Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vangrail op zee' moet aanvaringen met windmolens voorkomen

'Vangrail op zee' moet aanvaringen met windmolens voorkomen

WAGENINGEN (ANP) - Een soort vangrail op zee moet voorkomen dat schepen in aanvaring komen met windmolens. In Wageningen wordt door onderzoekers van het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) deze week een drietal veiligheidsconcepten getest.

Directe aanleiding voor de proef was het incident met het vrachtschip Julietta D. Dat schip raakte in januari op de Noordzee op drift, precies in het gebied ook waar een windpark wordt gebouwd voor de kust van Noordwijk. Daarbij voer het schip eerst tegen een tanker aan en daarna tegen een transformatieplatform in aanbouw en ook tegen de fundering van een windturbine.

Twintig experts bedachten in februari drie veiligheidsconcepten die nu op schaal in Wageningen worden getest. Als eerste wordt een opstelling getest waarbij een verankerde lijn met boeien als een soort vangrail moet voorkomen dat een schip richting de windmolens zou kunnen afdrijven. Als tweede gaat het om een net dat tussen palen wordt gespannen en op drift geslagen schepen moet tegenhouden. De derde en laatste methode die wordt onderzocht is een verankerde haaklijn onder water, waar als het goed is het anker van het op drift geslagen schip in vast komt te zitten.

Ongelukken

MARIN legt uit dat een aanvaring met een windturbine op zee groot gevaar kan betekenen voor bemanning, passagiers, het schip zelf en het milieu. Ook omdat er een kans is dat een windmolen bij een aanvaring op een schip valt.

Tot 2030 worden er in de Noordzee alleen al zo'n 2500 windmolens geplaatst. Daardoor neemt de kans op ongelukken ook toe. Volgens MARIN kan het gemiddeld zo'n twee keer per jaar voorkomen dat een schip een aanvaring met een windmolen heeft. Gemiddeld tachtig keer per jaar raakt een schip op drift op de Noordzee.

Meer uit Financieel

Philips onderuit op Damrak na nieuwe waarschuwing FDA

AMSTERDAM (ANP) - Philips is woensdag hard onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van het zorgtechnologieconcern. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen, omdat isolatieschuim los kon laten. Het aandeel opende ruim 5 procent lager en zag het verlies in de eerste handelsminuten verder oplopen tot bijna 7 procent.

58 minuten geleden
Aandacht voor Philips en cijfers Prosus op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de AEX-fondsen Philips en Prosus. De Amerikaanse toezichthouder FDA waarschuwde opnieuw voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij het zorgtechnologieconcern sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

1 uur geleden
Goudprijs gaat richting oude recordniveau

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs gaat richting het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. Op de metaalmarkt in Singapore staat de prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) op ongeveer 2048 dollar. Goud bereikte een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce in augustus 2020.

1 uur geleden
Formule 1-uitzender Viaplay stelt publicatie resultaten weer uit

STOCKHOLM (ANP) - Streamingdienst Viaplay stelt opnieuw op het laatste moment de publicatie van zijn kwartaalcijfers uit. De derdekwartaalcijfers worden nu donderdag na het sluiten van de beurs in Stockholm gepubliceerd in plaats van woensdag.

2 uur geleden
Producenten industrie opnieuw iets minder negatief

DEN HAAG (ANP) - De producenten in de industrie waren in november opnieuw iets minder negatief dan een maand eerder. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doordat ondernemers minder negatief waren over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product. Hun oordeel over de orderportefeuille veranderde niet.

3 uur geleden
Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

8 uur geleden
Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

11 uur geleden