Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Zanen bij beëdiging: integriteit kernwaarde voor Den Haag

Van Zanen bij beëdiging: integriteit kernwaarde voor Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Jan van Zanen is woensdagavond beëdigd als de nieuwe burgemeester van Den Haag. In zijn speech benadrukte hij onder andere het belang van integriteit bij het lokale bestuur. Maar hij is bovenal dankbaar dat hij mag dienen in de "mooie stad achter de duinen".

De beëdiging, door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit, had vanwege de coronaregels plaats in de hal van het stadhuis. Van Zanen is officieel de opvolger van Pauline Krikke. Die stapte vorig jaar op na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van vreugdevuren.

Het was in de lokale politiek van Den Haag de afgelopen jaren onrustig en aan Van Zanen de taak om rust terug te brengen. Zo worden twee oud-wethouders, onder wie de huidige fractievoorzitter van de grootste partij in de raad, verdacht van corruptie. En van vertrouwelijke gesprekken over de voordracht van Van Zanens voorganger Krikke lekten geluidsopnames uit.

Vertrouwen

Volgens Van Zanen moet de burger vertrouwen hebben in het lokale bestuur en moet dat vertrouwen er ook zijn op het gemeentehuis. "Integriteit noemde ik een kernwaarde in Utrecht. Integriteit noem ik een kernwaarde in Den Haag", zei hij.

De nieuwe burgemeester wil de stad gaan leren kennen en beloofde dat hij een keer zal deelnemen aan de nieuwjaarsduik. Verder sprak hij zich uit over het belang van de gemeente als overheid. Volgens hem moet het Rijk klaarstaan voor de gemeenten die het financieel zwaar te verduren hebben. "En dan nu aan de slag", eindige Van Zanen zijn speech. "Tot ziens ergens in de stad."

Afscheid Remkes

Sinds het vertrek van Krikke nam oud-minister Johan Remkes waar in de hofstad. Hij nam woensdagavond afscheid.

Van Zanen was sinds 2014 burgemeester van Utrecht. Daar is eerder op woensdag Peter den Oudsten beëdigd als waarnemend burgemeester.

Meer uit Binnenland

Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

2 uur geleden
Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

4 uur geleden
Aboutaleb wil met XR in gesprek over vergroening haven Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil met activisten van Extinction Rebellion (XR) in gesprek over vergroening van de Rotterdamse haven. De burgemeester heeft dat vrijdagmiddag toegezegd, bevestigt een woordvoerster van de gemeente.

5 uur geleden
Queen voor de 20e keer bovenaan in Top 2000, Danny Vera op 2

HILVERSUM (ANP) - Queen staat voor de twintigste keer met Bohemian Rhapsody bovenaan de Top 2000 van NPO Radio 2. Danny Vera, in 2020 nog de nummer 1 met Roller Coaster, is net als de afgelopen twee jaar op de tweede plek te vinden. De nummer 3 is wederom voor de Eagles met Hotel California, zo werd vrijdag bekendgemaakt in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum.

6 uur geleden
SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

DEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.

8 uur geleden
Rechter haalt streep door opvang 300 asielzoekers in Uden

DEN BOSCH (ANP) - De opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. De nieuwe bewoners zouden op 11 december er hun intrek nemen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank haalde een streep door dit voornemen van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

8 uur geleden
Yeşilgöz en Asscher bij viering Chanoeka op Amsterdamse Zuidas

AMSTERDAM (ANP) - Op de Zuidas in Amsterdam wordt maandagavond het joodse feest Chanoeka gevierd. Op het George Gershwinplein zullen onder meer demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), voormalig vicepremier Lodewijk Asscher en Parool-columnist Debra Barraud spreken. De organisatie verwacht honderden mensen op de viering.

9 uur geleden