Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vastgoedfondsen doen het goed op groen Damrak

Vastgoedfondsen doen het goed op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met winst de handel uitgegaan. Ook elders in Europa gingen graadmeters vooruit. Het optimisme over een mogelijke afvlakking van de coronapandemie en de omvangrijke steunpakketten van centrale banken en overheden gaven steun aan de handel. Met name vastgoedfondsen deden het goed na berichten dat in sommige Europese landen het einde van de lockdown in zicht is.

De hoofdindex op het Damrak sloot de sessie 2,1 procent in de plus op 499,85 punten. Eerder op de dag ging de graadmeter door de 500-puntengrens heen, maar later zakte de AEX weer iets terug. Op 6 maart sloot de AEX voor het laatst boven de 500 punten. Op 19 maart stond de index nog onder de 400 punten. De MidKap won 1,9 procent tot 675,40 punten. Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot bijna 3 procent.

De AEX-index werd aangevoerd door winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield dat bijna 17 procent aan beurswaarde won. In de MidKap won Eurocommercial Properties 13,8 procent. Kleinere vastgoedfondsen als Vastned en Wereldhave wonnen respectievelijk 8,3 en 17,8 procent.

Chipbedrijven

Ook Europese chipbedrijven deden goede zaken mede dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Zuid-Koreaanse chipreus Samsung. Chipmachinemaker ASML en chiptoeleverancier ASMI stegen tot 2,8 procent in Amsterdam. In Parijs won STMicroelectronics dik 5 procent.

IMCD won in de AEX 3,1 procent. De distributeur van chemicaliën heeft in het eerste kwartaal nog geen materiële impact gezien van de virusuitbraak en zal beleggers op 20 april verder bijpraten over de gang van zaken.

Autofabrikanten

Kendrion klom bij de kleinere fondsen 3,4 procent. De producent van elektromagnetische componenten ziet een negatieve impact op de omzet door het tijdelijk stilleggen van veel autofabrieken en trekt zijn dividend in. Alfen dikte 8,3 procent aan. De maker van laadpalen heeft een nieuwe opdracht binnengesleept van de Zweedse energiereus Vattenfall.

Verder stonden Europese autofabrikanten in de schijnwerpers. Volgens kredietbeoordelaar Moody's zijn de concerns financieel bestand tegen de druk van de coronacrisis. Duitse automakers als Volkswagen, BMW en Daimler wonnen tot 3,2 procent. De Franse branchegenoten Renault en Peugeot-moeder PSA stegen tot 7 procent.

De euro was 1,0883 dollar waard, tegen 1,0807 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 26,29 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 33,18 dollar per vat.

Meer uit Financieel

OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

39 minuten geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

40 minuten geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

1 uur geleden
Adyen opnieuw winnaar op positief gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen is vrijdag opnieuw hoger geëindigd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Net zoals eerder deze week gingen beleggers mee in een optimistisch oordeel van analisten over het fintechbedrijf. De algehele stemming was positief, net zoals op andere beurzen in Europa.

2 uur geleden
Media: grondstoffenhandelaar Gunvor vreest hogere corruptieboete

GENÈVE (ANP) - Grondstoffenhandelaar Gunvor heeft fors meer geld opzij gezet voor een boete die het bedrijf verwacht te krijgen voor vermeende omkoping. Volgens persbureaus Bloomberg en Reuters, die zich baseren op ingewijden, gaat het om 650 miljoen dollar (604 miljoen euro) die Gunvor denkt te moeten betalen aan justitie in de Verenigde Staten. Eerder ging het nog om 450 miljoen dollar.

2 uur geleden
Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

3 uur geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

4 uur geleden