Vanaf 11 april niet meer naar de GGD na positieve zelftest
DEN HAAG (ANP) - Vanaf 11 april hoeven Nederlanders na een positieve zelftest op corona niet meer naar de GGD om dit te laten bevestigen. Dat is een van de punten uit de langetermijnstrategie voor corona van het kabinet. Preventie wordt een zaak van zowel burgers, overheid als sectoren, maar veel concrete invulling ontbreekt nog in de strategie die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Zelftesten wordt de norm. "Het kabinet roept de samenleving op hierin eigen verantwoordelijkheid te nemen en kijkt naar sectoren om het gebruik van zelftesten te stimuleren", stelt het ministerie van Volksgezondheid. Mensen moeten zich wat het kabinet betreft aan de basisadviezen blijven houden. Ook komt er een "zelfzorgadvies" waarin onder meer komt te staan wat je moet doen na een positieve coronatest, of als je juist negatief test maar wel klachten houdt.
De Landelijke Coördinatie COVID-19 Bestrijding (LCCB) van de GGD zei vrijdagmiddag de komende weken met de GGD'en, het ministerie en het RIVM te zullen overleggen over de toekomstige basiscapaciteit die de GGD'en in stand moeten houden. Ook kijken ze samen naar hoe ze moeten klaarstaan bij een eventuele nieuwe besmettingspiek of als een andere variant van het virus de kop opsteekt. Er moet "een robuust stelsel" komen met een basiscapaciteit die "makkelijk opschaalbaar en wendbaar is".
Controle van rioolwater
Een aspect dat onder meer nog moet worden uitgewerkt is het regelen van voldoende personeel in de zorg. Wanneer nodig, moet er kunnen worden opgeschaald, maar onduidelijk blijft hoe dat moet worden geregeld. Door vaker zuurstof thuis aan patiënten te verstrekken, moet de druk op ziekenhuizen ook worden verlicht.
Verder wil het kabinet zicht houden op de verspreiding van het virus, onder meer door controle van het rioolwater. Ook wordt er rekening gehouden met nieuwe vaccinatierondes en wordt er ingezet op (nieuwe) medicijnen voor mensen die besmet zijn met corona.
Vier scenario's
Het kabinet houdt rekening met vier scenario's. Van een milde waarin corona op een verkoudheid lijkt tot een 'worst case scenario' met veel ziekte en sterfte, en overbelasting van de zorg. Het heeft sectoren gevraagd voor alle vier de scenario's plannen te maken.
Het zal aan het RIVM zijn om te besluiten of en wanneer er nieuw advies van het OMT nodig is. Ook wordt overwogen een Maatschappelijk Impact Team op te richten, dat naast het Outbreak Management Team het kabinet van advies kan voorzien. Dat zou moeten helpen een goede afweging te maken tussen de "epidemiologische en maatschappelijke impact van maatregelen".
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De pro-Palestijnse demonstranten die aan het begin van de middag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus waren binnengegaan, hebben het pand uit zichzelf weer verlaten. Volgens een woordvoerder van de UvA gingen ze rond 14.00 uur naar buiten. Het zogeheten ABC-gebouw, dat tijdelijk was afgesloten, is inmiddels weer open. "Gelukkig op tijd voor de nieuwe colleges, die om 15.00 uur beginnen."
8 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Een kleine honderd medewerkers en studenten van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en andere belangstellenden hielden dinsdag een herdenkingsbijeenkomst voor collega's in de Palestijnse gebieden en Libanon die bij hun werk om het leven zijn gekomen. Tijdens de bijeenkomst buiten bij het ziekenhuis werden namen opgelezen en bloemen gelegd bij portretten van overledenen.
23 minuten geledenIJMUIDEN (ANP) - Om onnodige zoekacties van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op het water te voorkomen, vraagt de organisatie aan surfers om spullen te labelen met het eigen telefoonnummer. Want zodra een aangespoeld surfboard wordt gevonden en iemand dat meldt bij de KNRM, wordt het reddingstation gealarmeerd en start er een zoektocht naar een vermiste surfer. Maar in meer dan de helft van de gevallen bleek de eigenaar van de spullen niet in nood, zag de KNRM het afgelopen jaar.
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag vraagt de landelijke politiek om steun aan burgemeesters, naar aanleiding van uitspraken van PVV-Kamerlid Geert Wilders. Die schreef maandag in een bericht op X dat burgemeester Femke Halsema van Amsterdam volgens hem "het land uit" mag. Ook het Nederlands Genootschap van Burgemeesters riep op tot steun aan burgemeesters.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam zijn in de nacht van maandag op dinsdag drie explosies geweest waarbij op de muren van de drie panden was geschreven 'Dood aan dieven'. Na een van die explosies leidden getuigen de politie naar een 39-jarige Rotterdammer. Hij is aangehouden. De politie onderzoekt of hij ook verantwoordelijk is voor de andere twee ontploffingen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse VVD gaat woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen stellen aan burgemeester Femke Halsema over de pro-Palestijnse demonstratie, waarbij maandag meer dan driehonderd mensen werden opgepakt. Fractievoorzitter Daan Wijnants wil onder meer weten waarom de betogers zo dicht bij de manifestatie voor Israël op de Dam konden komen. "De burgemeester had ook hier bestuurlijk lef moeten tonen en de tegendemonstranten, die nota bene met gezichtsbedekking en antisemitische flyers daar stonden, verder weg moeten houden."
2 uur geledenBREDA (ANP) - "Wilders polariseert over de rug van een burgemeester die naar eer en geweten probeert de samenleving bij elkaar te houden", zegt burgemeester Paul Depla van Breda in reactie op een bericht van PVV-leider Geert Wilders over burgemeester Femke Halsema. Wilders schreef maandag op X bij een foto van pro-Palestijnse demonstranten: "Het land uit met dat tuig. En Halsema mag mee." Ook andere burgemeesters hebben de woorden van Wilders veroordeeld.
3 uur geleden