Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vanaf 11 april niet meer naar de GGD na positieve zelftest

Vanaf 11 april niet meer naar de GGD na positieve zelftest

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 11 april hoeven Nederlanders na een positieve zelftest op corona niet meer naar de GGD om dit te laten bevestigen. Dat is een van de punten uit de langetermijnstrategie voor corona van het kabinet. Preventie wordt een zaak van zowel burgers, overheid als sectoren, maar veel concrete invulling ontbreekt nog in de strategie die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Zelftesten wordt de norm. "Het kabinet roept de samenleving op hierin eigen verantwoordelijkheid te nemen en kijkt naar sectoren om het gebruik van zelftesten te stimuleren", stelt het ministerie van Volksgezondheid. Mensen moeten zich wat het kabinet betreft aan de basisadviezen blijven houden. Ook komt er een "zelfzorgadvies" waarin onder meer komt te staan wat je moet doen na een positieve coronatest, of als je juist negatief test maar wel klachten houdt.

De Landelijke Coördinatie COVID-19 Bestrijding (LCCB) van de GGD zei vrijdagmiddag de komende weken met de GGD'en, het ministerie en het RIVM te zullen overleggen over de toekomstige basiscapaciteit die de GGD'en in stand moeten houden. Ook kijken ze samen naar hoe ze moeten klaarstaan bij een eventuele nieuwe besmettingspiek of als een andere variant van het virus de kop opsteekt. Er moet "een robuust stelsel" komen met een basiscapaciteit die "makkelijk opschaalbaar en wendbaar is".

Controle van rioolwater

Een aspect dat onder meer nog moet worden uitgewerkt is het regelen van voldoende personeel in de zorg. Wanneer nodig, moet er kunnen worden opgeschaald, maar onduidelijk blijft hoe dat moet worden geregeld. Door vaker zuurstof thuis aan patiënten te verstrekken, moet de druk op ziekenhuizen ook worden verlicht.

Verder wil het kabinet zicht houden op de verspreiding van het virus, onder meer door controle van het rioolwater. Ook wordt er rekening gehouden met nieuwe vaccinatierondes en wordt er ingezet op (nieuwe) medicijnen voor mensen die besmet zijn met corona.

Vier scenario's

Het kabinet houdt rekening met vier scenario's. Van een milde waarin corona op een verkoudheid lijkt tot een 'worst case scenario' met veel ziekte en sterfte, en overbelasting van de zorg. Het heeft sectoren gevraagd voor alle vier de scenario's plannen te maken.

Het zal aan het RIVM zijn om te besluiten of en wanneer er nieuw advies van het OMT nodig is. Ook wordt overwogen een Maatschappelijk Impact Team op te richten, dat naast het Outbreak Management Team het kabinet van advies kan voorzien. Dat zou moeten helpen een goede afweging te maken tussen de "epidemiologische en maatschappelijke impact van maatregelen".

Meer uit Binnenland

CPB: kind leert meest van leraar die langdurig bij school werkt

DEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.

1 uur geleden
Klimaatvriendelijke investeringen in vier jaar 80 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.

2 uur geleden
Zaak aanvaring Waddenzee begint, spreekrecht voor twee families

LEEUWARDEN (ANP) - Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.

3 uur geleden
Recordaantal uithalers opgepakt in Antwerpen, helft uit Nederland

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar zijn in het havengebied van Antwerpen 166 vermoedelijke uithalers gearresteerd, een recordaantal. De helft van hen heeft de Nederlandse nationaliteit, zo maakte de Belgische politie maandag bekend.

7 uur geleden
Zwolse burgemeester: Wilders kan een voorbeeld aan ons nemen

ZWOLLE (ANP) - Burgemeester Peter Snijders van Zwolle vindt dat Geert Wilders een voorbeeld kan nemen aan zijn stad. De gemeenteraad stemde maandagavond in met de komst van een asielzoekerscentrum voor vierhonderd vluchtelingen in een nieuwbouwbuurt in Zwolle. PVV-leider Wilders had voorafgaand aan de vergadering tegenstanders van een azc opgeroepen om het "niet te accepteren" als de raad zo'n besluit zou nemen.

11 uur geleden
Zwolle stemt ondanks protesten in met azc voor 400 asielzoekers

ZWOLLE (ANP) - De gemeenteraad van Zwolle heeft ingestemd met de komst van een asielzoekerscentrum in een nieuw deel van de wijk Stadshagen. In het azc, dat in 2027 wordt gebouwd, moet ruimte komen voor maximaal vierhonderd asielzoekers. Een deel van de omwonenden en inwoners van Zwolle verzet zich tegen de komst van een COA-opvanglocatie in De Tippe.

12 uur geleden
Wilders bij demonstratie met tegenstanders azc in Zwolle

ZWOLLE (ANP) - Voor- en tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum in Zwolle hebben voorafgaand aan een raadsvergadering hierover gedemonstreerd. Op het plein voor het provinciehuis, waar de Zwolse gemeenteraad maandagavond vergadert, stonden enkele honderden tegenstanders. Zij werden kort toegesproken door PVV-leider Geert Wilders, die naar Zwolle was gekomen om hen "te steunen en een hart onder de riem te steken".

13 uur geleden