Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaticaan keurt zegening goed voor stellen van zelfde geslacht

Vaticaan keurt zegening goed voor stellen van zelfde geslacht

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Katholieke priesters mogen van het Vaticaan vanaf nu stellen van hetzelfde geslacht zegenen, zolang het geen deel uitmaakt van een kerkritueel of een dienst, zoals een huwelijk. Paus Franciscus heeft de doorbraak persoonlijk goedgekeurd, verkondigt het Vaticaan.

Volgens een verklaring betekent de zegening dat "God iedereen verwelkomt", maar de beslissing moet niet gezien worden als een legitimatie van "ongewone situaties". Homoparen mogen van de katholieke kerk nog niet trouwen.

Priesters kunnen vanaf nu per geval bekijken of een stel gezegend kan worden. De kwestie zou de "nabijheid van de kerk tot de mensen" niet in de weg moeten staan, als ze op zoek zijn naar "Gods steun door een simpele zegening". Iemand die een zegen ontvangt krijgt als het ware de gunst van God.

Franciscus hintte tijdens de bisschoppensynode in oktober al op de beslissing. Hij benadrukte dat het huwelijk alleen tussen een man en een vrouw kan plaatsvinden, maar gaf aan dat er misschien een manier kon worden gevonden om stellen van hetzelfde geslacht te zegenen. Hij heeft tijdens zijn tien jaar als paus geprobeerd de kerk meer open te stellen voor homoseksuelen. Binnen de katholieke kerk wordt homoseksualiteit niet als een zonde beschouwd, maar homoseksuele daden wel.

Meer uit Buitenland

Israël roept diplomaten terug om erkenning Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP/AFP) - Israël heeft zijn gezanten teruggeroepen uit Ierland en Noorwegen omdat die landen van plan zijn om de Palestijnse staat te erkennen. De diplomaten worden teruggehaald voor "urgente beraadslagingen", heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

2 minuten geleden
Noorwegen erkent Palestijnse staat op 28 mei

OSLO (ANP/RTR) - Noorwegen erkent op 28 mei officieel de Palestijnse staat, maakte premier Jonas Gahr Støre bekend. Hij zegt dat een tweestatenoplossing de enige manier is om het conflict met Israël op te lossen. Volgens Spaanse en Ierse media kondigen ook die landen deze woensdag erkenning van de Palestijnse staat aan.

26 minuten geleden
Tienduizenden eren Iraanse president Raisi in straten van Teheran

TEHERAN (ANP/AFP) - Tienduizenden Iraniërs zijn de straten van Teheran ingestroomd om zich aan te sluiten bij de begrafenisstoet van president Ebrahim Raisi, die zondag omkwam bij een helikoptercrash. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie. Ook de overige zeven inzittenden, onder wie buitenlandminister Hossein Amir-Abdollahian, overleefden het ongeluk niet.

54 minuten geleden
Ierse en Noorse media: woensdag erkenning Palestijnse staat

DUBLIN/OSLO (ANP/AFP) - Ierland en Noorwegen zullen woensdag officieel de Palestijnse staat erkennen, melden Ierse en Noorse media. De Ierse premier Simon Harris houdt om 09.00 uur een persconferentie waarin hij die aankondiging zou doen.

1 uur geleden
Vietnam heeft voormalige politieminister als nieuwe president

HANOI (ANP/AFP/RTR) - Het parlement van Vietnam heeft als verwacht To Lam, tot voor kort minister van Openbare Veiligheid, gekozen als president. Lam was vorige week door de Communistische Partij voorgedragen als nieuwe president.

3 uur geleden
Hulp geleverd via door VS gebouwde pier bereikt Palestijnen niet

WASHINGTON (ANP) - Geen van de 569 ton humanitaire hulp die op een door de VS gebouwde pier in Gaza gearriveerd is, is tot dusver uitgedeeld aan mensen in nood. Dat zei dinsdag een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

5 uur geleden
Jenny Erpenbeck wint International Booker Prize

LONDEN (ANP) - De Nederlandse schrijfster Jente Posthuma heeft naast de International Booker Prize gegrepen. De prestigieuze Britse prijs voor boeken die zijn vertaald naar het Engels ging naar de Duitse auteur Jenny Erpenbeck en haar boek Kairos.

9 uur geleden