Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vattenfall wil windmolens aantrekkelijker maken voor zeeleven

Vattenfall wil windmolens aantrekkelijker maken voor zeeleven

AMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijf Vattenfall en milieuorganisatie De Rijke Noordzee willen windmolens aantrekkelijker maken voor zeeleven. In de fundering van de turbines worden openingen gemaakt om te kijken of vissen en ander zeeleven die ruimtes gaan gebruiken. Zo kunnen dieren de binnenkant gaan gebruiken om te schuilen of om eten te vinden.

De openingen bevinden zich boven de zeebodem en vlak onder het wateroppervlak. Ze zijn ongeveer 30 centimeter bij 1 meter groot en hebben een ovale vorm. De komende jaren wordt gekeken hoe de biodiversiteit zich in de windmolens ontwikkelt.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer windmolens op zee gebouwd. Die heeft Nederland nodig om de overstap te maken naar duurzamere vormen van energie in wat de energietransitie wordt genoemd. "We zoeken voortdurend naar manieren om de gevolgen voor het ecosysteem zo beperkt mogelijk te houden", zegt ontwikkelingsmanager Gijs Nijsten van Vattenfall. "Door te blijven vernieuwen en onze windturbines aan te passen, lukt het om een steeds betere combinatie te vinden tussen duurzaam geproduceerde elektriciteit en een gezond ecosysteem."

Locatie

Het onderzoek van Vattenfall en De Rijke Noordzee vindt plaats in het windpark Hollandse Kust Zuid. Dat ligt 18 kilometer voor de kust tussen Den Haag en Zandvoort. Het windpark is naar verwachting volgend jaar volledig operationeel.

Eerder werd al onderzocht hoe de natuur kon worden versterkt rond de windmolens. De Rijke Noordzee werd vier jaar geleden opgericht en is een initiatief van Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

5 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

5 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

6 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

8 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

9 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

9 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

10 uur geleden