Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Zanen ziet rol voor Den Haag bij afwikkeling oorlog Oekraïne

Van Zanen ziet rol voor Den Haag bij afwikkeling oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De Russische inval in Oekraïne heeft in Den Haag als "internationale stad van vrede en recht" een extra diepe indruk gemaakt. Dat zei burgemeester Jan van Zanen in de Dachaulezing, die hij vrijdag uitsprak in het World Forum.

Zijn stad geldt als centrum van het internationaal strafrecht, waar "sinds jaar en dag wordt gewerkt aan een vreedzame, rechtvaardige en veilige wereld", met instanties als Europol, Eurojust, het Joegoslavië Tribunaal en de OPCW, de organisatie tegen chemische wapens.

Ook als het gaat om de oorlog in Oekraïne kan zijn stad een grote rol spelen, aldus Van Zanen. Zo is het Internationaal Strafhof een onderzoek begonnen naar oorlogsmisdaden in Oekraïne en is Oekraïne zelf een zaak gestart bij het Internationaal Gerechtshof. "En intussen heeft een groep prominente wetenschappers en schrijvers gepleit voor de oprichting van een speciaal Oekraïne-tribunaal, met als doel de Russische president Vladimir Poetin en zijn vertrouwelingen te vervolgen voor de misdaad van agressie tegen Oekraïne." Zo'n tribunaal zou mogelijk ook in Den Haag kunnen worden georganiseerd.

Sterk blijven maken

Volgens Van Zanen is de zoektocht naar vrede en gerechtigheid niet vergeefs: "Iedere gifgasgranaat die onschadelijk wordt gemaakt draagt bij tot een veiliger wereld. Iedere oorlogsmisdadiger die veroordeeld wordt, ook al lopen er nog zoveel andere vrij rond, maakt deze wereld iets rechtvaardiger." De burgemeester beloofde: "Den Haag zal zich steeds, op welke wijze dan ook, sterk blijven maken voor vrede en gerechtigheid."

De Dachaulezing wordt elk jaar georganiseerd ter nagedachtenis aan een van de slachtoffers of overlevenden van concentratiekamp Dachau. Dit jaar stond de lezing in het teken van verzetsstrijder en kampoverlevende Carel Steensma, die onder meer betrokken was bij de oprichting van het Nederlands Congresgebouw in Den Haag en het Nationaal Dachau Monument in het Amsterdamse Bos.

Meer uit Politiek

Kabinet trekt miljoenen uit voor werkcentra in hele land

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt de komende jaren 86 miljoen euro extra uit om in het hele land werkcentra op te zetten. Dat zijn centrale loketten waar mensen hulp kunnen krijgen bij het vinden van een baan of de juiste scholing, en werkgevers bij het zoeken naar personeel.

4 minuten geleden
Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.

17 minuten geleden
Wilders wil op rechts congres kabinetsformatie niet dwars zitten

BOEDAPEST (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft in een toespraak op het ultraconservatieve CPAC-congres in Boedapest de kabinetsformatie met VVD, NSC en BBB niet onder druk willen zetten. Aan het begin van zijn speech zei hij dat hij als de leider van de grootste partij in Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft en die ook neemt, want hij wil dat de onderhandelingen slagen. Daarna haalde Wilders zoals gebruikelijk vooral uit naar "de linkse elite", moest de woke-cultuur het ontgelden en waarschuwde hij zijn toehoorders voor massa-immigratie uit vooral Afrika.

1 uur geleden
Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

DEN HAAG (ANP) - Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden. Dat moeten zij doen bij het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, zo staat in het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Dat wetsvoorstel is vrijdag in de ministerraad goedgekeurd.

1 uur geleden
Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

3 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

20 uur geleden
Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

22 uur geleden