Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Rij: versimpelen belastingsysteem kost twee kabinetten

Van Rij: versimpelen belastingsysteem kost twee kabinetten

DEN HAAG (ANP) - Het afbouwen van miljarden kostende belastingregelingen die te duur, niet doelmatig of onnodig zijn duurt zeker twee kabinetsperiodes, waarschuwt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen). Het kabinet heeft al 163 miljard euro aan regelingen in beeld die volgens zijn eigen beleid versoberd of afgeschaft moeten worden.

Een flink deel daarvan zijn "grote brokken": dure regelingen in de inkomstenbelastingen. Om daar vanaf te komen, heeft de Tweede Kamer enkele jaren nodig om de wetgeving behoorlijk te behandelen. Om de wijzigingen goed uit te voeren, is in de voorbereiding ervan bij de uitvoeringsorganisaties ook nog jaren nodig. "Om deze grote brokken aan te pakken is een stelselwijziging nodig", aldus Van Rij in een speech op zijn eigen ministerie. "Dat lukt je niet van één op andere dag."

Het ministerie van Financiën hield dinsdag samen met de Algemene Rekenkamer en het Centraal Planbureau een seminar over de route "naar een eenvoudiger belastingstelsel met minder uitzonderingen". De wildgroei aan fiscale regelingen stoort vooral de Rekenkamer al jarenlang. Vaak dragen zij niet bij aan het doel dat ze voor ogen hebben, en de schatkist loopt er miljarden door mis.

Groente en fruit

In totaal ontvangt de staat door de belastingvoordeeltjes die deels of helemaal niet voldoen aan de eisen 40 procent minder belastinggeld, aldus Van Rij. En er dreigt meer bij te komen: volgens onderzoek is ook het afschaffen van de btw op groente en fruit, zoals het demissionaire kabinet aanvankelijk ambieerde, niet doelmatig en onnodig duur. Eigenlijk zou een subsidieregeling beter zijn om bijvoorbeeld scholieren meer groente en fruit te laten eten.

Maar, merkt de demissionaire bewindsman op, "je wordt nog net niet voor gek verklaard" als je de btw op groente en fruit niet op nul wil zetten. Er is nog steeds veel kritiek op de twijfel over de uitvoerbaarheid en doelmatigheid van deze maatregel die het kabinet inmiddels voelt. Er is dan ook "veel missiewerk te verrichten door mijn opvolger", aldus Van Rij: die opvolger moet voorkomen dat collega-bewindspersonen allerlei problemen via een fiscale regeling willen oplossen.

Het is overigens onduidelijk of een eventueel nieuw kabinet ook door wil met het snoeien in de lange reeks belastingregelingen die niet aan de eisen voldoen.

Meer uit Politiek

Rekenkamer: ambities stuiten op gebrek aan slagkracht overheid

DEN HAAG (ANP) - De Algemene Rekenkamer maakt zich zorgen om de slagvaardigheid van de rijksoverheid. Aan politieke ambities ontbreekt het niet, maar door onder meer personeelstekorten, knellende regels en procedures, en verouderde systemen zijn ministeries en uitvoeringsorganisaties vaak niet in staat die ook waar te maken.

9 uur geleden
Financiën onderzoekt vervroegen van Verantwoordingsdag

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën onderzoekt de wens van de Algemene Rekenkamer om Verantwoordingsdag naar voren te halen. Die heeft nu plaats op de derde woensdag van mei, maar volgens president Pieter Duisenberg van de Rekenkamer zou deze dag minstens een maand naar voren moeten worden gehaald.

9 uur geleden
Groningse politiek hekelt 'onaanvaardbare situatie' in Ter Apel

GRONINGEN (ANP) - Politici en bestuurders in Groningen hebben de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel wederom onaanvaardbaar genoemd. Niet alleen is het asielzoekerscentrum in de gemeente Westerwolde al tijden overbevolkt, ook de brandveiligheid is niet op orde. Het college van Gedeputeerde Staten gaat de problemen opnieuw aankaarten.

10 uur geleden
Rekenkamer kritisch over rechtmatigheid uitgaven toeslagenherstel

DEN HAAG (ANP) - Van een op iedere acht euro's die vorig jaar zijn besteed aan compensatie voor het toeslagenschandaal, kan niet met zekerheid worden vastgesteld of die terecht is uitgekeerd. Dat meldt de Algemene Rekenkamer in zijn jaarlijkse verantwoordingsonderzoek.

10 uur geleden
Kabinet pakte energiecrisis 'beheerst' aan, zegt Rekenkamer

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet krijgt complimenten van de Algemene Rekenkamer voor de manier waarop het vorig jaar probeerde de gevolgen van de energiecrisis voor huishoudens te beperken. "Ondanks de tijdsdruk zijn de regelingen over het algemeen beheerst uitgevoerd en is de rechtmatigheid op orde", zo luidt het oordeel in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek.

10 uur geleden
Rekenkamer: beheer financiën ministerie Volksgezondheid verbeterd

DEN HAAG (ANP) - De Algemene Rekenkamer ziet "duidelijk" verbetering in het financieel beheer op het ministerie van Volksgezondheid, het departement dat daar de afgelopen jaren veruit de meeste kritiek op kreeg. Maar de tekortkomingen die voortvloeien uit de coronajaren zijn nog niet helemaal uit de boeken verdwenen, waarschuwt de Rekenkamer in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek.

10 uur geleden
Wilders noemt het historische dag als vorming kabinet lukt

DEN HAAG (ANP) - Als het woensdag lukt om het definitief eens te worden over de vorming van een kabinet met de PVV is dat een "historische dag", zei Geert Wilders kort voor nieuw overleg met de informateurs. Volgens hem moeten alleen nog de puntjes op de i worden gezet.

11 uur geleden