Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Vleuten verovert opnieuw wereldtitel met een verhaal

Van Vleuten verovert opnieuw wereldtitel met een verhaal

WOLLONGONG (ANP) - Annemiek van Vleuten realiseerde zich zaterdag amper dat ze voor de tweede keer wereldkampioen was geworden. "Ik wacht op het moment dat iemand zegt dat het niet waar is", sprak ze kort nadat ze in het Australische Wollongong als eerste de finish was gepasseerd. Ze had de koers nota bene gereden met een breukje in de elleboog, opgelopen bij een val woensdag in de gemengde ploegentijdrit.

Drie jaar geleden werd Van Vleuten (39) in Yorkshire al wereldkampioen na een solo van meer dan 100 kilometer. "Het zijn allebei titels met een mooi verhaal", concludeerde ze na een wedstrijd die ze voornamelijk in dienst van Marianne Vos had gereden.

Van Vleuten had grootse plannen gehad. "Ik had een Yorkshire 2.0 in gedachten, maar na die val kon ik dat vergeten. Ik heb vrijwel de hele wedstrijd in dienst van Marianne gereden. Pas toen ik zag dat ze niet meer terug kon komen vooraan werd het anders." Van Vleuten kwam in een groep van acht in de laatste kilometer terug bij een kopgroep van vijf en snelde er meteen langs. "Het was mijn enige kans, met die elleboog kon ik niet sprinten. Maar ik rekende er steeds op dat ze me nog zouden inhalen."

Regenboogtrui

Ze had pijn gehad. "Ik moest alles zittend doen, op die klim explodeerden mijn benen steeds." In haar laatste jaar als wielrenster - Van Vleuten kondigde eerder al aan dat ze eind 2023 stopt - mag ze nogmaals in de regenboogtrui rijden. "Ongelooflijk, hier had ik na die val niet meer op gerekend. Het wordt bijzonder. De vorige keer droeg ik de regenboogtrui in het coronajaar. Nu zal er weer publiek zijn bij de koersen."

Van Vleuten had dit jaar al de Giro Donne, de Tour de France Femmes en de Vuelta voor vrouwen gewonnen. Ze was, tot woensdag, de topfavoriet om in Wollongong de wereldtitel te veroveren. Maar de val had alles veranderd. "De afgelopen dagen werd ik wakker met het gevoel: wat een nachtmerrie is dit WK. Ik had tegen vrienden en familie gezegd dat ze niet moesten opstaan voor deze koers. Hopelijk hebben zij niet geluisterd en tóch hun wekker gezet."

Ze hoopte opnieuw mensen te hebben geïnspireerd. "Je kunt zelfs wereldkampioen worden met een gebroken elleboog", lachte ze. "Wonderen kunnen toch gebeuren, al heb ik er zelf nog altijd moeite mee om dit te geloven."

Meer uit Sport

IOC krijgt kritiek na oproep Russen en Belarussen toe te laten

WARSCHAU (ANP/AFP/DPA) - De oproep van het Internationaal Olympisch Comité aan de sportbonden om individuele atleten uit Rusland en Belarus onder voorwaarden weer toe te laten tot wedstrijden is slecht gevallen bij politici in Polen, Duitsland en Tsjechië.

1 uur geleden
Van de Zandschulp geeft voorsprong weg en mist kwartfinales Miami

MIAMI (ANP) - Het is Botic van de Zandschulp net niet gelukt een plek in de kwartfinales van het masterstoernooi van Miami af te dwingen. De beste tennisser van Nederland, als 26e geplaatst in Florida, gaf in de vierde ronde een voorsprong uit handen tegen de Fin Emil Ruusuvuori, die met 4-6 6-4 7-5 won. Van de Zandschulp stond met 6-4 4-3 voor, met een servicebreak. In de derde set kwam hij van een 5-2-achterstand nog terug tot 5-5.

1 uur geleden
Rusland: criteria toelating atleten zijn onaanvaardbaar

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De criteria die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft geformuleerd voor de deelname van individuele atleten uit Rusland en Belarus aan internationale wedstrijden zijn onaanvaardbaar. Dat zegt Stanizlav Pozdniakov, de voorzitter van het Russisch olympisch comité.

3 uur geleden
IOC verhoogt steun aan Oekraïense sport naar 7 miljoen euro

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de financiële steun aan Oekraïne verdrievoudigd. Het zogeheten solidariteitsfonds waar Oekraïense sporters uit kunnen putten, bestaat nu uit 7,5 miljoen dollar (omgerekend bijna 7 miljoen euro). Volgens het IOC hebben in de afgelopen twaalf maanden zo'n 3000 atleten en andere leden van de olympische gemeenschap in Oekraïne daarvan geprofiteerd.

5 uur geleden
IOC roept sportbonden op om Russen en Belarussen toe te laten

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) roept sportbonden op om Russen en Belarussen weer te laten meedoen aan internationale competities. Het gaat dan alleen om individuele sporten. In teamsporten zijn Rusland en Belarus sowieso niet welkom.

6 uur geleden
Wielrenner Van Baarle mist woensdag Dwars door Vlaanderen

ROESELARE (ANP/BELGA) - Dylan van Baarle mist woensdag Dwars door Vlaanderen. De 30-jarige renner is door zijn team Jumbo-Visma niet in de ploeg opgenomen na zijn valpartij vorige week in de E3 Saxo Classic. Het team zegt met Van Baarle geen risico te willen nemen met het oog op de Ronde van Vlaanderen, die zondag op het programma staat.

6 uur geleden
IOC schuift besluit over deelname Russen aan Spelen voor zich uit

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) schuift een beslissing over de deelname van sporters uit Rusland en Belarus aan de Olympische Spelen voor zich uit. Voorzitter Thomas Bach zei na een bestuursvergadering van het IOC in Lausanne dat de sancties tegen beide landen voorlopig van kracht blijven.

6 uur geleden