Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Zwol roept partijleiders bijeen: neuzen moeten zelfde kant op

Van Zwol roept partijleiders bijeen: neuzen moeten zelfde kant op

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de formerende partijen en beoogd premier Dick Schoof komen vrijdag bijeen op verzoek van formateur Richard van Zwol. Hij wil fysiek om tafel zitten om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, aldus Van Zwol. Tussen de partijen is gedoe ontstaan over de teruggetrokken ministerskandidaat van de PVV en diens beoogde vervanger.

Vrijdagochtend uitte VVD-leider Dilan Yeşilgöz kritiek op de beoogde PVV-minister van Migratie, Marjolein Faber. Zij is naar voren geschoven nadat de PVV de kandidatuur van Gidi Markuszower had ingetrokken als gevolg van diens screening door de veiligheidsdiensten. Maar ook Faber is "niet onomstreden", zei Yeşilgöz voor aanvang van de ministerraad tegenover de pers.

Het is uiterst opmerkelijk dat een leider van een beoogde coalitiepartij nog voor de beëdiging kritiek uit op een beoogde minister. Het crisisoverleg is er volgens Van Zwol onder meer gekomen "omdat er via openbare statements - via X, bij de camera - opmerkingen over worden gemaakt". Van Zwol: "Dat is zenden, en dat is niet praten met elkaar. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid of we ook het laatste onderdeel van de personele puzzel op een goede manier kunnen afronden."

Veel telefoontjes

Er zijn vrijdagochtend veel telefoontjes gepleegd, liet de formateur doorschemeren. "Maar dat is bilateraal." Het is goed om elkaar allemaal even live te spreken, denkt hij. "Ze kunnen me blijkbaar nog even niet missen."

Van Zwol deed ook een oproep om de medemenselijkheid niet uit het oog te verliezen. Volgens hem zijn ook familieleden van mensen van wie de namen rondgingen gebeld om de kandidatuur bevestigd te krijgen.

Hij benadrukt tot slot dat ook de gesprekken die hij samen met Schoof voert met alle kandidaten van groot belang zullen zijn. Dat zijn "serieuze gesprekken waarin we op aspecten van het functioneren (...) dingen afgesproken worden waaraan men gehouden wordt".

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

11 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

13 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

19 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

21 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

22 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

23 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden