Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vanaf oktober geen plastic rietjes meer bij McDonald's

Vanaf oktober geen plastic rietjes meer bij McDonald's

AMSTERDAM (ANP) - McDonald’s vervangt vanaf 19 oktober in alle 254 restaurants het plastic rietje door een papieren rietje. Ook de plastic McFlurry-deksel verdwijnt. Dat wordt een kartonnen beker met vier vouwbare randen. Daarmee zegt de fastfoodketen ruim 70.000 kilo plastic per jaar te besparen in Nederland.

Op dit moment bestaat ongeveer 85 procent van de verpakkingen van de producten van de fastfoodketen uit gerecycled of hernieuwbaar materiaal zoals gerecycled papier en plastic. De fastfoodgigant kondigde twee jaar geleden al aan dat hij plastic in de ban zou doen. Voordat het zover was, moest er eerst uitgebreid getest worden in diverse landen.

Erwin Dito, Managing Director McDonald’s Nederland, zegt in een persbericht: "Ons doel is om op termijn over te stappen naar een alternatief waarbij we voor frisdranken helemaal geen rietje meer hoeven uit te geven. Daarbij denken we aan een deksel gemaakt van geperste vezels, met daarin een speciale drinkopening." Ook deze stap zal eerst getest moeten worden, wanneer de rietjes helemaal verdwijnen is nog niet duidelijk.

McDonald’s is ook bezig met het verbeteren van Happy Meal-verpakkingen. Zo worden nieuwe leesboekjes en speeltjes vanaf 2021 niet meer in plastic verpakt, maar in gecertificeerd karton of papier. Het bedrijf wil uiteindelijk ook het speelgoed verduurzamen.

Rietjes komen vaak als zwerfvuil in de omgeving terecht en dragen bij aan de grote plastic vervuiling in zee. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland gebruikt McDonald's al sinds september 2018 papieren rietjes. Vanuit de politiek groeit daarom de druk om met duurzamere alternatieven te komen. Zo kondigden onder andere de Europese Commissie en de Britse regering een verbod aan op de wegwerpproducten.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

4 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

4 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

5 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

6 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

8 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

8 uur geleden