
Van seks tot landbouw: voor elk onderwerp een kieswijzer
DEN HAAG (ANP) - Van seks tot landbouw en van feminisme tot jongeren: kiezers kunnen komende Tweede Kamerverkiezingen op tal van manieren bepalen welke partij het beste aansluit bij hun overtuigingen. Naast de algemene kieswijzers, zoals het Kieskompas en de Stemwijzer, zijn er stemhulpen voor uiteenlopende onderwerpen en doelgroepen.
De Politieke Sekswijzer van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers legt de kiezer stellingen voor over onder andere anticonceptie, abortus en de aanpak van seksueel geweld. Wie de stemhulp van vakblad Boerderij invult, krijgt inzicht in de standpunten die partijen hebben over land- en tuinbouw en voor wie wil weten hoe partijen kijken naar de rol van technologie is er de Technologie Kieswijzer van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek.
De Cannabis Stemwijzer van Stichting Maatschappij en Cannabis legt de kiezer stellingen voor over het thuis kweken van de softdrug, medicinale cannabis en het gedoogbeleid. Ook heeft belangenorganisatie COC dit jaar weer een 'lhbti-kieswijzer' gemaakt en zowel de Nationale Jeugdraad (NJR) als ProDemos bieden stemhulpen aan speciaal voor jongeren.
Naast deze gespecialiseerde kieswijzers zijn er ook tal van andere initiatieven om kiezers te informeren over partijstandpunten. Zo heeft ActionAid de Feministische Partijwijzer opgesteld. Daarin oordeelt de non-profitorganisatie zelf over onder meer het feministische gehalte van de partijprogramma's. En de Stemmentracker van ProDemos legt de kiezer geen stellingen voor, maar moties en wetsvoorstellen uit de afgelopen kabinetsperiode. Vervolgens worden de keuzes van de kiezers naast het stemgedrag van partijen in de Kamer gelegd.
Wie uiteindelijk dan precies weet welke partij het beste aansluit bij zijn of haar standpunten, kan op politieke speeddate met een andere kiezer. Via de website Waaromkiesjij.nl kunnen kiezers in gesprek met elkaar over hun politieke voorkeuren.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Jongeren willen meer inspraak in de politiek. Dat was maandag in gesprek met onder andere klimaatminister en D66-lijsttrekker Rob Jetten, BBB-leider Caroline van der Plas en Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek de boodschap van Het Jonge Geluid, een samenwerkingsverband van de acht grootste Nederlandse jongerenorganisaties. Zij overhandigden in perscentrum Nieuwspoort het Jongerenmanifest, een plan met elf punten om "de positie van jongeren in Nederland te versterken".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) staat open voor nieuwe sancties als de situatie in Nagorno-Karabach verder verslechtert. Ze noemde in een debat in de Tweede Kamer de humanitaire situatie in de enclave "zeer ernstig". Ze maakt zich hard voor meer hulp.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de eerste tien kandidaten van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen staan drie nieuwelingen. Zo stapt de voorzitter van de fractie in de Eerste Kamer, Marjolijn Faber, over naar de Tweede Kamer. Ze staat op de zevende plek. Van de zeventien PVV'ers die twee jaar geleden werden gekozen, keren er vijf niet terug na de verkiezingen in november.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV'er Harm Beertema keert niet terug in de Tweede Kamer na de verkiezingen. Hij vindt dat hij een te lage plek heeft gekregen op de kandidatenlijst. De 71-jarige onderwijsspecialist van de partij van Geert Wilders was naar eigen zeggen op plaats zestien gezet. "Ik trek me daarom terug als kandidaat", laat hij weten.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de vorige week dinsdag door koning Willem-Alexander uitgesproken troonrede werd opvallend weinig over nieuw beleid gesproken vergeleken met voorgaande jaren. Dat meldt het Montesquieu Instituut na een analyse van universitair docent Gerard Breeman en bijzonder hoogleraar Arco Timmermans. Het percentage zinnen zonder nieuw beleid was niet eerder zo hoog in hun 'wolligheidsindex'.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte brengt vrijdag alsnog een bezoek aan Groningen, waar hij begin juli al heen zou gaan. Vanwege de val van zijn kabinet ging het bezoek eerder dit jaar niet door. Uiteindelijk werd op de dag dat hij naar de noordelijke provincie zou afreizen het debat over zijn gevallen kabinet gehouden, waarin hij zijn vertrek uit de nationale politiek aankondigde.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.
23 uur geleden