Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Vleuten verovert opnieuw wereldtitel met een verhaal

Van Vleuten verovert opnieuw wereldtitel met een verhaal

WOLLONGONG (ANP) - Annemiek van Vleuten realiseerde zich zaterdag amper dat ze voor de tweede keer wereldkampioen was geworden. "Ik wacht op het moment dat iemand zegt dat het niet waar is", sprak ze kort nadat ze in het Australische Wollongong als eerste de finish was gepasseerd. Ze had de koers nota bene gereden met een breukje in de elleboog, opgelopen bij een val woensdag in de gemengde ploegentijdrit.

Drie jaar geleden werd Van Vleuten (39) in Yorkshire al wereldkampioen na een solo van meer dan 100 kilometer. "Het zijn allebei titels met een mooi verhaal", concludeerde ze na een wedstrijd die ze voornamelijk in dienst van Marianne Vos had gereden.

Van Vleuten had grootse plannen gehad. "Ik had een Yorkshire 2.0 in gedachten, maar na die val kon ik dat vergeten. Ik heb vrijwel de hele wedstrijd in dienst van Marianne gereden. Pas toen ik zag dat ze niet meer terug kon komen vooraan werd het anders." Van Vleuten kwam in een groep van acht in de laatste kilometer terug bij een kopgroep van vijf en snelde er meteen langs. "Het was mijn enige kans, met die elleboog kon ik niet sprinten. Maar ik rekende er steeds op dat ze me nog zouden inhalen."

Regenboogtrui

Ze had pijn gehad. "Ik moest alles zittend doen, op die klim explodeerden mijn benen steeds." In haar laatste jaar als wielrenster - Van Vleuten kondigde eerder al aan dat ze eind 2023 stopt - mag ze nogmaals in de regenboogtrui rijden. "Ongelooflijk, hier had ik na die val niet meer op gerekend. Het wordt bijzonder. De vorige keer droeg ik de regenboogtrui in het coronajaar. Nu zal er weer publiek zijn bij de koersen."

Van Vleuten had dit jaar al de Giro Donne, de Tour de France Femmes en de Vuelta voor vrouwen gewonnen. Ze was, tot woensdag, de topfavoriet om in Wollongong de wereldtitel te veroveren. Maar de val had alles veranderd. "De afgelopen dagen werd ik wakker met het gevoel: wat een nachtmerrie is dit WK. Ik had tegen vrienden en familie gezegd dat ze niet moesten opstaan voor deze koers. Hopelijk hebben zij niet geluisterd en tóch hun wekker gezet."

Ze hoopte opnieuw mensen te hebben geïnspireerd. "Je kunt zelfs wereldkampioen worden met een gebroken elleboog", lachte ze. "Wonderen kunnen toch gebeuren, al heb ik er zelf nog altijd moeite mee om dit te geloven."

Meer uit Sport

Seedo sprint naar halve finales 60 meter bij WK indoor

GLASGOW (ANP) - N'ketia Seedo is op de WK indooratletiek in Glasgow doorgedrongen tot de halve finales van de 60 meter. De 20-jarige atlete uit Utrecht spurtte in haar serie naar de derde plaats in 7,24 seconden, goed voor een rechtstreeks vervolg in het toernooi. De halve finales en de finale van de 60 meter worden zaterdagavond afgewerkt.

1 uur geleden
Debutant Geerds naar halve finales 60 meter horden op WK indoor

GLASGOW (ANP) - Job Geerds heeft zich op de WK indooratletiek in Glasgow geplaatst voor de halve finales van de 60 meter horden. De 21-jarige debutant eindigde als derde in zijn serie in 7,66 seconden, goed voor een rechtstreekse doorgang naar de volgende ronde. De halve finales en de finale van de 60 meter horden staan voor zaterdagavond op het programma.

2 uur geleden
De Minaur en Ruud finalisten op tennistoernooi Acapulco

ACAPULCO (ANP) - De Australische tennisser Alex De Minaur heeft de finale bereikt op het toernooi van Acapulco. De titelverdediger zag zijn tegenstander in de halve finales, de Amerikaan Jack Draper, ziek opgeven. De Minaur, twee weken geleden nog finalist op het ABN AMRO Open in Rotterdam, leidde op dat moment met 6-3 2-6 4-0.

6 uur geleden
Dokter verrast na alles-of-niets race met WK-brons op vijfkamp

GLASGOW (ANP) - Sofie Dokter toonde een leeuwenhart op de vijfkamp bij de WK indooratletiek in Glasgow. De 21-jarige Groningse meerkampster won de bronzen medaille na een alles-of-niets race op de afsluitende 800 meter. Ze kreeg op de laatste meters amper nog het ene been voor het andere, maar vocht zich naar de winst in een dik persoonlijk record van 2.11,89 en een puntenaantal dat haar het onverwachte brons opleverde.

6 uur geleden
Verstappen start jacht op vierde wereldtitel in Bahrein vanaf pole

SAKHIR (ANP) - Max Verstappen gaat vanaf poleposition op jacht naar de eerste overwinning van het nieuwe seizoen en naar zijn vierde wereldtitel in de Formule 1. De drievoudig wereldkampioen van Red Bull was de snelste in de kwalificatie en start daarom in de Grote Prijs van Bahrein, die dit jaar op zaterdag wordt verreden, vanaf de voorste startrij met naast zich Ferrari-coureur Charles Leclerc.

10 uur geleden
Atlete Bol op jacht naar eerste wereldtitel indoor op 400 meter

GLASGOW (ANP) - Goud en zilver lonken voor de Nederlandse atletiekploeg op de tweede dag van de WK indoor in Glasgow. Femke Bol is torenhoog favoriet voor de wereldtitel op de 400 meter en Lieke Klaver maakt zeker ook kans op een medaille. De finale van de 400 meter is om 22.00 uur Nederlandse tijd.

11 uur geleden
Geen paniek bij atlete Klaver na valste start om 'trilbeen'

GLASGOW (ANP) - Atlete Lieke Klaver was geen moment in paniek nadat ze een valse start maakte in de halve finales van de 400 meter bij de WK indooratletiek in Glasgow. "Ik wist wel meteen dat het om mij ging, want mijn rechterbeen trilde in het startblok. En dat wordt geregistreerd", vertelde de atlete na afloop.

14 uur geleden