
Vaste energiecontracten deze maand duurder geworden, ziet ACM
DEN HAAG (ANP) - Vaste energiecontracten die nu worden aangeboden zijn iets duurder dan vorige maand. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat de tarieven voor vaste contracten voor gas en elektriciteit deze maand 1,5 tot 3 procent hoger liggen dan in januari.
Door het koude weer en de onzekere geopolitieke omstandigheden zijn de prijzen op de groothandelsmarkt voor gas opgelopen naar 54 euro per megawattuur, aldus de toezichthouder. Prijsveranderingen voor gas werken vaak door in de stroomprijzen. Omdat energie voor vaste contracten vaak kort voor een contractaanbod wordt ingekocht, zijn ontwikkelingen op de groothandelsmarkt volgens de ACM snel terug te zien bij nieuwe vaste contracten.
Bij vaste contracten staat het tarief gedurende de hele looptijd vast. Bij variabele energiecontracten veranderen de tarieven tijdens de looptijd. De prijzen van variabele contracten bleven de afgelopen maand ongeveer gelijk, aldus de ACM.
Dynamische contracten
Naast vaste en variabele contracten zijn er ook dynamische contracten. Bij deze contracten werken ontwikkelingen op de groothandelsmarkten de volgende dag al door in de tarieven die consumenten betalen. De ACM zegt dat het aantal klanten met een dynamisch contract de afgelopen maand is gestegen. In totaal hebben 423.000 huishoudens, 6 procent van alle Nederlandse huishoudens, nu een dynamisch contract.
Op de gasbeurs in Amsterdam steeg de gasprijs maandag naar het hoogste niveau sinds februari 2023. Daardoor betalen ook mensen met een variabel of dynamisch contract en mensen die een vast contract afsluiten hogere tarieven. De gasprijs stijgt naar verwachting nog verder omdat in het noordwesten van Europa kouder weer is voorspeld. De gasvoorraden dreigen daardoor verder leeg te raken.
De ACM meldt dat de Nederlandse gasvoorraden op 31 januari voor 38 procent waren gevuld. Voor deze winter is er nog wel genoeg gas, maar de opslagen moeten volgens de toezichthouder na de winter wel weer flink gevuld worden.
Meer uit Financieel
DOHA (ANP/RTR) - Qatar heeft woensdag een overeenkomst getekend voor de aankoop van 160 vliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de golfstaat. Met de deal is een waarde van 200 miljard dollar gemoeid, ongeveer 178 miljard euro.
34 minuten geledenASTEN (ANP) - Peter Gillis en zijn advocaat hebben woensdag een "goed" gesprek gevoerd met de advocaat van Taeke Dijkstra, de koper van Gillis' vakantieparken. Ze gaan er verder over praten met de bedoeling dat de koop doorgaat, melden de advocaten. Eerder wilde Dijkstra niet betalen vanwege de problemen van Gillis met de Belastingdienst.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. De beurshandel begon de week al sterk door de deal tussen de Verenigde Staten en China om de hoge wederzijdse importheffingen tijdelijk fors te verlagen. Daardoor werden de zorgen over de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en een wereldwijde economische recessie verminderd.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Onder het personeel van KLM bestaan zorgen over het hervatten van de vluchten naar Israël. Dat bevestigt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) na berichtgeving van de NOS.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil een eenmalige jaarlijkse uitkering voor kleine boeren verhogen van 1200 naar 2500 euro. Ook moeten deze kleine boeren vrijgesteld worden van milieuregels, stelt de Europese Commissie voor in een plan voor vereenvoudiging van de landbouwregels.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aziatische restaurants hebben een tegenvaller te verwerken gekregen in hun rechtszaak tegen de Staat over het schrappen van een gunstige regeling voor het halen van koks van buiten de Europese Unie. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat ze met hun klacht bij het verkeerde adres waren. In plaats van de civiele rechter moet de bestuursrechter over dit soort zaken oordelen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De geluidshinder voor omwonenden van luchthavens groeit. Het verminderen van de hinder vraagt om meer dan stille vliegtuigen. Ook is in de luchtvaart meer cyberweerbaarheid nodig door geopolitieke ontwikkelingen. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een nieuw rapport.
4 uur geleden