Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Zwol spreekt volgende week kabinetsploeg, naam Faber ontbreekt

Van Zwol spreekt volgende week kabinetsploeg, naam Faber ontbreekt

DEN HAAG (ANP) - Formateur Richard van Zwol en beoogd premier Dick Schoof spreken maandag tot en met woensdag met de beoogde bewindspersonen in het nieuwe kabinet. Het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie heeft vrijdag het overzicht van de gesprekken gedeeld, waarmee ook direct vrijwel alle namen van het kabinet bekend zijn. De naam van Marjolein Faber (PVV) ontbreekt evenwel.

Faber is beoogd minister van Asiel en Migratie, nadat Gidi Markuszower die post aan zich voorbij moest laten gaan. De AIVD vond tijdens de zogeheten 'naslag' informatie die voor PVV-leider Geert Wilders reden was om Markuszower terug te trekken als kandidaat. Jaren geleden uitte de AIVD al zorgen over het PVV-Kamerlid: Markuszower zou mogelijk banden hebben met buitenlandse inlichtingendiensten, meldden media toen. Naar verluidt zou het gaan om de Israëlische Mossad. Ook is Markuszower ooit opgepakt voor verboden wapenbezit.

Vrijdag sprak VVD-leider Dilan Yeşilgöz haar twijfels uit over de benoeming van Faber, gezien eerdere uitspraken van de PVV'er. Yeşilgöz vraagt zich af of die uitspraken en de toon van Faber wel "matchen" met het ambt van minister.

Staatssecretaris

Mogelijk ontbreekt Faber op de lijst, omdat de AIVD nog geen onderzoek heeft kunnen doen naar haar. Dit proces duurt enkele dagen.

Met de aankondiging van de gesprekken is nu ook de hele kabinetsploeg bekend. Alle ministers waren al in beeld, maar nu is ook van alle posten duidelijk wie staatssecretaris wordt. Zo wordt voormalig PVV-Kamerlid Chris Jansen staatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu. Op Justitie en Veiligheid wordt Leefbaar Rotterdam-fractievoorzitter Ingrid Coenradie staatssecretaris. Vincent Karremans (VVD), wethouder in Rotterdam, wordt staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport.

Meer uit Politiek

Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

1 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

16 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

20 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

20 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

20 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

21 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

21 uur geleden