
Vastgoedadviseur: er dreigt grote krapte op de kantorenmarkt
AMSTERDAM (ANP) - Er dreigt grote krapte op de Nederlandse kantorenmarkt. Dat concludeert de Amerikaanse vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in een rapport. Vooral het aanbod op toplocaties in grote steden is flink gedaald. Voor 2022 verwacht de adviseur dat de vraag op toplocaties een stuk groter zal zijn dan het aanbod. "De vraag zal de komende jaren verder toenemen en de krapte zal vergelijkbaar worden met wat er zich op de woningmarkt afspeelt", zegt topman Jeroen Lokerse van de Nederlandse tak van Cushman & Wakefield in een toelichting.
In vergelijking met een jaar eerder werd vorig jaar 9 procent meer kantoorruimte in gebruik genomen. Het aantal vierkante meters lag daarbij net boven de 1 miljoen. "De pandemie heeft niet geleid tot minder vraag naar kantoren, maar juist naar meer vraag naar andere kantoren", aldus Lokerse. Volgens hem willen huurders duurzame gebouwen van hoge kwaliteit op toplocaties. "Ze willen gehuisvest zijn op plekken met een goede bereikbaarheid, waar hoogwaardige faciliteiten dichtbij zijn en waar je werk kunt combineren met ontmoeten."
Volgens Cushman & Wakefield is in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven sprake van een zeer gunstige markt voor verhuurders omdat de leegstand zich daar onder het gewenste niveau van frictieleegstand bevindt. Dat is leegstand die wenselijk is zodat bedrijven die zoeken niet hoeven te wachten maar meteen in hun behoefte kunnen voorzien.
Vorig jaar meldde de vastgoedadviseur al dat de "historisch lage ingebruikname" in 2020 niet had geleid tot een stijging van de kantorenleegstand. Eind 2020 stond er gemiddeld in Nederland 8,2 procent kantoorruimte leeg. Dat was het laagste niveau sinds 2002. Eind 2021 was de gemiddelde landelijke leegstand 8,4 procent.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
56 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
5 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
8 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
10 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
22 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
23 uur geleden