
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest
BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."
Op de agenda van de informele raad staan veel onderwerpen die voor Nederland belangrijk zijn, zegt Van Weel vanuit Boedapest. Het gaat onder meer om migratie, ondermijnende criminaliteit en versterking van de weerbaarheid. "Dat zijn grensoverschrijdende onderwerpen. Als Nederland hebben we daar onze buurlanden voor nodig. Namens Nederland ga ik richting geven aan de strategische discussie die hierover morgen wordt gevoerd."
De Europese Commissie kondigde vorige week een boycot aan van informele ministersvergaderingen die Hongarije als roulerend EU-voorzitter organiseert. Bij deze bijeenkomsten zullen voorlopig alleen ambtenaren en geen Eurocommissarissen aanschuiven. Aanleiding voor deze ongebruikelijk stap is de 'vredesmissie' voor Oekraïne die premier Viktor Orbán onlangs op eigen initiatief ondernam.
Niet namens de EU
Deze rondreis bracht Orbán onder meer in Moskou, waar hij een onderhoud had met de Russische president Vladimir Poetin. Ook sprak hij in de Verenigde Staten met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, maar niet met zittend president Joe Biden.
Diverse EU-kopstukken zagen zich genoodzaakt te benadrukken dat Orbán tijdens deze ontmoetingen niet namens de EU sprak. Dat deden ook premier Dick Schoof en minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken. Maar toen de Europese Commissie besloot bijeenkomsten in Hongarije even links te laten liggen, ging Nederland daar niet in mee.
Kritiek
Het kwam het kabinet op kritiek te staan van de coalitiepartijen VVD en NSC, die vinden dat Nederland de lijn van de Europese Commissie zou moeten volgen. Inmiddels hebben ook GroenLinks-PvdA, D66, CDA, Partij voor de Dieren en Volt zich daarbij aangesloten. Daarmee vindt een ruime Kamermeerderheid dat Van Weel eigenlijk thuis had moeten blijven.
De kritiek van Nederland op het solistische optreden van Orbán zal Van Weel herhalen. Voor de 'vredesmissie' die de Hongaarse premier is begonnen, heeft hij geen enkel mandaat van de Europese Unie, zegt Van Weel. "Die kritische boodschap zal ik in Boedapest opnieuw overbrengen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer moet niet donderdag, maar op een later moment stemmen over de zogeheten Wet versterking regie volkshuisvesting. Dat stelt woningcorporatiekoepel Aedes, in navolging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die woensdag met een soortgelijke oproep kwam. Volgens de branchevereniging van woningcorporaties moet de Raad van State eerst beoordelen wat de gevolgen zijn van een wijzigingsvoorstel over statushouders dat dinsdag werd aangenomen.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De stemming over de strenge asielwetten is uitgesteld van donderdagmiddag naar de late avond. Dat komt doordat SP'er Michiel van Nispen heeft aangevraagd om hier hoofdelijk over te stemmen, bevestigt hij na berichtgeving van RTL Nieuws. Het Kamerlid vindt het passend dat voor zulke ingrijpende wetten elk Kamerlid zich voor of tegen uitspreekt, in plaats van per partij te stemmen.
21 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Tientallen organisaties roepen de Tweede Kamer in een paginagrote advertentie in NRC op tegen de asielnoodmaatregelenwet te stemmen. Onder meer vakbond FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Landelijke Studentenvakbond, Dokters van de Wereld en religieuze organisaties hebben de oproep ondertekend.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat eenzijdig maatregelen nemen tegen Israël als Europa het daar later deze maand niet over eens wordt. Dat zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in de Tweede Kamer. Hij blijft zich inzetten voor Europese actie omdat die veel effectiever is.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat haar tweet over Douwe Bob niet heeft geholpen om de dialoog te voeren over het recht van Joden om zichzelf te zijn. In een videoboodschap op X blijft ze achter de inhoud van haar eerdere bericht staan: "Is Douwe Bob een Jodenhater? Ik denk het niet. Is het ontkennen van het recht op een Joodse staat en het verketteren van zionisme Jodenhaat? Ja, dat is het wel."
20 uur geleden