Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Vuuren: Nederland moet stappen nemen om uitstoot te reduceren

Van Vuuren: Nederland moet stappen nemen om uitstoot te reduceren

DEN HAAG (ANP) - Volgens Detlef van Vuuren, onderzoeker voor het VN-klimaatpanel IPCC, moet Nederland grote stappen zetten om liefst voor het jaar 2050 op netto 0 broeikasuitstoot uit te komen. Alleen zo kan volgens hem aan de vereisten van het Parijs-akkoord worden voldaan, het internationale verdrag uit 2015 met als doel de opwarming van de aarde te beperken. Van Vuuren is onderzoeker bij Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), een instituut dat zich bezighoudt met strategische beleidsanalyse op het gebied van milieu, natuur en ruimte.

Maandag kwam het IPCC-rapport uit over klimaatverandering. "Op basis van dit rapport kunnen we vaststellen dat wat nu gebeurt onvoldoende is en dat actie noodzakelijk is", zegt Van Vuuren, die niet aan dit rapport meewerkte, maar wel aan een rapport dat volgend jaar verschijnt. Sinds het vorige IPCC-rapport dat acht jaar geleden verscheen, zijn broeikasemissies alleen maar toegenomen, stelt hij. Om nog binnen de afspraken van het Parijs-akkoord te blijven moet dit "drastisch naar beneden".

"Je hebt het koolstofbudget", legt hij uit. "Dat is het aantal broeikasgassen dat je nog mag uitstoten om binnen het Parijs-akkoord te blijven. Doordat we al die tijd nog steeds op hoge emissies zijn gebleven, zijn die budgetten dramatisch klein geworden." En dus moet er aangescherpt worden. Van Vuuren noemt het sneller overstappen op elektrisch rijden. Maar ook moet elektriciteit in sterke mate opgewekt worden met bijvoorbeeld wind en zon, zegt hij. Verder is het van belang dat huizen en industrieën geen emissies veroorzaken.

"Dat is best een uitdaging", stelt Van Vuuren. "Maar doordat we het zo lang uitgesteld hebben moet het nu erg snel: in minder dan dertig jaar moeten we naar die nul toe." In 2023 wordt het huidige klimaatbeleid van landen geëvalueerd en wordt gevraagd hun bijdrage aan terugbrengen van die uitstoot aan te scherpen, in het kader van het Parijs-akkoord. Daarbij is het van belang dat landen, zo ook Nederland, het beleid aanscherpen.

Meer uit Binnenland

Oppositie nog niet te spreken over 'schamel' onderwijsvoorstel

DEN HAAG (ANP) - De meeste oppositiepartijen die onderhandelen over de onderwijsbegroting zijn niet te spreken over het openingsvoorstel waarmee de regeringscoalitie maandag is gekomen. Verschillende partijen noemen het bod "schamel". Het nieuwe plan is om 363 miljoen van de 2 miljard euro aan geplande bezuinigingen terug te draaien en dat kan op weinig enthousiasme rekenen, zeggen ingewijden. Het 'monsterverbond' van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 had zelf voorgesteld om 1,3 miljard euro aan bezuinigingen te voorkomen.

1 uur geleden
Organisaties: OM moet Israëlische inmenging ICC onderzoeken

AMSTERDAM (ANP) - Een groep organisaties roept het Openbaar Ministerie op onderzoek te doen naar mogelijke Israëlische inmenging bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat onderzoek zou volgens de organisaties moeten gaan over "bedreiging, chantage en afluisterpraktijken van medewerkers van het Strafhof".

1 uur geleden
Wel milieuzone maar geen zero-emissiezone voor haven Scheveningen

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag zondert de haven van Scheveningen uit van de geplande zero-emissiezone in het kustgebied van de stad, die daar in 2026 wordt ingevoerd. Volgens Den Haag zou een zero-emissiezone tot problemen leiden voor bedrijven in de haven, omdat deze veel gebruikmaken van bijvoorbeeld koel- en vriestransport en voertuigen met veel trekkracht.

1 uur geleden
Wilders hoopt dat onderwijsvoorstel coalitie tot akkoord leidt

DEN HAAG (ANP) - De coalitiefracties hebben een "serieus gesprek" gevoerd met de oppositie over het eventueel aanpassen van de onderwijsbegroting, zei PVV-voorman Geert Wilders na afloop van dat overleg. Hij wacht de reactie van de oppositie af op het bod dat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft gedaan. "Het is een belangrijke begroting dus we moeten ons best doen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die begroting de eindstreep haalt en ik hoop ook dat dat gaat lukken."

2 uur geleden
Lezing Israëlische professor niet fysiek op TU/e maar online

EINDHOVEN (ANP) - Een voor dinsdag geplande lezing van de Israëlische professor Kiril Solovey op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wordt niet fysiek gehouden, maar digitaal. Dat is volgens de TU/e het gevolg van de grimmige sfeer die ontstond tijdens een protestactie op 26 november, tijdens een lezing van hoogleraar Karel Martens. Martens is net als Solovey verbonden aan de Israëlische universiteit Technion en werd tijdens de protestactie door de beveiliging naar een aparte ruimte geleid.

2 uur geleden
Coalitie doet oppositie voorstel over wijzigen onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen hebben de oppositiepartijen een voorstel gedaan over het wijzigen van de onderwijsbegroting. Wat het voorstel behelst wil niemand zeggen, bleek na een kort overleg maandagmiddag. Dinsdag gaat het overleg verder, meldde Nicolien van Vroonhoven (NSC). Uiterlijk donderdag moeten de partijen eruit zijn, want dan wordt er gestemd over de begrotingen.

3 uur geleden
Oppositie verwacht nu bod van coalitie over onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.

4 uur geleden