Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vattenfall wil lagere btw tegen stijgende gasprijzen

Vattenfall wil lagere btw tegen stijgende gasprijzen

DEN HAAG (ANP) - Energieleverancier Vattenfall wil dat de btw op energie al dan niet tijdelijk wordt verlaagd. Het moet een van de oplossingen zijn voor de stijgende gasprijzen. De leverancier stelt ook voor de heffingskorting op de energienota tijdelijk te verhogen. Ook moet de Opslag Duurzame Energie uitgesteld worden voor zakelijke klanten. Met die opslag worden investeringen in duurzame energie betaald.

De heffingskorting is een onderdeel van de energierekening. Consumenten krijgen een korting omdat een deel van het energieverbruik als basisbehoefte wordt gezien. Energieleveranciers verrekenen de belastingvermindering met de energierekening.

Als de heffingskorting wordt aangepakt, heeft volgens Vattenfall een grote groep mensen daar direct wat aan. De maatregel zou namelijk consumenten en zakelijke klanten ten goede komen. "Voor warmte zouden consumenten gecompenseerd moeten worden, aangezien de Warmtewet regelt dat de warmteprijs aan de gasprijs is gekoppeld", schrijft Vattenfall in een verklaring aan het ANP.

Vattenfall, een van de grootste energieleveranciers in Nederland, reageert op het voornemen van demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën om de stijgende energieprijzen aan te pakken. Die kondigde donderdag aan actie te willen ondernemen om te voorkomen dat huishoudens straks hun energierekening niet meer kunnen betalen. De precieze maatregelen zijn nog niet bekend. De prijzen van gas en stroom zijn de afgelopen weken enorm gestegen, onder meer door het herstel van economieën. Veel mensen maken zich nu zorgen of ze straks niet torenhoge energierekeningen krijgen.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

8 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 dag geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

1 dag geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden