Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Van Warmerdam-acteur' Henri Garcin (94) overleden

'Van Warmerdam-acteur' Henri Garcin (94) overleden

PARIJS (ANP) - De Frans-Belgische acteur Henri Garcin is maandag op 94-jarige leeftijd in Parijs overleden. Dat melden Franse media. Film- en theaterproducent Marc van Warmerdam, die ruim dertig jaar met hem samenwerkte, bevestigt het nieuws na contact te hebben gehad met naasten van Garcin.

De acteur was in Nederland vooral bekend doordat hij verscheen in vijf films van regisseur Alex van Warmerdam. Hij was te zien als vader Victor in Abel, het debuut van de geprezen regisseur uit 1986. Daarna volgden De Noorderlingen, De Jurk, Grimm en Schneider vs. Bax. Ook was Garcin een aantal keer als rechter te zien in de serie Pleidooi en speelde hij in twee films van Jos Stelling: No Trains No Planes (1999) en Het Meisje en de Dood (2012).

De acteur werd in 1929 geboren in Antwerpen, maar vertrok op jonge leeftijd naar Parijs. Hij werkte vooral in Frankrijk: zijn eerste hoofdrol speelde Garcin in 1966 in La vie de Chateau naast Catherine Deneuve en Philippe Noiret. Maar zeker in de jaren tachtig en negentig was hij ook met regelmaat in Belgische en Nederlandse films te zien.

Andere grote titels waar Garcin in speelde, waren Koko Flanel met Urbanus en Le Huitième Jour. Sporadisch was Garcin te zien in een Hollywoodproductie. Zo speelde hij in de remake van The Pink Panther uit 2006 de president. Ook stond de acteur veel op de planken, vooral in Frankrijk.

Meer uit Binnenland

Ook Belastingdienst wil apps als TikTok weren van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen, uit vrees dat die gebruikt zouden kunnen worden om mensen te bespioneren. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de dienst het kabinet hierin volgt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deed vorige week al een dringende oproep hiertoe aan rijksambtenaren, naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD.

7 minuten geleden
VPRO: Wim de Bie sprak geweten van progressief Nederland aan

DEN HAAG (ANP) - Wim de Bie riep tijdens zijn carrière op om niet achter de massa aan te lopen, en sprak decennia lang het geweten aan van progressief denkende Nederlanders. Dat zegt algemeen directeur Lennart van der Meulen namens de VPRO in een verklaring over de overleden cabaretier en schrijver.

24 minuten geleden
Kees van Kooten gaat niet reageren op dood Wim de Bie

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier en schrijver Kees van Kooten gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijke partner Wim de Bie. Dat laat de VPRO maandag desgevraagd weten.

35 minuten geleden
Cabaretier en schrijver Wim de Bie op 83-jarige leeftijd overleden

AMSTERDAM (ANP) - Cabaretier en schrijver Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VPRO, waar hij decennialang programma's voor maakte, maandag bekendgemaakt. Hij kampte al jaren met ernstige gezondheidsproblemen. De Bie kreeg grote bekendheid als lid van het duo Van Kooten en De Bie. Samen maakten ze satirisch theater en verzorgden in de jaren 70, 80 en 90 iconische televisieprogramma’s voor de VPRO.

55 minuten geleden
Duitse politie onderzoekt oorzaak ongeval bij Elten nog

ELTEN (ANP) - De Duitse politie onderzoekt nog hoe het kon dat twee auto's op dezelfde plek van de weg raakten op de A3 bij Elten in Duitsland. Door het ongeluk kwamen vier Nederlanders om het leven. De politiewoordvoerder zei dat het maandag nog te vroeg was om iets te zeggen over de oorzaak van het ongeval.

1 uur geleden
ProRail: na dassenburchten bij Esch ook die in Vught aangepakt

ESCH (ANP) - Alle dassenburchten bij het spoor in het Brabantse Esch zijn verwijderd. Dat meldt spoorbeheerder ProRail, die ook even verderop in Vught is begonnen met werkzaamheden om dassenburchten onder dezelfde spoorlijn weg te halen.

2 uur geleden
Nieuwe fase in liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat vanaf maandag een nieuwe fase in. Het Openbaar Ministerie heeft drie dagen uitgetrokken om te reageren op de pleidooien van de advocaten van de verdachten, onder meer op het uitvoerige pleidooi van de advocaten van hoofdverdachte Ridouan Taghi.

7 uur geleden