Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Van Warmerdam-acteur' Henri Garcin (94) overleden

'Van Warmerdam-acteur' Henri Garcin (94) overleden

PARIJS (ANP) - De Frans-Belgische acteur Henri Garcin is maandag op 94-jarige leeftijd in Parijs overleden. Dat melden Franse media. Film- en theaterproducent Marc van Warmerdam, die ruim dertig jaar met hem samenwerkte, bevestigt het nieuws na contact te hebben gehad met naasten van Garcin.

De acteur was in Nederland vooral bekend doordat hij verscheen in vijf films van regisseur Alex van Warmerdam. Hij was te zien als vader Victor in Abel, het debuut van de geprezen regisseur uit 1986. Daarna volgden De Noorderlingen, De Jurk, Grimm en Schneider vs. Bax. Ook was Garcin een aantal keer als rechter te zien in de serie Pleidooi en speelde hij in twee films van Jos Stelling: No Trains No Planes (1999) en Het Meisje en de Dood (2012).

De acteur werd in 1929 geboren in Antwerpen, maar vertrok op jonge leeftijd naar Parijs. Hij werkte vooral in Frankrijk: zijn eerste hoofdrol speelde Garcin in 1966 in La vie de Chateau naast Catherine Deneuve en Philippe Noiret. Maar zeker in de jaren tachtig en negentig was hij ook met regelmaat in Belgische en Nederlandse films te zien.

Andere grote titels waar Garcin in speelde, waren Koko Flanel met Urbanus en Le Huitième Jour. Sporadisch was Garcin te zien in een Hollywoodproductie. Zo speelde hij in de remake van The Pink Panther uit 2006 de president. Ook stond de acteur veel op de planken, vooral in Frankrijk.

Meer uit Binnenland

Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

17 minuten geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

1 uur geleden
Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

2 uur geleden
Máxima maakt zich zorgen over jongeren die kopen op krediet

BOGATA (ANP) - Koningin Máxima is bezorgd over het gemak waarmee jongeren aankopen kunnen doen op krediet. "Ik maak me veel zorgen over de vele koop-nu-betaal-later-aanbiedingen die bijvoorbeeld jongeren in Nederland krijgen", zegt de vorstin in een interview met het AD.

6 uur geleden
Nieuwe partijleider Jimmy Dijk spreekt geplaagd SP toe op congres

DEN HAAG (ANP) - Jimmy Dijk staat zaterdag voor het eerst als partijleider op het podium bij het congres van de SP. De leden kunnen wel wat opbeurende woorden gebruiken in het theater 't Spant in Bussum: in november verloor Dijks voorganger Lilian Marijnissen de zevende verkiezingen op rij. Kort daarna besloot ze om uit de politiek te stappen. Bij de partij is sowieso sprake van een grote wisseling van de wacht. Tiny Kox is vorige maand na ruim twintig jaar vertrokken als senator en bovendien kiezen de leden een nieuw bestuur.

7 uur geleden
Winsum neemt afscheid van omgebracht meisje

WINSUM (ANP) - De inwoners van het Groningse dorp Winsum nemen zaterdag afscheid van een 17-jarig meisje, dat vorige week om het leven werd gebracht. Haar ex-vriend van 19 jaar is daarvoor gearresteerd. De uitvaart is in sporthal De Tirrel in het dorp. De begrafenis is in besloten kring.

7 uur geleden
Automobilist omgekomen door aanrijding op A27 bij Almere

ALMERE (ANP) - Een automobilist is vrijdagavond om het leven gekomen door een ongeluk op de A27 ter hoogte van Almere. Het dodelijke ongeval werd voorafgegaan door een aanrijding tussen de auto van het slachtoffer en een vrachtwagen. De automobilist is daarop uitgestapt en werd toen vermoedelijk aangereden door een andere passerende vrachtwagen, meldt de politie.

12 uur geleden