Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Rouwendaal en Weertman zijn klaar voor strijd met de warmte

Van Rouwendaal en Weertman zijn klaar voor strijd met de warmte

TOKIO (ANP) - Aan de voorbereiding kan het in ieder geval niet liggen. Bondscoach Thijs Hagelstein van de Nederlandse openwaterzwemmers denkt dat Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman deze week in staat zijn om in Tokio hun olympische titels op de 10 kilometer te prolongeren. "Uiteindelijk gaat het er om wie het hardste zwemt. Maar ik geloof er heilig in dat wij het beste zijn voorbereid op de warme omstandigheden hier, beter dan welk land dan ook."

De 'marathon' voor zwemmers over 10 kilometer is sowieso al een slijtageslag. Op de Spelen In Tokio krijgen ze echter ook nog eens te maken met extreme omstandigheden. De watertemperatuur in Odaiba Marine Park is bijna 30 graden Celsius. Zulke temperaturen maken de openwaterzwemmers vrijwel nooit mee. De luchtvochtigheid is bovendien bijzonder hoog.

Gedegen voorbereiding

"We hebben de afgelopen jaren heel wat plekken opgezocht waar we deze omstandigheden konden vinden", zegt Hagelstein, de persoonlijke trainer van Weertman. "Ferry weet dus precies wat hij kan verwachten. We hebben daar veel in geïnvesteerd, ik denk dat we daardoor een voorsprong hebben. Sharon is ook een keer met ons mee geweest en heeft er met haar Duitse coach Bernd Berkhahn alles aan gedaan om zich voor te bereiden op deze omstandigheden. Maar los van hoe je het aanvliegt wordt zo'n wedstrijd nog steeds beslist op zo hard mogelijk zwemmen. Ze zijn hier beiden om hun titel te prolongeren."

Weertman heeft het laatste deel van de voorbereiding in Tateyama gedaan, samen met de triatleten. "We konden daar zowel in de zee als in een buitenzwembad trainen. Dat zwembad had een temperatuur van 29, 30 graden. Vergelijkbaar dus met het water in Tokio. Dat was essentieel voor ons", aldus Hagelstein. "We hebben in de hele cyclus naar deze Spelen toe al snel erkend dat temperatuur een heel belangrijke factor zou gaan worden. We hebben ons daar dus specifiek op voorbereid."

IJskoude sportdrank

Van Rouwendaal en Weertman verkenden maandag het parcours van 1435 meter, dat ze respectievelijk woensdag- en donderdagochtend bij een opkomende zon zeven keer moeten afleggen. Met zeven rondes in plaats van de gebruikelijke vier krijgen de zwemmers meer kansen om onderweg wat te drinken. Hagelstein reikt Van Rouwendaal en Weertman met een lange stok een beker sportdrank aan waarvan de temperatuur net boven het vriespunt ligt.

"We hebben ook daar mee geëxperimenteerd, dit bleek de beste optie. Het voordeel van dat kleine rondje is dat ze vaker kunnen drinken. We gaan zeker proberen daar iedere ronde gebruik van te maken, al kan de zwemmer in het heetst van de strijd een tactische keuze maken en besluiten om door te zwemmen."

Meer uit Sport

Zwemmer Kamminga neemt revanche op Corbeau in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Arno Kamminga en Caspar Corbeau hebben bij limietwedstrijden zwemmen in Rotterdam er op de 100 meter schoolslag een mooi gevecht van gemaakt. Kamminga won in een tijd van 59,26 seconden. Dat was onder de limiet (59,49) voor deelname aan de Spelen, een grens die hij in oktober in Boedapest al had geslecht.

4 uur geleden
Schaatssters grijpen in Stavanger naast zege op teamsprint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatssters hebben bij de wereldbeker in Stavanger naast het goud gegrepen op de teamsprint. Marrit Fledderus, Femke Kok en Antoinette Rijpma-de Jong konden met 1.28,17 niet tippen aan de tijd van de Verenigde Staten (1.27,92) en werden tweede. Canada eindigde als derde.

5 uur geleden
Schaatsers vallen uit op teamsprint na val Scheperkamp

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger uitgevallen op het onderdeel teamsprint. Bij de start ging de schaats van Merijn Scheperkamp kapot, die daardoor ten val kwam. Hein Otterspeer en Tijmen Snel waren de andere schaatsers.

6 uur geleden
Streep door super-G in Beaver Creek door harde wind en sneeuwval

BEAVER CREEK (ANP) - Ook de super-G bij de mannen van zondag in het Amerikaanse Beaver Creek is afgelast. De internationale skifederatie FIS laat weten dat de harde wind en de hevige sneeuwval daartoe hebben geleid. Op vrijdag en zaterdag ging er al een streep door de eerste en tweede afdaling.

6 uur geleden
Schaatsster Groenewoud tweede achter Sablikova op 5000 meter

STAVANGER (ANP) - Schaatsster Marijke Groenewoud is bij de wereldbekerwedstrijd in het Noorse Stavanger als tweede geëindigd op de 5000 meter. De 24-jarige Friezin was met 7.03,27 alleen langzamer dan Martina Sablikova uit Tsjechië. Ragne Wiklund uit Noorwegen werd derde.

6 uur geleden
Veldrijder Iserbyt troeft Nederlanders af in wereldbekercross

FLAMANVILLE (ANP) - De Belgische veldrijder Eli Iserbyt heeft zijn leidende positie in het wereldbekerklassement verstevigd. De renner van Pauwels Sauzen - Bingoal troefde in het Franse Flamanville de Nederlanders Lars van der Haar (tweede) en Pim Ronhaar (derde) af en boekte zo zijn zesde zege van het seizoen. In de wereldbeker was Iserbyt eerder de beste in Troyes.

7 uur geleden
Schaatsster Kok pakt brons op 500 meter in Stavanger

STAVANGER (ANP) - Femke Kok is bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger als derde geëindigd op de 500 meter. De 23-jarige wereldkampioene reed 38,01 en was daarmee langzamer dan de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun, die won in 37,73. Olympisch kampioene Erin Jackson zat daar met 37,75 vlak achter en werd tweede.

8 uur geleden