Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciële vastgoedmarkt te worden.

Het management van Signa Holding laat weten woensdag in Wenen een aanvraag te hebben ingediend voor het openen van een herstructureringsprocedure met zelfbestuur. Onder deze procedure kan het management van het bedrijf zelf de leiding behouden over de bedrijfsactiviteiten, onder toezicht van een door de rechtbank aangestelde bewaarder.

De aanvraag is een bittere klap voor Signa-oprichter René Benko. De Oostenrijkse vastgoedmagnaat bouwde in de afgelopen jaren een imperium op met onder meer het warenhuis Selfridges in Londen, luxe winkelcentra in Wenen en een historisch hotel in Venetië. Benko schepte ook graag op dat alleen de Britse koninklijke familie en de katholieke kerk konden wedijveren met zijn reeks exclusieve eigendommen, die eind vorig jaar nog op 23 miljard euro werden gewaardeerd.

Thaise miljardairsfamilie

Benko stapte eerder deze maand op als voorzitter van de adviesraad van Signa onder grote druk van een groep vooraanstaande investeerders in het bedrijf. Hij werd vervangen door de Duitse crisismanager Arndt Geiwitz. Geiwitz neemt de stemrechten van Benko in de holding over, maar Benko en zijn familie blijven wel de grootste aandeelhouders.

Signa kocht eind 2021 samen met het Thaise winkelconglomeraat Central Group de Britse Selfridges Group, het moederbedrijf van onder meer warenhuisketen de Bijenkorf. Half november werd echter bekend dat Central Group, de investeringsmaatschappij van de Thaise miljardairsfamilie Chirathivat, inmiddels de volledige controle heeft verworven over Selfridges Group. Na de omzetting van een lening in aandelen verkreeg Central Group namelijk een meerderheidsbelang in Selfridges.

Meer uit Financieel

Kleine beleggers stutten koers GameStop op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computerspellenverkoper GameStop schoot maandag omhoog op de aandelenbeurzen van New York. De koerssprong volgde op een nieuw bericht op Reddit van financieel analist Keith Gill. Gill, beter bekend als 'Roaring Kitty" onthulde daarin een positie van 116 miljoen dollar in GameStop te hebben. Gill was in 2021 een belangrijke aanjager van de zogeheten Reddit-rally, waarbij particuliere beleggers op dat berichtennetwerk elkaar aanmoedigden massaal in GameStop en andere kleine bedrijven te stappen om grote beleggingsfondsen die gokten op een koersdaling dwars te zitten.

18 minuten geleden
Duitse FTI, derde touroperator van Europa, dreigt om te vallen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het op twee na grootste reisconcern van Europa, het Duitse FTI, dreigt om te vallen. Moederbedrijf FTI Touristik is maandag bij de rechtbank in München een faillissementsprocedure gestart. Het concern zegt zich in te zetten voor klanten die nog op reis zijn, zodat deze reizen "volgens plan kunnen worden afgerond". Reizen na 4 juni zullen volgens FTI slechts gedeeltelijk of helemaal niet meer worden uitgevoerd.

2 uur geleden
Microsoft wil miljarden steken in AI en clouddiensten in Zweden

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Microsoft wil miljarden investeren in het uitbreiden van zijn clouddiensten en kunstmatige intelligentie (AI) in Zweden, meldt het techbedrijf. Het bedrijf wil hierin in twee jaar tijd 33,7 miljard Zweedse kronen steken, zo'n 3 miljard euro. Het is de grootste investering van Microsoft in Zweden.

2 uur geleden
Toyota schort leveringen bepaalde automodellen op

TOKYO (ANP/AFP) - Toyota stopt tijdelijk met het leveren van drie automodellen in Japan. De autofabrikant is tot dat besluit gekomen nadat Japanse wet- en regelgeving omtrent de certificering van voertuigen niet is nageleefd. Zo meldt Toyota onjuiste gegevens te hebben gerapporteerd op basis van voetgangers- en inzittendenbeschermingstests. Ook andere fabrikanten als Honda, Mazda en Suzuki zijn door het ministerie van Transport op de vingers getikt.

3 uur geleden
Gasprijs stijgt flink door Noorse storingen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is maandag flink gestegen na onverwachte storingen in de aanvoer van gas uit Noorwegen. Volgens de Noorse netbeheerder Gassco kan er geen gas worden geleverd uit de grote productiefaciliteit Nyhamna.

4 uur geleden
Inflatie in Turkije stijgt door tot ruim 75 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De kosten voor levensonderhoud in Turkije zijn in mei verder gestegen. De consumentenprijzen in het land stegen vorige maand met 75,5 procent. De inflatie in Turkije, die tot de hoogste in de wereld behoort, bedroeg in april nog 69,8 procent. Volgens de Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek is "het ergste achter de rug", schreef hij op socialemediaplatform X.

4 uur geleden
Hoog water hindert scheepvaart op zuidelijke Rijn

FRANKFURT (ANP/RTR) - Het scheepvaartverkeer op de Rijn in het zuiden van Duitsland ondervindt hinder van het hoge water door zware regenval. Daardoor zijn bepaalde delen van de Rijn niet toegankelijk, aldus de Duitse scheepvaartautoriteiten.

5 uur geleden