Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VDL NedCar test lopende band

VDL NedCar test lopende band

BORN (ANP) - Enkele tientallen medewerkers van autofabriek VDL NedCar in Born gaan vrijdag testen of de productielijn goed werkt en of alle voorraden op peil zijn. Ook wordt bekeken of de voorraad op de juiste plek aan de productielijn staat. De test loopt vooruit op het hervatten van de productie op woensdag. Die productie ligt sinds 20 maart stil wegens het coronavirus.

Maandag en dinsdag krijgen de ongeveer 5000 medewerkers in de fabriek instructies over wat er is veranderd door de coronacrisis. Zo moet iedereen in werkkleding naar het werk komen en in die kledij ook weer naar huis gaan, legt een woordvoerder van VDL uit. De medewerkers krijgen ook te horen hoe gepaste afstand te bewaren, en waar dat niet kan moeten zij beschermende kleding zoals handschoenen, mondkapjes en veiligheidsbrillen dragen.

Verder zijn op de parkeerplaats en in de fabriek looproutes aangelegd zodat iedereen op gepaste afstand van elkaar naar de eigen werkplek kan gaan. Volgens de woordvoerder is de opstart van de productie niet een kwestie van op een knopje duwen. Het gaat om "een gigantische logistieke operatie" waarbij vele duizenden onderdelen aan de productielijn worden toegevoegd. Dat wordt vrijdag uitgetest.

Vóór de coronacrisis werkte NedCar met twee ploegen. Woensdag wordt begonnen met één ploeg, die een week lang overigens korter dan acht uur werkt. Net als de tweede ploeg die de week daarop aan de bak komt. Vanaf juli verwacht VDL NedCar weer met twee ploegen aan de slag te gaan, afhankelijk van hoe de automarkt zich ontwikkelt, aldus de woordvoerder.

Bij NedCar worden Mini's en BMW's van het type X1 gemaakt.

Meer uit Financieel

Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

16 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

18 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

20 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

23 uur geleden
Meer productiecapaciteit stroom uit plaatsing zonnepanelen

DEN HAAG (ANP) - De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

1 dag geleden
ECB-bestuurder: inflatieprobleem mag niet doorgaan tot 2026

DUBROVNIK (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) mag niet toestaan dat de inflatie over twee jaar nog boven de 2 procent is, zegt Martins Kazaks, de centralebankpresident van Letland en bestuurslid van de ECB.

1 dag geleden
Scholz hoopt strafheffingen op Chinese auto's te voorkomen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de onderhandelingen met Beijing de dreigende strafheffingen van de Europese Commissie op Chinese elektrische auto's kunnen voorkomen. Scholz heeft de toezegging gekregen dat de gesprekken van de EU met Beijing met dit doel plaatsvinden en beschouwt dit als "de juiste aanpak".

1 dag geleden