
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest
BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."
Op de agenda van de informele raad staan veel onderwerpen die voor Nederland belangrijk zijn, zegt Van Weel vanuit Boedapest. Het gaat onder meer om migratie, ondermijnende criminaliteit en versterking van de weerbaarheid. "Dat zijn grensoverschrijdende onderwerpen. Als Nederland hebben we daar onze buurlanden voor nodig. Namens Nederland ga ik richting geven aan de strategische discussie die hierover morgen wordt gevoerd."
De Europese Commissie kondigde vorige week een boycot aan van informele ministersvergaderingen die Hongarije als roulerend EU-voorzitter organiseert. Bij deze bijeenkomsten zullen voorlopig alleen ambtenaren en geen Eurocommissarissen aanschuiven. Aanleiding voor deze ongebruikelijk stap is de 'vredesmissie' voor Oekraïne die premier Viktor Orbán onlangs op eigen initiatief ondernam.
Niet namens de EU
Deze rondreis bracht Orbán onder meer in Moskou, waar hij een onderhoud had met de Russische president Vladimir Poetin. Ook sprak hij in de Verenigde Staten met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, maar niet met zittend president Joe Biden.
Diverse EU-kopstukken zagen zich genoodzaakt te benadrukken dat Orbán tijdens deze ontmoetingen niet namens de EU sprak. Dat deden ook premier Dick Schoof en minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken. Maar toen de Europese Commissie besloot bijeenkomsten in Hongarije even links te laten liggen, ging Nederland daar niet in mee.
Kritiek
Het kwam het kabinet op kritiek te staan van de coalitiepartijen VVD en NSC, die vinden dat Nederland de lijn van de Europese Commissie zou moeten volgen. Inmiddels hebben ook GroenLinks-PvdA, D66, CDA, Partij voor de Dieren en Volt zich daarbij aangesloten. Daarmee vindt een ruime Kamermeerderheid dat Van Weel eigenlijk thuis had moeten blijven.
De kritiek van Nederland op het solistische optreden van Orbán zal Van Weel herhalen. Voor de 'vredesmissie' die de Hongaarse premier is begonnen, heeft hij geen enkel mandaat van de Europese Unie, zegt Van Weel. "Die kritische boodschap zal ik in Boedapest opnieuw overbrengen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over extra wijzigingen van de begrotingen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken. Het demissionaire kabinet wil een overbruggingskrediet verstrekken aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen dat het gaat om scheepsbouwer Damen Naval na berichtgeving van verschillende media.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
2 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geleden