijging in een half jaar tijd.

6 uur geleden
Warren Buffett laat investeringskansen in India aan opvolgers

OMAHA (ANP) - De bekende belegger Warren Buffett ziet "veel kansen" in India, maar die laat hij over aan zijn opvolgers. Dat heeft de inmiddels 93 jaar oude Amerikaan afgelopen weekend gezegd tijdens de aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway, meldt financieel persbureau Bloomberg maandag.

7 uur geleden