Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Rouwendaal pakt olympisch zilver op 10 kilometer open water

Van Rouwendaal pakt olympisch zilver op 10 kilometer open water

TOKIO (ANP) - Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft op de Olympische Spelen zilver gepakt op de 10 kilometer door het open water. De olympisch kampioene van Rio 2016 moest haar titel afstaan aan Ana Marcela Cunha uit Brazilië. Van Rouwendaal tikte na zeven rondes door de baai in Tokio als tweede aan. Het brons ging naar de Australische Kareena Lee.

Cunha nam in de laatste ronde de leiding en stond die niet meer af. Van Rouwendaal, die vijf jaar geleden voor de kust van de Copacabana naar het goud soleerde, miste de kracht om de Braziliaanse in de finishstraat nog voorbij te zwemmen.

Van Rouwendaal zwom de openingsfase in het midden van de groep en begon zich pas na zo'n drie rondes met de strijd voorin te melden. Bij de laatste doorkomst, met nog zo'n 1,4 kilometer te zwemmen, kwam ze als derde door. De titelverdedigster koos op het laatste stuk een andere lijn dan Cunha, maar ze kwam de Braziliaanse niet voorbij.

Trainen op diverse snelheden

Van Rouwendaal zegevierde in mei van dit jaar bij de EK in Boedapest op de 5 en 10 kilometer. Ze toonde in Hongarije aan dat ze niet alleen kan winnen na een lange solo, zoals op de Spelen van Rio 2016, maar ook in een sprint. Van Rouwendaal heeft onder haar Duitse coach Bernd Berkhahn, met wie ze sinds vorig jaar werkt, veel getraind op het kunnen van diverse snelheden. "Als het nu op een sprint aankomt, dan denk ik dat ik wel een van de snelsten ben", zei ze enkele maanden geleden op het kwalificatietoernooi in Eindhoven, waar ze een olympisch ticket bemachtigde op de 200 meter rugslag.

Dat was een bewuste keuze. Van Rouwendaal kon daardoor namelijk ook kon meedoen aan het langebaantoernooi en mocht zo al eerder het olympisch dorp in. Afgelopen week haalde ze op de 200 rug tot haar eigen verbazing zelfs de halve finales. Daardoor had Van Rouwendaal al twee races in haar benen en armen zitten voordat ze woensdag in de vroege Japanse ochtend het warme water van Odaiba Marine Park (bijna 30 graden Celsius) in dook voor de wedstrijd over 10 kilometer.

Het doel was een medaille, het liefste natuurlijk goud. Het werd zilver voor de geboren Baarnse.

Meer uit Sport

FIA ziet af van onderzoek naar Mercedes-teambaas Wolff

LONDEN (ANP/DPA) - Autosportfederatie FIA zet het onderzoek naar teambaas Toto Wolff van Mercedes en diens vrouw Susie, de baas van de F1 Academy, niet door. Wolff zou vertrouwelijke informatie uit vergaderingen van de teambazen hebben doorgespeeld naar Susie, die aanschuift bij de vergaderingen van de commerciële rechtenhouder van de Formule 1 (FOM).

37 minuten geleden
Zwemsters missen podium op 4x50 meter wisselslagestafette

OTOPENI (ANP) - De Nederlandse zwemsters hebben bij de EK kortebaan in Roemenië naast de medailles gegrepen op de 4x50 meter wisselslag. Kira Toussaint, Tes Schouten, Tessa Giele en Valerie Van Roon tikten in 1.45,78 als vierde aan. Het goud ging naar Zweden in 1.43,26, voor Italië en Groot-Brittannië.

39 minuten geleden
Zwemmer Kamminga pakt EK-goud op 100 m schoolslag, brons Corbeau

OTOPENI (ANP) - Arno Kamminga heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan de titel veroverd op de 100 meter schoolslag. De 28-jarige zwemmer was in het Roemeense Otopeni met 56,52 net iets sneller dan titelverdediger Nicolo Martinenghi uit Italië. Caspar Corbeau greep het brons in 56,66.

50 minuten geleden
Schouten op EK met Nederlands record naar finale 200 meter school

OTOPENI (ANP) - Tes Schouten heeft zich bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië overtuigend geplaatst voor de finale op de 200 meter schoolslag. De 22-jarige zwemster was met een Nederlands record van 2.16,98 de snelste. Ze dook ruim onder haar eigen toptijd van 2.18,19, die ze vorig jaar tijdens de WK kortebaan zwom.

1 uur geleden
Toussaint grijpt op EK kortebaan naast medaille op 200 meter rug

OTOPENI (ANP) - Kira Toussaint heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan naast de medailles gegrepen op de 200 meter rugslag. De 29-jarige zwemster tikte in het Roemeense Otopeni als zesde aan in 2.04,47. Het goud ging naar de Britse Medi Harris in 2.02,45.

3 uur geleden
Regering Oekraïne bezorgd om oproep Russen op Spelen toe te laten

KYIV (ANP) - De Oekraïense regering zegt "erg bezorgd" te zijn over de oproep die een aantal internationale sportbonden en nationale olympische comité's aan het IOC hebben gedaan om atleten uit Rusland en Belarus onder voorwaarden toe te laten op de Olympische Spelen van Parijs komende zomer.

6 uur geleden
Tennisster Raducanu maakt in januari comeback in Auckland

AUCKLAND (ANP) - Tennisster Emma Raducanu maakt in de eerste week van januari haar comeback in wedstrijdverband. De Britse tennisster doet dan mee aan de ASB Classic, een WTA-toernooi in het Nieuw-Zeelandse Auckland. Dat maakte de organisatie van het toernooi bekend.

8 uur geleden