
Vattenfall wil windmolens aantrekkelijker maken voor zeeleven
AMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijf Vattenfall en milieuorganisatie De Rijke Noordzee willen windmolens aantrekkelijker maken voor zeeleven. In de fundering van de turbines worden openingen gemaakt om te kijken of vissen en ander zeeleven die ruimtes gaan gebruiken. Zo kunnen dieren de binnenkant gaan gebruiken om te schuilen of om eten te vinden.
De openingen bevinden zich boven de zeebodem en vlak onder het wateroppervlak. Ze zijn ongeveer 30 centimeter bij 1 meter groot en hebben een ovale vorm. De komende jaren wordt gekeken hoe de biodiversiteit zich in de windmolens ontwikkelt.
De afgelopen jaren zijn er steeds meer windmolens op zee gebouwd. Die heeft Nederland nodig om de overstap te maken naar duurzamere vormen van energie in wat de energietransitie wordt genoemd. "We zoeken voortdurend naar manieren om de gevolgen voor het ecosysteem zo beperkt mogelijk te houden", zegt ontwikkelingsmanager Gijs Nijsten van Vattenfall. "Door te blijven vernieuwen en onze windturbines aan te passen, lukt het om een steeds betere combinatie te vinden tussen duurzaam geproduceerde elektriciteit en een gezond ecosysteem."
Locatie
Het onderzoek van Vattenfall en De Rijke Noordzee vindt plaats in het windpark Hollandse Kust Zuid. Dat ligt 18 kilometer voor de kust tussen Den Haag en Zandvoort. Het windpark is naar verwachting volgend jaar volledig operationeel.
Eerder werd al onderzocht hoe de natuur kon worden versterkt rond de windmolens. De Rijke Noordzee werd vier jaar geleden opgericht en is een initiatief van Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Beers, een van de grootste diamantbedrijven ter wereld, heeft de afgelopen maanden in het geheim afgeprijsde ruwe diamanten verkocht aan een selecte groep afnemers. Daarmee probeert het bedrijf zijn voorraden af te bouwen, zonder openlijk de prijzen te verlagen, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om een zeer ongebruikelijke stap die de spanningen binnen een sector die al in crisis verkeert, verder aanwakkert.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de prijs van een postzegel vanaf 1 juli met 10 cent tot 1,31 euro. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens het bedrijf kost postbezorging inmiddels meer dan het oplevert. Ook andere prijzen gaan omhoog: het versturen van post naar het buitenland wordt duurder, evenals het versturen van aangetekende brieven en pakketten.
1 uur geledenMÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.
2 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies geleden. Het noodlijdende bedrijf gaf ook geen winstverwachting af voor het nieuwe jaar vanwege de aanhoudende problemen en de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nissan bevestigde daarnaast dat het bedrijf het aantal fabrieken terugbrengt van zeventien naar tien en 20.000 banen schrapt.
3 uur geledenHONGKONG (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de invoerheffingen op kleinere pakketjes uit China verlagen, meldt het Witte Huis. Dit is opnieuw een stap die de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten moet verminderen.
5 uur geledenROME (ANP/DPA) - Musea en andere culturele bezienswaardigheden in Italië, zoals het Colosseum in Rome en de archeologische sites in Pompeï, zijn vorig jaar door ruim 60 miljoen mensen bezocht. Daarmee overtrof het aantal bezoekers voor het eerst het inwoneraantal van Italië van ongeveer 59 miljoen.
5 uur geleden