Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vastgoedbedrijf Shimao stijgt in Hongkong, Japanse beurs gesloten

Vastgoedbedrijf Shimao stijgt in Hongkong, Japanse beurs gesloten

HONGKONG (ANP) - Het Chinese vastgoedbedrijf Shimao toonde maandag wat herstel op de beurs in Hongkong, na de zware verliesbeurt op vrijdag. Volgens Chinese media heeft de noodlijdende projectontwikkelaar al zijn vastgoedprojecten te koop gezet. Beleggers verwerkten daarnaast nog het tegenvallende Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag, dat voor verliezen zorgde op Wall Street. In Japan was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.

De Hang Seng-index in Hongkong ging tussentijds 0,8 procent vooruit. Shimao dikte 5,7 procent aan. De Chinese nieuwswebsite Caixin meldde dat het bedrijf al zijn woningprojecten en commerciële vastgoedprojecten gaat verkopen om geld op te halen. Vrijdag kelderde het aandeel nog bijna 17 procent nadat persbureau Reuters meldde dat de vastgoedontwikkelaar een betaling op een lening heeft gemist. Vastgoedconcern Evergrande, dat ook in financiële problemen verkeert, zakte 2 procent.

De Chinese vastgoedsector zit na jaren van ongekende groei, die vooral werd gefinancierd met gigantische schulden, in financiële nood. Afgelopen week riep Beijing de banken al op om de kredietverlening aan de geplaagde vastgoedsector op te voeren. De autoriteiten hopen dat het daarmee voor de sterkere partijen op de vastgoedmarkt makkelijker wordt om noodlijdende branchegenoten of projecten van deze bedrijven over te nemen.

Verzekeraar China Life Insurance daalde bijna 2 procent na berichten dat de Chinese anti-corruptiewaakhond CCDI onderzoek doet naar voorzitter Wang Ban van het bedrijf. De beurs in Shanghai won 0,3 procent en de Kospi in Seoul verloor 0,9 procent. De All Ordinaries in Sydney daalde 0,8 procent. De Australische mijnbouwers Rio Tinto, BHP en Fortescue wonnen tot ruim 2 procent.

Meer uit Financieel

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

NEW YORK (ANP) - Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar. Investeerders waren hoopvol dat de verwachte virtualrealitybril van Apple zou zorgen voor een flinke nieuwe inkomstenstroom. Maar toen bekend werd dat de Apple-bril pas begin volgend jaar beschikbaar komt en veel duurder wordt dan VR-brillen van Facebook-moeder Meta sloeg het sentiment om. Uiteindelijk daalde Apple 0,8 procent.

33 minuten geleden
Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden. SEC-voorzitter Gary Gensler stelt dat consumenten hun "zuurverdiende bezittingen" niet "via of bij deze onwettelijke platformen" zouden moeten onderbrengen.

1 uur geleden
Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

2 uur geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

2 uur geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

4 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

5 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

5 uur geleden